Άγιο Όρος: Σε σοβαρότατες καταγγελίες για Ρώσους κατασκόπους και υπερεθνικιστές που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι στην Αθωνική Πολιτεία και συγκεκριμένα στην υπό κατάληψη Μονή Εσφιγμένου…έχει προχωρήσει ο Ηγούμενος της νόμιμης και κανονικής αδερφότητος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος.

Λίγες ημέρες πριν ο Ηγούμενος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα BILD, μιλούσε για την επιρροή που ασκούν Ρώσοι ολιγάρχες σε μοναστήρια του Αγίου Όρους. Μάλιστα, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά, «Ρώσοι και φιλορώσοι έχουν καταλάβει το μοναστήρι μας εδώ και χρόνια και καμία κυβέρνηση ή Αρχή δεν τολμά να κάνει κάτι».

Στην προσπάθειά μας να εξακριβώσουμε τις πηγές και τη σοβαρότητα των πληροφοριών, τις οποίες δεν υιοθετεί η συντριπτική πλειονότητα των Μονών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλες οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται μόνο από τις καταγγελίες του Ηγουμένου. Πρόκειται για έναν σοβαρό άνθρωπο, ο οποίος, όμως, όχι με ιδιαίτερα πειστικά στοιχεία (φωτογραφίες παρελθόντος), παρουσιάζει γεγονότα τα οποία από πολλούς Αγιορείτες θεωρούνται υπερβολικά.

Επίσης, ότι όλα τα δεινά προέρχονται από τους έγκλειστους του κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος της Μονής είναι γεγονός που δεν μπορεί να επαληθευτεί και για τους οποίους, όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, αλλά όλες μέχρι σήμερα, αφήνουν «απείραχτους». Το «γιατί» και το «πώς» είναι μια άλλη ιστορία.

Απορία των Αγιορειτών, με κάποιους είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, είναι πώς τόσοι κατάσκοποι εισέρχονται τον τελευταίο καιρό στο «Περιβόλι της Παναγίας», όταν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ισχύει απαγορευτικό εισόδου και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που μπαίνουν, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δεδομένα που παρουσιάζει ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, «μόνο τυχαίες δεν είναι οι σχέσεις των καταληψιών με Ρώσους υπερεθνικιστές, νοσταλγούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της για κάθοδο στο Αιγαίο», τη στιγμή μάλιστα που «τα ίδια σύμβολα, σημαίες και λάβαρα χρησιμοποιούνται σε πορείες υπερεθνικιστών ρατσιστών στη Μόσχα», όπως αναφέρει σε πρόσφατη επιστολή του.

Με βάση τα καταγγελλόμενα από τον Ηγούμενο, «επί μακρόν ήταν κρεμασμένο ρωσικό στρατιωτικό λάβαρο στο αρχονταρίκι του κατειλημμένου κτηρίου» της Μόνης, ενώ οι «ρασοφόροι που τους άνοιξαν και τους συνόδευσαν μέσα θα έπρεπε να τους ζητήσουν να μαζέψουν τη σημαία και όχι να παρελαύνουν με αυτή εντός Μονής».

Επικαλούμενος οπτικοακουστικό υλικό, ο Ηγούμενος περιγράφει πως «οι Ρώσοι εθνικιστές πήγαν αρχικά ως την πόρτα της Μονής, όπου μίλησαν με τους φύλακες της κατάληψης, έλειψαν για αρκετή ώρα καθώς καταγράφεται ότι πήγαν ως το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου Πετσέρσκι και μετά επέστρεψαν στη Μονή, όπου τους επέτρεψαν την είσοδο με υψωμένη τη σημαία, παρουσία ρωσόφωνου καταληψία».

Ο ίδιος γνωστοποιεί ακόμη πως «στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί το υπό κατάληψη κεντρικό κτήριο της Μονής μας Ρώσοι Κοζάκοι εθνικιστές με τις στρατιωτικές τους στολές», εξηγώντας πως «οι Ρώσοι Κοζάκοι είναι σώμα πολιτοφυλακής, κάνουν περιπολίες και παρεμβαίνουν υπέρ των συμφερόντων της ρωσικής εξουσίας».

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν επιβεβαιώνεται από τις υπεύθυνες Αρχές ασφαλείας, που εδρεύουν στην Αθωνική Πολιτεία.

Εκείνο που, πράγματι, αληθεύει – σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας – είναι ότι αλλοδαποί ολιγάρχες και κυρίως Ρώσοι και Ουκρανοί, στην προ-COVID εποχή, προσέφεραν πολλά χρήματα, για αναστηλώσεις Ιερών Μονών, κελιών, πράγμα που επιβεβαιώνεται από το πλήθος των καταστημάτων, που λειτουργούσαν στην Ουρανούπολη και στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, τα οποία σήμερα παραμένουν, σχεδόν, κλειστά.

