Μεγάλο και σημαντικό κομμάτι των λαών ήταν ανέκαθεν η ιστορία τους. Αυτή ήταν που τους καθόριζε το μέλλον, αλλά και αυτή τους αυτοπροσδιόριζε ως σύνολο ανάμεσα στα πολλά σύνολα που συνθέτουν το παγκόσμιο.

Για την μικρή Κύπρο η ιστορία αν και αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς της , συχνά παραμένει στο περιθώριο, περιοριζόμενη σε στεγνές και πολλές φορές αδιάφορες διδαχές μέσα στα σχολεία, που λίγο έως καθόλου κεντρίζουν το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων.

Στην εποχή της ταχύτητας και του διαδικτύου ένας άνθρωπος θέλησε να το αλλάξει αυτό και να “παντρέψει” το παρελθόν με το μέλλον, σε μία προσπάθεια να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και της νεολαίας, για το ενδοξότερο ίσως κομμάτι της κυπριακής ιστορίας, αυτό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Πρόκειταί για την πρωτοποριακή σελίδα στο Facebook “Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ” , που έχει φτάσει να αριθμεί 31,500 μέλη, και 1 εκατομμύριο προβολές τον μήνα. Κι αν αυτό κάποτε φάνταζε απίθανο για τον εμπνευστή της, Γιώργο Κ. σήμερα είναι μια πραγματικότητα που όπως λέει κι ο ίδιος, την απολαμβάνει και έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς του.

Σκοπός της σελίδας όπως ξεκαθαρίζει δεν είναι ούτε η αντιπαράθεση, ούτε οι ακρότητες και σίγουρα ούτε ο φανατισμός, παρά μόνο με αίσθημα ευθύνης, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και όλων όσων μετείχαν σε αυτόν, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια, ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου του 2015, και το περιεχόμενό της επικεντρώθηκε κυρίως στις ζωές των ηρώων, πριν την ένταξη τους στον αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια της δράσης τους. Μέσα από τα αφιερώματα και τις δημοσίευσεις της σελίδας, οι χρήστες του διαδικτύου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τους πρωταγωνιστές εκείνης της επικής τετραετίας.

Σε κάθε επέτειο θυσίας κάποιου αγωνιστή, γίνεται εκτενές αφιέρωμα στη ζωή και τη θυσία του. Παράλληλα γίνεται και αναφορά σε άλλα σημαντικά γεγονότα της περιόδου εκείνης τα οποία αφορούν την εθνικοαπελευθερωτική δράση της οργάνωσης.

Με “όχημα” λοιπόν την τεχνολογία ο διαχειριστής της σελίδας “Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ”, έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον της νεολαίας για το θέμα, ενώ είναι μεγάλη η χαρά του όταν βλέπει νεαρά μέλη της σελίδας να έχουν διψά να μάθουν για τις ζωές των ηρώων, τις τελευταίες τους επιστολές, και γενικότερα τι έγινε και πώς. Αυτό άλλωστε είναι και η δική του «ανταμοιβή» σε αυτό το όμορφο ταξίδι που κάνει και ο ίδιος μέσα από τον ιστότοπο που δημιούργησε.

Ρωτώντας τον για το πώς γεννήθηκε η αρχική ιδέα, μας είπε πως ήταν κάτι που γυρνούσε για χρόνια στο μυαλό του, αφού θεωρούσε ότι οι ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α. αξίζαν περισσότερης προβολής, και ότι οι σημερινές γρήγορες εποχές που ζούμε, μας έκαναν να ξεχάσουμε τις θυσίες τους.

Ο ίδιος πάντως, αν και δεν είχε ποτέ επαγγελματική επαφή με ιστορικά θέματα, κατάφερε μέσα από την αγάπη του για αυτό το κομμάτι της κυπριακής ιστορίας, αλλά και μέσα από την εσωτερική του ανησυχία για τη διατήρηση της μνήμης του, να ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια που σήμερα αποτελεί, όπως λέει, αναπόσπαστο μέρος της ζωής του.

Σε ερώτηση γιατί επέλεξε το 1955-1959, είπε πως από μικρός, και μεγαλώνοντας σιγά σιγά, το μυαλό του ως παιδί ταξίδευε στα ντοκιμαντέρ που έβλεπε στην τηλεόραση την 1η Απριλίου και πάντα τον συγκινούσε η απόφαση αυτών των παιδιών, που βάζοντας πάνω από όλα το καλό αυτού του τόπου, αντιμετώπισαν τον θάνατο με τόση ανδρεία και τόση γαληνή, χωρίς να δειλιάσουν.

Να πούμε ότι η σελίδα τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει και μία εντυπωσιακή προσπάθεια εκμοντερνισμού φωτογραφιών της εποχής, αλλά και μετατροπής τους σε κινούμενες. Αυτό γίνεται εφικτό με τη χρήση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, ή αλλιώς Al και πολλές φορές χρειάζονται ακόμη και μέρες δουλειάς για την μετατροπή μιας και μόνο φωτογραφίας. Το αποτέλεσμα πάντως δικαιώνει, αφού ουσιαστικά ζωντανεύει τη στιγμή της λήψης της και τη φέρνει αυτούσια στα μάτια του θεατή.

Για το μέλλον ο Γιώργος Κ. δεν επαναπαύεται, αφού στα άμεσα σχέδιά του είναι να προσφέρει στον κόσμο έγχρωμα βίντεο εκείνης της εποχής και σε βελτιωμένη ποιότητα εικόνας η οποία να αγγίζει ακόμα και την αρχική λήψη –πάντοτε με σεβασμό στην μνήμη των ηρώων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.