Τα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) ξεχωρίζουν μεταξύ των Θεομητορικών εορτών διά τον πλούσιον συμβολισμόν των, όπως τον βλέπομεν άλλωστε εις τα τροπάρια της εορτής και την εικονογραφίαν.

Εισόδια της Θεοτόκου-21 Nοεμβρίου: «την προ αιώνων προορισθείσαν μητέρα»

Η Ιερά Παράδοσις συνεπλήρωσε τα κενά των Ευαγγελίων γύρω από την ζωήν της Μητρός του Θεού και μας εγνώρισε διδακτικούς σταθμούς της ζωής της, που εμπνέουν και τρέφουν την ευσέβεια των πιστών προς το πρόσωπόν της.

«Όπως η εορτή του Γενεθλίου της Μητρός του Θεού», παρατηρεί ο Βλαδίμηρος Λόσκυ, «έτσι και η εορτή της Εισόδου της εις τον Ναόν εδημιουργήθη υπό της Παραδόσεως της Εκκλησίας, η οποία εχρησιμοποίησε τα απόκρυφα (Ευαγγέλια) διά να δώση έμφασιν –αυτήν την φοράν εν τω προσώπω της διαλεγμένης Παρθένου, που αφιέρωσε τον εαυτόν της εις την υπηρεσίαν του Θεού -εις «την εκπλήρωσιν της οικονομίας του Κτίστου».

Το μυστήριον της Θεομητορικής αυτής εορτής, το οποίον ημπορεί να συγκριθή με την Κοίμησιν, μας οδηγεί εις αυτό τούτο το θησαυροφυλάκιον της Παραδόσεως· η Εκκλησία διακόπτει την σιγήν της Αγίας Γραφής και μας δείχνει τους ακαταλήπτους δρόμους της θείας Προνοίας, οι οποίοι προπαρασκευάζουν το δοχείον του Λόγου, «την προ αιώνων προορισθείσαν μητέρα», «την εκ των Προφητών προκηρυχθείσαν» που εισάγεται τώρα εις τα Άγια των Αγίων, ως « το ιερόν θησαύρισμα της δόξης του Θεού».

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’.
Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.