Επιπλέον, αυτό επιβεβαιώνεται και από τις ευχαριστήριες επιστολές και τις αντίστοιχες περγαμηνές που χορηγούν οι ευεργετηθείσες Μονές στους αλλοδαπούς ή ημεδαπούς χορηγούς.

Θα ήταν, επίσης, σημαντικό να μάθουμε και την άποψη που έχει η Ανωτάτη Αρχή του Αγίου Όρους, η Ιερά Κοινότητα, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, αν πράγματι υπάρχουν στοιχεία και ντοκουμέντα για δράση Ρώσων υπερεθνικιστών στο Άγιον Όρος και ιδιαιτέρως στην υπό κατάληψη Μονή Εσφιγμένου, γιατί δεν καταγγέλλονται επισήμως στις αρμόδιες Εισαγγελικές και Διωκτικές Αρχές της χώρας, ώστε να ενεργήσουν αναλόγως;

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άγιον Όρος»

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφτεί το Άγιον Όρος την Παρασκευή 27 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου, με συνοδεία κληρικών και λαϊκών.
Η επίσκεψη γίνεται σε εκπλήρωση επιθυμίας του για προσκύνηση της εικόνας «Αξιον Εστί» και για την τέλεση Θείας Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, παρουσία ηγουμένων και αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών.

Συνοδοί του θα είναι οι μητροπολίτες Μιλήτου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, Γαλλίας και Πολυανής και Κιλκισίου. Επίσης, ο Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο πατριαρχικός διάκονος Ιερώνυμος Σωτηρέλης, ο Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου και ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκος Παπαχρήστου. Στην Αθωνική Πολιτεία αναμένονται να προσέλθουν μέλη της κυβερνήσεως και της αντιπολίτευσης.

Τι απαντά ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Από τη Μονή Εσφιγμένου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων και του skai.gr, που δημοσιεύεται αυτούσια:

Ανακοίνωση Μονής Εσφιγμένου για ανακρίβειες και υπερβολές σε δημοσιεύματα όσον αφορά την κατάληψη κτηρίου της Μονή μας

Καθώς το θέμα της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας έχει τραβήξει τα βλέμματα της ελληνικής, αλλά και πανευρωπαϊκής επικαιρότητας, κυκλοφορεί πλήθος σχετικών δημοσιευμάτων στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνουμε πως γράφονται πολλές ανακρίβειες και υπερβολές, πως αλλοιώνονται σημεία των λόγων μας, «χάνονται στην μετάφραση» ή «στρογγυλεύονται» όπως βολεύει τον καθένα. Επίσης, κάποιοι τίτλοι άρθρων δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόμενό τους. Κάποιες φορές ένα λάθος ξεκινά από ένα ΜΜΕ και αναμεταδίδεται-αντιγράφεται και σε πολλά άλλα, χωρίς τα τελευταία να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους ρωτώντας και εμάς.

Οι λόγοι για την παραπάνω κατάσταση ενδέχεται να είναι διάφοροι. Άλλοτε η άγνοια, άλλοτε η αδιαφορία για εις βάθος μελέτη τού πώς λειτουργεί το Άγιο Όρος, άλλοτε λόγοι αθέμιτης αύξησης της επισκεψιμότητας-αριθμού «κλικ» των άρθρων ή άλλες πιθανές σκοπιμότητες, άγνωστες σε εμάς.

Ιδιαίτερα μας εξέπληξε το άρθρο της Μαρίνας Ζιώζιου στο SKAI
(https://www.skai.gr/news/greece/istories-kataskopias-kai-antikataskopias-sto-agion-oros)
που ξεφεύγει κατά πολύ από κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αλλοίωσης των λόγων μας.

Σε αυτό το άρθρο μάθαμε για πράγματα που ποτέ δεν καταγγείλαμε, όπως την ύπαρξη Ρώσων «κατασκόπων». Στις δικές μας επώνυμες δημόσιες καταγγελίες, ανταπαντά με λόγια ανωνύμων «Αγιορειτών» με τους οποίους λέει πως μίλησε. Δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί μας για τις απορίες της. Τα ντοκουμέντα-βίντεο που αναδημοσιεύσαμε βαπτίζει «πληροφορίες που προέρχονται μόνο από τις καταγγελίες του Ηγουμένου».

Ενώ υποδείξαμε δημοσίως διαθέσιμα βίντεο και φωτογραφίες των ιδίων των Ρώσων εθνικιστών, η αρθρογράφος μάς ενημερώνει πως «τίποτα από όλα αυτά δεν επιβεβαιώνεται από τις υπεύθυνες αρχές ασφαλείας».

