Με δοξολογίες, παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων εορτάζεται σήμερα πανηγυρικά η επέτειος της 1ης Απριλίου σε όλη την Κύπρο.

Λευκωσία

Στις 10.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β`, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου , ο Πρέσβης της Ελλάδος Ιωάννης Παπαμελετίου και άλλοι επίσημοι θα παραστούν στην Πανηγυρική Δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Επίτροπος Κώστας Χαμπιαούρης.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου παρίσταται σε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Δομέτιο.

Πανηγυρική Δοξολογία θα τελεστεί και στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Πάνω Δευτέρα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρέλαση.

Στις 11.00 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα τελέσει τρισάγιο στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, για τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα και αργότερα στα Φυλακισμένα Μνήματα θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Το απόγευμα, στις 16.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στην αίθουσα τελετών του οικήματος ΣΕΚ, όπου θα αφιχθεί η φλόγα από τα φυλακισμένα μνήματα. Θα προβληθεί σύντομη ταινία για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και θα ακολουθήσουν ομιλίες.

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, Συνδέσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55-59 και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59.

Λεμεσός

Με έπαρση της σημαίας στον χώρο του τάφου του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, στις 7.00, άρχισαν οι εορτασμοί της Λεμεσού για την επέτειο της 1ης Απριλίου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της «Άλκιμης Νεολαίας της ΕΟΚΑ» στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ και στον ανδριάντα του Γρηγόρη Αυξεντίου, στην ομώνυμη πλατεία (Διοικητήριο).

Η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 10.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Θα ακολουθήσει πορεία προς το κρησφύγετο και τον τάφο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, άφιξη της φλόγας από τον τόπο αποβίβασης του Διγενή στη Χλώρακα, που θα μεταφέρουν μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού (ΣΕΚΕΛ) και άναμμα του βωμού.

Τρισάγιο θα τελέσει ο Μητροπολίτης Λεμεσού και θα ακολουθήσει προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Λάρνακα

Στη Λάρνακα στις επτά το πρωί πραγματοποιήθηκε έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αγάλματος της Ελευθερίας από τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και τον Έπαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου στην παρουσία των Αρχών της πόλης.

Στις δέκα θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου πανηγυρική δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας και παρέλαση στις Λεωφόρους Γρηγόρη Αυξεντίου και Λεωφόρο Αθηνών.

Στον Δήμο Αραδίππου η πανηγυρική δοξολογία θα ψαλεί στις 09.30 στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Διευθυντής Εμπορίου και Βιομηχανίας της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Χρίστος Φωτιάδης.
Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των ηρώων. Γύρω στις δέκα θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση.

Επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των ηρώων στο Κοιμητήριο Αθηένου και κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιηθεί μετά την πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί στις δέκα το πρωί στην εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα.

Πάφος

Οργανώθηκε εωθινό στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Ζαχαρία Ευαγγέλου. Η Φιλαρμονική διήλθε από τις Λεωφόρους Γεωργίου Γρίβα Διγενή, Νικολάου Νικολαΐδη, Νεόφυτου Νικολαΐδη και θα τερματίσει στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου.

‘Έγινε έπαρση της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου από Αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 στην παρουσία των Αρχών.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 10.00, με Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεωργίου. Εκ μέρους της Κυβέρνησης θα παραστεί ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Στην συνέχεια στις 10.45 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959 και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του ανδριάντα του Ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Της δέησης θα προαστεί ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου κ.κ.Γεώργιος. Απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς θα αποδώσει τιμές.

Αμμόχωστος

Στην Αμμόχωστο οι επίσημοι εορτασμοί άρχισαν με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς Δήμων και Κοινοτήτων.

Στο Παραλίμνι η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο ΕΟΚΑ 1955 – 59.

Στην Αγία Νάπα η δοξολογία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας. Η μπάντα του Δήμου/Εκκλησίας Παναγίας Αγίας Νάπας θα λάβει μέρος στην Επαρχιακή παρέλαση, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Σωτήρας.

Στη Σωτήρα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 10.30 στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Γύρω στις 11 θα πραγματοποιηθεί η επαρχιακή παρέλαση Αμμοχώστου κατά μήκος της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’, τον χαιρετισμό της οποίας θα δεχθούν ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας.

Στο Λιοπέτρι η δοξολογία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.