Όσοι φορολογούμενοι αποκτούν φέτος εισοδήματα μη προερχόμενα από μισθούς και συντάξεις και εντασσόμενα στην απαλλαγή, αν - κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2021 - τα φορολογητέα εισοδήματα του έτους 2020 προσδιοριστούν με βάση τα τεκμήρια σε επίπεδα υψηλότερα από τα δηλωθέντα, θα δικαιούνται την απαλλαγή μόνο εφόσον τα φορολογητέα εισοδήματα των δύο προηγούμενων ετών (2018 και 2019) δεν είχαν προσδιοριστεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα δηλωθέντα, με βάση τα τεκμήρια.

Όσοι φορολογούμενοι θα αποκτήσουν το 2021 εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα τα οποία εντάσσονται στην απαλλαγή (είναι μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση), αν τα φορολογητέα εισοδήματα του 2021 προσδιοριστούν το 2022 με βάση τα τεκμήρια θα διατηρήσουν την απαλλαγή μόνο εφόσον τα φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2019 και 2020 δεν θα έχουν προσδιοριστεί – κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των ετών 2020 και 2021 – σε επίπεδα υψηλότερα από τα δηλωθέντα, με βάση τα τεκμήρια.

Συνεπώς, οι πρόσφατα ψηφισθείσες διατάξεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η-1-2021, δεν αφορούν κατ’ αρχἠν όσους φορολογούμενους αποκτούν ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, διότι αυτοί απαλλάσσονται ήδη από την εισφορά αυτή, λόγω του χαμηλού ύψους των ετησίων εισοδημάτων τους.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν, συγκεκριμένα, ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργείται προσωρινά για τις ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

1) Τα φυσικά πρόσωπα που θα δηλώσουν το 2021 ότι το 2020 απέκτησαν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ προερχόμενα από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες, ενοίκια, μερίσματα, τόκους, υπεραξίες μετοχών, ομολόγων και άλλων αποταμιευτικών προϊόντων.

2) Τους μισθωτούς εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι αποδοχές του 2021 μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και πριν την φορολόγησή τους υπερβαίνουν τα 857 ευρώ το μήνα ή τα 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους η απαλλαγή θα έχει την μορφή της μη επιβολής μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών που θα εισπράττουν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Δηλαδή, για τους φορολογούμενους αυτούς η μη εφαρμογή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών τους.

Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν το 2021 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από μισθούς καθώς επίσης και για τους φορολογούμενους που έχουν αποκτήσει φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες προβλέπει διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Η κατάργηση δεν θα ισχύει, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το εισόδημα του φορολογούμενου θα έχει προσδιοριστεί, με βάση τα τεκμήρια, σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος τόσο κατά το έτος για το οποίο προβλέπεται η μη επιβολή της εισφοράς όσο και για ένα τουλάχιστον από τα δύο προηγούμενα έτη.

Εισφορά αλληλεγγύης: Αίτηση κοινωνικό μέρισμα- Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ Ιανουαρίου 2021.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.