Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αρκάδα Ιωάννη Γιαννόπουλου, του ιδρυτή του πρώτου ελληνικού σχολείου της Αμερικής, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 7 Μαρτίου στον κήπο του Ξύλινου Σχολείου, γνωστού και ως «Κήπος των Εκπαιδευτικών«, στην περιοχή του Αγίου Αυγουστίνου της Φλόριδα των Η.Π.Α.

Παρόντες ήταν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, η πρόεδρος του Συλλόγου «Προμηθέας» κ. Μερόπη Κυριακού αλλά και ο ομογενής πολιτειακός Γερουσιαστής του Ρόουντ Αϊλαντ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία για την εκδήλωση πήραν η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, με την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φλόριδας, του οργανισμού «Ελληνική Παιδεία» που εδρεύει της Ν. Υόρκης και των συλλόγων «Γέρος του Μοριά» Ν. Υόρκης, Ελλήνων Δασκάλων Ν. Υόρκης «Προμηθέας» και Αθηναίων Φλόριδας.

Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, μετέτρεψε το 1760 το ισόγειο του ξύλινου σπιτιού του σε σχολείο το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και είναι το αρχαιότερο σχολείο της Αμερικής. Ο Γιαννόπουλος, όπως αναφέρθηκε στην αμερικανική Βουλή πριν δύο χρόνια, αλλά και η κόρη του, Μαρία Μανουέλα Μπάρμπαρα «Μαίρη» Γενόπολι Ντάρλινγκ, ήταν οι πρώτοι δάσκαλοι στην Αμερική.

Παρόμοια τιμητική τελετή, είχε πραγματοποιηθεί και στην Τρίπολη της Αρκαδίας, στις 22 Ιανουαρίου 2020. Η εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τρίπολης και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δ. Τρίπολης, είχε τίτλο: «Ένας μεγάλος Αρκάς, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, μετά από 250 χρόνια, ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αμερική, έχοντας νικήσει για πάντα το χρόνο, έχοντας συνομιλήσει με την ιστορία».

Πηγή: ert.gr

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.