Ενδεικτικά, μέχρι την Τρίτη, έχει χορηγηθεί πάνω από το 90% των περίπου 250 εκατομμυρίων εμβολίων της Pfizer και σχεδόν το 85% των τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων της Moderna

Τα προβλήματα εφοδιασμού, οι ανησυχίες για την ασφάλειά του, οι βελτιωμένες προμήθειες των ανταγωνιστικών εμβολίων και οι στρατηγικές εμβολιασμού των χωρών έχουν συμβάλει στον περιορισμό της χρήσης του.

Παρά το σαφές υλικοτεχνικό πλεονέκτημα του – ότι δεν απαιτεί επαναληπτική δόση – η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χορηγήσει μόνο περίπου τις μισές από τις προβλεπόμενες δόσεις, με το ποσοστό απορρόφησής του να είναι πολύ χαμηλότερο από οποιοδήποτε αντίπαλο εμβόλιο κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του AstraZeneca (AZN.L) , το οποίο έχει επίσης μεγάλα προβλήματα εφοδιασμού και ασφάλειας.

Αυτό είναι άσχημα νέα για την J&J, και επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της εκστρατείας εμβολιασμού της ΕΕ, καθώς η ρυθμιστική αρχή του μπλοκ για τα φάρμακα (EMA) επιμένει ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να σώσει ζωές.

Ειδικότερα, τα προβλήματα εφοδιασμού έχουν απογοητεύσει τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη αποφασίσει να μην παραγγείλουν τις 100 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του εμβολίου J&J ενώ δεν έχουν ακόμη αποφανθεί τι θα κάνουν με μια επιπλέον παραγγελία στα σκαριά άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις που χάνονται στα τέλη Ιουνίου.

Πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι, εάν τελικά προχωρήσει η παραγγελία, οι επιπλέον δόσεις πιθανότατα θα γίνουν δωρεά σε χώρες εκτός του μπλοκ.

Το εν λόγω εμβόλιο έχει επίσης συναντήσει τεράστιες δυσκολίες και στην αμερικανική αγορά.

Μεγάλες ελπίδες
Πριν από τρεις μήνες, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική.

«Ενα εμβόλιο μίας δόσης μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ταχύτητα της διάθεσης», δήλωνε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, στις 11 Μαρτίου, την ημέρα έγκρισης του εμβολίου της J&J για χρήση στην ΕΕ.

Εκείνη την εποχή, η προσπάθεια εμβολιασμού του μπλοκ των 27 εθνών αντιμετώπιζε προβλήματα, κυρίως λόγω των μεγάλων περικοπών στις αναμενόμενες προμήθειες από την AstraZeneca. Και το εμβόλιο της J&J, που αρχικά αναμενόταν να φτάσει στις αρχές Απριλίου, θεωρήθηκε κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Παρά μια αρχική καθυστέρηση δύο εβδομάδων, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν ακόμα αισιόδοξοι. «Το εμβόλιο θα επιταχύνει μαζικά τον ρυθμό στην ΕΕ», δήλωνε ο κορυφαίος ευρωβουλευτής σε θέματα υγείας, Πέτερ Λίζε, στις 12 Απριλίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.