Στο ίδιο άρθρο ενημερωθήκαμε πως «όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, αλλά όλες μέχρι σήμερα» αφήνουν τους καταληψίες «απείραχτους», διότι «δεν μπορεί να επαληθευτεί» το γεγονός «ότι όλα τα δεινά προέρχονται από τους έγκλειστους του κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος της Μονής».

Η ρητορική του άρθρου προσομοιάζει με την τακτική που χρησιμοποιούν και οι καταληψίες της Μονής μας να μας αποδίδουν περισσότερα και υπερβολικότερα από όσα τεκμηριωμένα καταγγέλλουμε και να συνδέουν με στρεβλό και αποσπασματικό τρόπο τα λεγόμενά μας, αποπειρώμενοι να θίξουν την αξιοπιστία των λόγων μας.

Αναρωτιόμαστε πώς η δημοσιογράφος ασχολείται με θέματα Αγίου Όρους, όταν αγνοεί τον διαβρωτικό ρόλο Ρώσων ολιγαρχών σε αυτό (τους οποίους εμφανίζει απλώς ως αγαθούς μεγάλους ευεργέτες), γεγονός που όχι μόνο καταγράφηκε πολλάκις στον ελληνικό και ξένο τύπο, αλλά και σχεδόν επιβεβαιώνεται από τους ιδίους σε ρωσικές τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ ως συμβολή στην ρωσική εθνική ιδέα. «Ρωσικός Άθως», «Ρωσική κληρονομιά», δική τους-ρωσική η βυζαντινή σημαία, και «ηγέτης των Αγιορειτών ο Πούτιν» κτλ είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία της ρωσικής προπαγάνδας.

Προτείνουμε στην αρθρογράφο, αν έχει πληροφορίες για κατασκόπους στο Άγιο Όρος, να τις καταθέσει στις αρμόδιες αρχές. Λυπούμαστε, διότι τέτοια άρθρα θίγουν την αξιοπιστία των ΜΜΕ που τα φιλοξενούν και γενικότερα τον δημοσιογραφικό κόσμο, ενώ στη σημερινή εποχή της γενικευμένης σύγχυσης ο αξιόπιστος δημοσιογραφικός λόγος είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος, ώστε να υπηρετείται η αλήθεια και να μην δημιουργούνται υπόνοιες στο κοινό για στρατευμένη δημοσιογραφία.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, επιτρέψτε μας να επαναλάβουμε τα ήδη γνωστά σε πολλούς:

Το κεντρικό κτηριακό συγκρότημα της Μονής μας είναι κατειλημμένο από μέλη της «Εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος», οι οποίοι ψευδώς αυτοπαρουσιάζονται ως Αγιορείτες, ενώ το Άγιο Όρος είναι χώρος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην υπάρχουσα ομάδα κατάληψης κάποια στιγμή ενσωματώθηκαν παρανόμως και ορισμένοι ρωσόφωνοι και λοιποί σλαβόφωνοι καταληψίες αγνώστου ιθαγένειας. Ένας από αυτούς βοήθησε και στην επικοινωνία με τους Ρώσους επισκέπτες, όπως φαίνεται και στο σχετικό με την πρόσφατή μας καταγγελία βίντεο-ντοκουμέντο. Η επίσκεψη ανθρώπων στο Άγιο Όρος, μπορούσε να γίνει και κατά την περίοδο της πανδημίας είτε νομίμως με ειδικά διαμονητήρια (με τον μόνο περιορισμό ότι δεν επιτρεπόταν η μετακίνηση από μονή σε μονή) είτε παρανόμως με παραβίαση των συνόρων του. Καταγγέλλουμε τα διάφορα περιστατικά παρανομίας, όπως είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο για την περιοχή της ευθύνης μας, ειδάλλως θα είμαστε υπόλογοι ενώπιον της ιστορίας και του νόμου για μη χρηστή διοίκηση.

Γενικώς στον τύπο, κάθε υπερβολή, κάθε ανακρίβεια και αλλοίωση των λόγων μας, πέρα από μη δεοντολογική, ωφελεί την παράνομη κατάληψη του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας.

Καθώς λοιπόν, όχι μόνο κυκλοφορούν ψεύδη στο διαδίκτυο για την Μονή μας, αλλά και ψευδώνυμες ιστοσελίδες επ’ ονόματί της, καλούμε δημοσιογράφους και κοινό που ενδιαφέρονται να επιβεβαιώσουν τις πραγματικές θέσεις μας, να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα της Μονής μας https://www.esphigmenou.gr .

Όποιος καλόπιστος δημοσιογράφος θέλει να διερευνήσει περισσότερο το θέμα ή να ξεκαθαρίσει θολά για αυτόν σημεία, μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας.

αρχιμ. Βαρθολομαίος
Ηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Της Μαρίνας Ζιώζιου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.