Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μακρής «είχε εμπλακεί σε ανάρμοστες σχέσεις με δύο γυναίκες», αποκαλύπτει ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο οποίος έστειλε επιστολή με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2018 «προς τα αγαπητά μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας του Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν Νέας Υόρκης».

Ολόκληρη η επιστολή σε μετάφραση του «Εθνικού Κήρυκα» έχει ως εξής:

«Αγαπητοί,

Με βαριά καρδιά σας πληροφορούμε ότι ο π. Γεράσιμος Μακρής δεν θα επιστρέψει στη θέση του της αγαπημένης κοινότητάς σας του Τιμίου Σταυρού. Μετά λύπης σάς ενημερώνουμε ότι σε συνεδρίαση εδώ στην Αρχιεπισκοπή στις 18 Ιανουαρίου, ο π. Γεράσιμος παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια των ετών σε διαφορετικές φορές είχε εμπλακεί σε ανάρμοστες σχέσεις με δύο γυναίκες, μία στη Μασαχουσέτη και μία στο Μπρούκλιν.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (Policy) περί Σεξουαλικής Κακοποίησης της Αρχιεπισκοπής, ο π. Μακρής τέθηκε αμέσως σε αργία και η έρευνα συνεχίζεται. Παρακαλούμε σημειώστε ότι λαμβάνουμε αυτά τα περιστατικά και οποιεσδήποτε άλλες κατηγορίες πάρα πολύ σοβαρά και θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Αναμφίβολα αυτή η κατάσταση είναι κατανοητό ότι έρχεται ως ένας τρομερός και επώδυνος συγκλονισμός στην κοινότητά σας, όπως συμβαίνει και σε μας στην Αρχιεπισκοπή. Λυπούμαι που οι πράξεις ενός εκ των κληρικών μας έχει καταστεί τώρα αφορμή τόσου πόνου και σκανδαλισμού. Προσεύχομαι και ελπίζω πως δεν θα επιτρέψετε οι πράξεις ενός προσώπου να σας απομακρύνουν από την ενορία σας του Τιμίου Σταυρού και από την Πίστη σας.

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου και σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα επηρεασθεί το λειτουργικό και μυστηριακό πρόγραμμα της εκκλησίας σας. Επί πλέον θα συνεργασθούμε στενά μαζί τους για να βρεθεί κάποιος ιερεύς ο οποίος θα αντικαταστήσει τον π. Γεράσιμο Μακρή. Απλώς σας ζητούμε να έχετε υπομονή και κατανόηση καθότι κάτι τέτοιο (η εύρεση ιερέα) δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ο Κύριος να σας ευλογεί και να σας διαφυλάττει. Εύχομαι σε όλους να έχετε μία ευλογημένη και πνευματικά καρποφόρα Μεγάλη Τεσσαρακοστή».

Ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μακρής δεν απάντησε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Εθνικού Κήρυκα».

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ε.Κ.» είχε αναφέρει στις 11 Φεβρουαρίου 2018 στο δημοσίευμά του με τίτλο «Γραπτή καταγγελία ‘ανάρμοστης συμπεριφοράς’ για τον Αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Μακρή», πως «γραπτή και ενυπόγραφη καταγγελία για ‘ανάρμοστη συμπεριφορά’ υπήρξε από γυναίκα προς την Αρχιεπισκοπή σε βάρος του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Μακρή, ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού του Μπρούκλιν, ο οποίος, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 15 Ιανουαρίου 2018, όλως αιφνιδίως εγκατέλειψε την κοινότητά του και εξαφανίσθηκε».

Επίσης είχαμε αναφέρει ότι «την παραπάνω είδηση ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Ε.Κ.’, σε πρόσφατη συνεδρίαση Πνευματικής Περισυλλογής (Retreat), παρόντων 42 ιερέων ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, ερωτηθείς από ιερείς για τον π. Γεράσιμο Μακρή.

Επίσης, με κάποια παρόμοια καταγγελία εμπλέκεται και το γυναικείο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Calverton της Νέας Υόρκης.

Ο π. Μακρής γνωρίζει την Μοναχή Θεονύμφη από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου εκείνος ήταν Διευθυντής της Φοιτητικής Ζωής (Dean of students) και εκείνη φοιτήτρια».

Υπογραμμίζεται ότι ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος έβαλε στην επιστολή του προς τα μέλη της κοινότητας ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2018, την οποία όμως έστειλε πριν μερικές ημέρες και σίγουρα έπειτα από το δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα».

Οπως αναγράψαμε στο δημοσίευμά μας της 11ης Φεβρουαρίου «καταβάλλεται προσπάθεια συγκάλυψης πανταχόθεν για το θέμα του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Μακρή». Ο «Εθνικός Κήρυκας» επί ένα σχεδόν μήνα έκανε δεκάδες απόπειρες επικοινωνίας με τον Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο, τηλεφωνικώς και γραπτώς.

Επίσης, άφησε δεκάδες τηλεφωνικά μηνύματα στον ίδιο τον Αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Μακρή στην οικία του.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Δημήτρης Καλαμαράς όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στα μηνύματα του «Εθνικού Κήρυκα», αλλά έδιωξε και τον φωτορεπόρτερ του «Εθνικού Κήρυκα», κ. Κώστα Μπέη και δεν του επέτρεψε να εισέλθει στο κτίριο για να φωτογραφίσει το βράδυ της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου 2018, που επισκέφθηκε την κοινότητα ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος για να μιλήσει στα μέλη της κοινότητας».

Επίσης το Μοναστήρι των Αγίων Πάντων δεν επέστρεψε το τηλεφώνημα του «Ε.Κ.».

Ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μακρής το έτος 2017 συμπλήρωσε δέκα χρόνια στην προϊσταμενία της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού του Μπρούκλιν και έχαιρε γενικότερα της αγάπης και της εκτίμησης των μελών της κοινότητας και με ιδιαίτερο φιλανθρωπικό έργο ιδιαίτερα ανάμεσα στους άστεγους και πεινασμένους της Νέας Υόρκης.

ΗΠΑ: Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής για τον π. Γεράσιμο Μακρή

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 1 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.