Την 21η Νοεμβρίου η Εκκλησία γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου στον Ναό των Ιεροσολύμων. Όπως γνωρίζουμε από την Ιερά Παράδοση, οι γονείς της, ο Ιωακείμ και η Άννα, σε προχωρημένη ηλικία, μετά από πολλές προσευχές, αξιώθηκαν να αποκτήσουν τέκνο και την ονόμασαν Μαρία.

Εισόδια Θεοτόκου-21 Νοεμβρίου: Τιμιωτέρα των Χερουβίμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφίμ

Οι γονείς της, όταν η κόρη τους έγινε τριών χρονών, μεγάλοι πλέον στην ηλικία, από ευγνωμοσύνη προς τον Θεό για την ευεργεσία αυτή, αλλά και από θεία έμπνευση, απεφάσισαν να αφιερώσουν την κόρη τους στον Θεό, και την εισήγαγαν στον Ναό των Ιεροσολύμων, όπου παλαιά ο βασιλιάς Σολoμών είχε κτίσει τον αρχικό ναό.

Όταν έφθασαν στο Ναό παρέλαβε την μικρή Μαρία ο Ιερέας του Ναού Ζαχαρίας, ο οποίος μάλιστα ήταν συγγενής τους, και ανέλαβε εκείνος την φροντίδα της.

Τα χρόνια τής πνευματικής προετοιμασίας

Μέσα στην ιερή ατμόσφαιρα του Ναού η αγνή Κόρη Μαρία μεγάλωσε, ακούγοντας ύμνους, ψαλμούς, αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης, σε συνεχή κοινωνία με τον Θεό, διά της προσευχής. Ήταν τα χρόνια τής πνευματικής προετοιμασίας της για να εκπληρώσει αργότερα το σχέδιο του Θεού, για τον ερχομό στον κόσμο του Σωτήρα Ιησού Χριστού.

Όταν ο Ιωακείμ και η Άννα έφερναν στον Ναό την κόρη τους, δεν φαίνεται να γνώριζαν ότι αυτή μεγαλώνοντας θα αξιωνόταν της ύψιστης τιμής να γίνει η Μητέρα του Υιού του Θεού! Είμαστε ευγνώμονες οι Χριστιανοί προς τους ευσεβείς αυτούς γονείς, για τη θυσία τους να στερηθούν τη χαρά της παρουσίας της μονάκριβης και τόσο χαριτωμένης κόρης τους, στο σπίτι τους.

Δεν σκέφθηκαν να κρατήσουν κοντά τους την κόρη τους, ώστε μεγαλώνοντας να τους φροντίζει στα γεράματά τους. Με προθυμία και χαρά αφιέρωσαν την αγαπημένη τους κόρη στο Θεό, με εμπιστοσύνη απόλυτη ότι Εκείνος με την πατρική αγάπη Του θα προνοήσει και για εκείνους και για την Μαρία.

Ωραίο παράδειγμα αποτελούν οι γονείς της Παρθένου Μαρίας για τους χριστιανούς γονείς. Να φροντίζουν και αυτοί να συνδέουν τα παιδιά τους, από τη νηπιακή ηλικία, με τον Θεό και την Εκκλησία Του. Να τα πηγαίνουν από μικρά στην Εκκλησία. Να τα καθοδηγούν κατάλληλα, ώστε να αγαπήσουν την Εκκλησία, τη θεία Λειτουργία και τη συμμετοχή στη θεία Κοινωνία.

Μια ευλογημένη ζωή

Έτσι θα τους εξασφαλίσουν μια ευλογημένη ζωή. Αυτή η συνεχής επικοινωνία με τον Θεό θα βοηθήσει τα παιδιά μεγαλώνοντας να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους, τις σπουδές τους, τις δεξιοτεχνίες τους και να προκόψουν στη ζωή τους. Με τη δύναμη και την ευλογία του Θεού, θα γλυτώνουν από τις παγίδες του πονηρού και των οπαδών του.

Αλλά ο Ιωακείμ και η Άννα είναι φωτεινό παράδειγμα και για γονείς, που κάποιο από τα παιδιά τους θα αισθανθεί την κλήση να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στον Θεό και την Εκκλησία Του, είτε ως Μοναχός είτε ως ιερέας. Δυστυχώς, συχνά συμβαίνει, όταν ένα παιδί εκφράσει την επιθυμία να αφιερωθεί στον Θεό, π.χ. να γίνει Μοναχός ή Μοναχή, συναντά την άρνηση των γονέων, ακόμη και Ορθοδόξων γονέων.

– “Να σε χάσω;” Είναι η πρώτη συναισθηματική αντίδραση της μητέρας! Όμως η Άννα δεν σκέφθηκε έτσι για την μικρή Μαρία, παρόλο που ήταν μοναχοκόρη και την είχε αποκτήσει μετά από πολλών ετών προσευχές! Η ίδια μαζί με τον σύζυγό της, πήραν από το χέρι τη μικρή Μαρία και την αφιέρωσαν στον Ναό του Θεού!

Και ποιος μπορεί να προγνωρίζει αυτό το παιδί, με την ολοκληρωτική αφιέρωσή του στο Θεό, σε τι ύψος αγιότητας μπορεί να φθάσει, και πόσους θα βοηθήσει με το παράδειγμά του και τον λόγο του να βρουν τη σωτηρία της ψυχής τους!

«Τούς δοξάζοντάς με δοξάσω», είπε ο Κύριος (Α’ Βασ. 2:30). Την ύψιστη βέβαια δόξα δέχθηκε από τον Θεό η Παναγία Μητέρα, η οποία δόξασε τον Θεό με την υπακοή της και την ολοπρόθυμη αφιέρωσή της στον Χριστό! Τιμήθηκε και τιμάται όχι μόνον ως ενδοξότερη όλων των ανθρώπων, αλλά ακόμη και των Αγίων Αγγέλων: «Τιμιωτέρα των Χερουβίμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφίμ»! Όμως ο Θεός, τιμά και δοξάζει και κάθε άλλον, ανάλογα με τον βαθμό αφοσιώσεώς του στον Θεό και στην Εκκλησία Του.

Η Εκκλησία μας, με τους υπέροχους ύμνους της Εορτής των Εισοδίων, προβάλλει και το βαθύτερο θεολογικό νόημα της Εισόδου της Παρθένου Μαρίας στον Ναό: «Σήμερον τω ναώ προσάγεται η πανάμωμος Παρθένος, εις κατοικητήριον του παντάνακτος Θεού» (Δοξαστικό Αίνων Όρθρου Εορτής).

«Ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος… σήμερον εισάγεται εν τω οίκω Κυρίου… Αύτη υπάρχει σκηνή επουράνιος» (Κοντάκιο Εορτής). Αυτή που την βλέπουμε τριών χρόνων νήπιο να εισέρχεται στον χειροποίητο Ναό των Ιεροσολύμων, προορίζεται να γίνει η ίδια Ναός και Σκηνή και Κατοικητήριον του Υιού του Θεού και να φέρει στον κόσμο τον Σωτήρα Χριστό.

Γι’ αυτό η Εκκλησία μας όρισε το γεγονός αυτό να εορτάζεται στις αρχές τού προ των Χριστουγέννων Σαρανταημέρου, ως προανάκρουσμα του κοσμοχαρμόσυνου γεγονότος της έλευσης στη γη, του Λυτρωτή και Σωτήρα του κόσμου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.