Στον τόπο που βαπτίστηκε ο Χριστός, χιλιάδες κόσμου φθάνουν καθημερινά από όλα τα σημεία του πλανήτη για να βαφτιστούν στα νερά του Ιορδάνη ποταμού. Η πανδημία του κορωνοϊού και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί δεν δίνουν τη δυνατότητα στους προσκυνητές να επισκέπτονται τον ποταμό όπου βαπτίστηκε ο Χριστός την περίοδο αυτή.

Οι περισσότεροι ταξιδεύουν στην κοιλάδα του Ιορδάνη τις γιορτινές μέρες για να ζήσουν την εμπειρία των Θεοφανίων και να βρεθούν ανάμεσα στους πιστούς που περιμένουν υπομονετικά να μπουν στα νερά του εις ανάμνηση της μεγάλης στιγμής της βαπτίσεως.

Η στρατιωτική περιοχή αυτή είναι υπό την κατοχή των Ισραηλινών και βρίσκεται στα σύνορα με την Ιορδανία. Τα μοναστήρια που βρίσκονται τριγύρω και ανήκουν στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αναστηλώνονται σιγά σιγά με την ελπίδα ότι η ελληνική σημαία θα συνεχίζει να κυματίζει στους αιώνες με μοναδικό στήριγμα τους μοναχούς και τους αγιοταφίτες .

Ταξιδεύοντας από την Ιερουσαλήμ προς τον Ιορδάνη ποταμό η έρημος απλώνεται απέραντη. Μερικοί μόνο αμμόλοφοι «διαταράσσουν» την αρμονία του τοπίου. Οι χωματόδρομοι της Ιεριχούς δεν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τον Ιορδάνη ποταμό ωστόσο χρειάζεται αρκετή ώρα για να τους διασχύσει κανείς ώστε να φτάσει στο ακριβές σημείο όπου βαφτίστηκε ο Ιησούς.

Η περιοχή της βάπτισης του Θεανθρώπου είναι αυστηρά στρατιωτική. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν συρματοπλέγματα και Ισραηλινοί στρατιώτες επιτηρούν τον τόπο.

Χιλιάδες επισκεπτών από όλα τα μέρη του κόσμου, Χριστιανοί Ορθόδοξοι και όχι μόνο έρχονται για να βρεθούν στο σημείο της βάφτισης. Οι περισσότεροι βαφτίζονται στα νερά του Ιορδάνη για να ονομαστούν Χατζήδες και να δεχθούν την ευλογία της αναβίωσης

Φορούν ένα λευκό ένδυμα που συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής και μπαίνουν όπως ακριβώς μπήκε και ο Ιησούς στα νερά του Ποταμού για να τον βαφτίσει ο άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής. Τη διαδικασία περιγράφει στο βίντεο ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος.

«Πάντα αυτές οι στιγμές για το Πατριαρχείο μας είναι σημαντικές γιατί έτσι κρατάμε την ορθόδοξη παράδοσή μας ζωντανή και ξαναζούμε όλοι μας τις στιγμές που ο Χριστός βαφτίστηκε σε αυτά τα νερά. Σε αυτόν τον τόπο έρχονται χιλιάδες κόσμου για να βαφτιστούν και να προσκυνήσουν. Είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Αγίας Γης. » εξηγεί ο ιεράρχης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.