Ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας στη Βήθανο βρίσκεται σε πανοραμική τοποθεσία σε μια απόκρημνη πλαγιά του φαραγγιού της Λούτρας, κοντά στο χωριό Κρότος. Είναι αφιερωμένος στην Ζωοδόχο Πηγή και πάνω από την είσοδο του ναού σώζεται η χρονολογία 20/05/1765, χωρίς όμως να γνωρίζουμε σε τι αναφέρεται.

Η σημερινή του μορφή έχει προκύψει μετά από ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το 1999. Από την οροφή του ιερού στάζει νερό, το οποίο συγκεντρώνεται σε μαρμάρινη γούρνα και χρησιμοποιείται ως αγίασμα.

Η παράδοση θέλει την Εικόνα της Παναγίας να μεταφέρεται με ανεξήγητο τρόπο στο σπήλαιο από ένα μικρό εξωκλήσι που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτή. Κάποιος βοσκός μετέφερε την Εικόνα από το σπήλαιο στο εξωκλήσι τρεις φορές. Την τρίτη όμως φορά η Εικόνα επέστρεψε μυστηριωδώς στο σπήλαιο και το εξωκλήσι γκρεμίστηκε.

Σύμφωνα με μία άλλη παράδοση, ένας βοσκός βρήκε την εικόνα της Παναγιάς σε ένα βράχο κοντά στη Λούτρα. Αφού διέδωσε το γεγονός, η εικόνα μεταφέρθηκε σε μια εκκλησία στην Πεδιάδα της Μεσαράς. Ωστόσο, κάποιος την έκλεψε και κανένας δεν μπόρεσε να την βρει ή να βρει τον κλέφτη.

Μια μέρα ο βοσκός ξαναεπισκέφτηκε την περιοχή που είχε βρει την εικόνα και εκείνη βρισκόταν στο ίδιο ακριβώς σημείο. Για να ευχαριστήσει την Παναγιά για το θαύμα αυτό, αποφάσισε να κτίσει ένα εκκλησάκι μέσα στο βράχο που τη βρήκε.

Ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας στη Βήθανο
Ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας στη Βήθανο
Για την κατασκευή, όμως, της εκκλησίας θα έπρεπε να μεταφέρουν νερό από μακριά, το οποίο ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη την εποχή. Τότε η Παναγιά τους λυπήθηκε και έκανε να τρέχει νερό από τον γυμνό βράχο. Γι’ αυτό το λόγο οι εικόνες που βρίσκονται μέσα στο ναό αναπαριστούν την Παναγιά δίπλα σε τρεχούμενα νερά.

Η θέα από τον σπηλαιώδη ναό της Παναγίας στη Βήθανο
Η θέα από τον σπηλαιώδη ναό της Παναγίας στη Βήθανο
Η Εκκλησία κάθε χρόνο γιορτάζει την εορτή της Ζωοδόχου ή Ζωηφόρου Πηγής την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος. Η εορτή αυτή καθιερώθηκε τον 5ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, όταν ο Βασιλιάς Λέοντας Α’ του Θρακός βρήκε “αγίασμα” της Παναγίας. Δίπλα έκτισε μεγαλοπρεπέστατο ναό αφιερωμένο στην Ζωοδόχο ή Ζωηφόρο Πηγή, δηλαδή την Παναγία. Ονομάστηκε έτσι διότι δέχτηκε μέσα στα σπλάχνα της τον Χριστό.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.