Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, μαζί με συναδέλφους της βοήθησε στη διάσωση πολλών Εβραίων, εφοδιάζοντάς τους με πλαστά χαρτιά. Λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Irena Sendlerowa εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία και άρχισε να εργάζεται στην Κοινωνική Πρόνοια.

Το 1943 η Irena Sendlerowa συνελήφθη από την Γκεστάπο και υπέστη φρικτά βασανιστήρια.

Καταδικάστηκε σε θάνατο, χωρίς πάντως να δώσει ούτε ένα στοιχείο, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει, με τη βοήθεια της οργάνωσης Żegota, που δωροδόκησε τους φρουρούς της και ενώ η Σέντλερ μεταφέρονταν για να εκτελεσθεί.

Αφού κρύφτηκε για ένα διάστημα επέστρεψε στη Βαρσοβία με άλλο όνομα και συνέχισε τη δράση της μέσω της Żegota.

Πέθανε στις 12 Μαΐου του 2008 και τάφηκε στο νεκροταφείο Powązki στη Βαρσοβία.

Irena Sendlerowa- σαν σήμερα 15 Φεβρουαρίου: Η google με το σημερινό google doodle γιορτάζει τα 110ά γενέθλια της Irena Sendlerowa, της κοινωνικής λειτουργού από την Πολωνία.

Μίας ατρόμητης γυναίκας, μέλος της αντίστασης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της χώρας, η οποία έσωσε τη ζωή χιλιάδων παιδιών από το Γκέτο της Βαρσοβίας

Η δράση της έγινε γνωστή, συνελήφθη από τις ναζιστικές δυνάμεις, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά κατάφερε να δραπετεύσει.

Το 1965 της απονεμήθηκε από το κράτος του Ισραήλ ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών ενώ το 2007 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.