ΦΑΡΜΑΚΑ: Η ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) δεν είναι κατάλληλα για όλους και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, ειδικά για άτομα με άσθμα, καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν πολλές (παρα)πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με το αν και πόσο είναι επικίνδυνο να παίρνει κανείς ιβουπροφαίνη αν έχει κορονοϊό. Παράλληλα με τις γνήσιες ιατρικές συμβουλές, έχουν εξαπλωθεί στο διαδίκτυο (και ειδικά στα social media) ψευδή μηνύματα που στρεβλώνουν τα γεγονότα.

Τόσο η παρακεταμόλη όσο και η ιβουπροφαίνη μπορούν να μειώσουν τον πυρετό και να βοηθήσουν στα συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Ωστόσο, η ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) δεν είναι κατάλληλα για όλους και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, ειδικά για άτομα με άσθμα, καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Olivier Véran, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, σε ανάρτησή του στο twitter το Σάββατο έγραψε: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων [ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη …] θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης.

Σε περίπτωση πυρετού, πάρτε παρακεταμόλη. Εάν λαμβάνετε ήδη αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Οι αρμόδιοι για την υγεία επισημαίνουν ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι γνωστό ότι αποτελούν κίνδυνο για άτομα με μολυσματικές ασθένειες, επειδή τείνουν να μειώνουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας πρόσθεσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέγουν παρακεταμόλη επειδή «θα μειώσει τον πυρετό χωρίς αντεπίθεση της φλεγμονής».

Οι Γάλλοι ασθενείς έχουν αναγκαστεί να συμβουλεύονται τα φαρμακεία από τα μέσα Ιανουαρίου, για το αν πρέπει να αγοράζουν δημοφιλή παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη, η παρακεταμόλη (όπως Depon και άλλα) και η ασπιρίνη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.