Ιστορική χαρακτηρίζεται η συνάντηση την οποία είχε χθες ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών π. Ιωάννης Σάουκα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ιτζάκ Χέρτζοκ.

Ο επικεφαλής του ΠΣΕ βρίσκεται στους Αγίους Τόπους στο πλαίσιο το εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την δημιουργία του Οικουμενικού Προγράμματος Συνοδείας στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ (EAPPI). Στο πλαίσιο των επαφών του ο π. Ιωάννης έγινε δεκτός από κ. Χέρτζογκ σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένας αξιωματούχος του ΠΣΕ συναντάται με έναν Ισραηλινό Πρόεδρο.

Ζητούμενο η ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης
Όπως αναφέρει το ΠΣΕ, οι δύο ηγέτες εξέτασαν τόσο την ιστορία όσο και το μέλλον και συμφώνησαν τη σημασία της συνεργασίας για την οικοδόμηση γέφυρας προς τη διαρκή ειρήνη, τη συμφιλίωση και την ασφάλεια για όλους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ακόμη ο π. Ιωάννης Σάουκα επανέλαβε τις θέσεις του ΠΣΕ σχετικά με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και ανέφερε ότι, μέσω του προγράμματος EAPPI, είναι παρόν με το πρόγραμμα συνοδείας στους Αγίους Τόπους από το 2002 για τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δικαιωμάτων για όλους.

«Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συνεργασία μας με τη Διεθνή Εβραϊκή Επιτροπή Διαθρησκειακών Διαβουλεύσεων ( IJCIC) και άλλες εβραϊκές, θρησκευτικές και ΜΚΟ οργανώσεις που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και οράματα και ανυπομονούμε να εργαστούμε μαζί για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους. Πρέπει να επιμείνουμε στο καθήκον να εγγυηθούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη για ειρήνη καθώς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους. Αυτή είναι η ηθική αξία της δικαιοσύνης και της ειρήνης στην οποία πρέπει όλοι να δεσμευτούμε. Και τα δύο μέρη θα ευλογηθούν από μια διαρκή λύση και θα ήταν μια σημαντική συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη», υπογράμμισε προς τον Ισραηλινό Πρόεδρο ο π. Ιωάννης.

Καταδίκη της βομβιστικής επίθεσης στην Ιερουσαλήμ
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ αυτή την περίοδο ασκεί χρέη Γενικού Γραμματέα, καθώς ο νέος ΓΓ του ΠΣΕ Τζέρυ Πίλεϊ που εκλέχθηκε από την 12η Γενική Συνέλευση η οποία διεξήχθη στην Καρσλούη της Γερμανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2023.

Την ίδια ώρα ο π. Ιωάννης Σάουκα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες στην Ιερουσαλήμ και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας 16χρονος και τουλάχιστον άλλοι 18 άνθρωποι να τραυματιστούν. “Η βία, οι συλλογικές τιμωρίες και οι κοινοτικές επιθέσεις μπορούν μόνο να βλάψουν περαιτέρω τις προοπτικές ειρήνης και δικαιοσύνης για όλους”, υπογράμμισε και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να λάβουν μέτρα για την εξάλειψη αυτών θλιβερών φαινομένων και ενεργειών.

Νωρίτερα ο π. Ιωάννης Σάουκα μαζί με την πρεσβυτέρα του και συνεργάτες επισκέφθηκε την έδρα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.