Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επανέλαβε την πρόθεσή της να υπερασπιστεί όσους δεν το έχουν ζητήσει και μπορεί να μην χρειάζονται καν προστασία από τους Ρώσους. Μιλώντας για το θέμα της διαφύλαξης της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στη χριστουγεννιάτικη συνέντευξή του εξέφρασε την υποστήριξή του στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων σε σχέση με τις ενέργειες ριζοσπαστικών ιουδαϊκών ομάδων που προσπαθούν να εκδιώξουν χριστιανικές κοινότητες από την Ιερουσαλήμ. Αναπτύσσοντας αυτό το θέμα, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τόνισε ότι η Ρωσική Εκκλησία θα υπερασπιστεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Και αυτά τα λόγια έπρεπε να είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, διότι όλος ο κόσμος γνωρίζει καλά ποια είναι πραγματικά η βοήθεια της Μόσχας.

Δεν είναι μυστικό ότι οι πιο βάναυσες πράξεις επιθετικότητας διαπράχθηκαν υπό το πρόσχημα της «ανάγκης προστασίας». Το Τρίτο Ράιχ, δηλώνοντας την ετοιμότητά του να υπερασπιστεί τους Γερμανούς, κατέλαβε την Πολωνία. Η Ρωσία του Πούτιν, δηλώνοντας την ετοιμότητά της να προστατεύσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό, έχει καταλάβει την ουκρανική Κριμαία και τμήματα ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, η κάποτε ανεξάρτητη Λευκορωσία, μετατράπηκε από το Κρεμλίνο σε μια άλλη αυτόνομη περιφέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπό τα συνθήματα της προστασίας από τη Δύση. Τώρα εξελίσσεται η απορρόφηση του Καζακστάν από το Κρεμλίνο μέσω των «ειρηνευτικών δυνάμεων» του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας.

Η Ρωσική Εκκλησία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του καθεστώτος Πούτιν, δηλώνοντας την ανάγκη προστασίας των ορθοδόξων πιστών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τέλεσε πράξη πνευματικής κατάληψης 102 ενοριών της Αφρικής.

Και τώρα λοιπόν το Πατριαρχείο Μόσχας δηλώνει ξανά την ετοιμότητά του να «υπερασπιστεί» κάποιον. Ενδεχομένως στην Ιερουσαλήμ δεν θα ήταν αντίθετοι στο να δεχθούν βοήθεια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι διατεθειμένο να επιτρέψει εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στην δική του Κανονική επικράτεια, κάτι για το οποίο άφησε ελαφρά υπονοούμενα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Το γεγονός ότι με την ονομασία «ρωσική βοήθεια» υπονοείται η επέμβαση σε ξένα εδάφη και η κατάληψή τους είναι κοινός τόπος. Έτσι -για παράδειγμα- λίγοι εξεπλάγησαν ότι ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ Άντονι Μπίνκεν δήλωσε ότι «ένα από τα μαθήματα της νεώτερης ιστορίας είναι πως μόλις οι Ρώσοι βρεθούν στο σπίτι σας, ενίοτε είναι πολύ δύσκολο να τους αναγκάσετε να φύγουν».

Είναι έτοιμοι στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να τολμήσουν μια τέτοια απερίσκεπτη κίνηση και να δεχθούν τη «βοήθεια» της Ρωσικής Εκκλησίας; Δεν υπάρχει προς το παρόν απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Του Ολεξάντρ Εφρέμενκο, θεολόγου

Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.