Εορτή της Υπαπαντής-Μητρόπολη Λευκάδος

Το απόγευμα της Πέμπτης, 1 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 6.00 μ.μ. εψάλει στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Κιονίου Ιθάκης ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, εικόνα της οποίας φυλάσσεται στον εν λόγω Ιερό Ναό του χωριού.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ιθάκης, Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστόδουλος Τριλίβας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεοδόσιος Δενδρινός και ασφαλώς ο εφημέριος του εορταζόμενου Ιερού Ναού Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Κουτσουβέλης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Χριστόδουλος, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου από τον δίκαιο Συμεών και το βαθύτερο συμβολισμό της μέγαλης δεσποτοθεομητορικής εορτής της Εκκλησίας μας.

Ιθάκη: Λαμπρή Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στο Κιόνι Ιθάκη: Λαμπρή Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στο Κιόνι Ιθάκη: Λαμπρή Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στο Κιόνι Ιθάκη: Λαμπρή Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στο Κιόνι

 

Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς στο κεφάλαιο Β’, στ. 22-35. Συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού Ιησού.

Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.

Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών (βλέπε 3 Φεβρουαρίου). Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει.

Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.