Το ανεκτίμητο έργο και η αυτοθυσία του Ιωάννη Καποδίστρια για την παλινόρθωση του Γένους των Ελλήνων βρέθηκε στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου προς τιμήν του πρώτου Κυβερνήτου του ελεύθερου ελληνικού κράτους, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανεφέρθη σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια, της σπουδαίας αυτής προσωπικότητας που με Πίστη Χριστού αγωνίσθηκε για την ομόνοια και την ενότητα του Έθνους, μνείαν ποιούμενος και στην επέτειο των 94 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από τον εγκαινισμό του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγίας.

Προ της απολύσεως, τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια, επί τη συμπληρώσει 190 ετών από την δολοφονία του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Μεγάλης Παναγίας, Ιερατική Σύναξη – ημερίδα στη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ομίλησαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Εμμανουήλ Κατσαρός, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας, κρίσεις και επικρίσεις επάνω στην πολιτική του» και η κ. Μαρία Σεργάκη, τέως Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Λασιθίου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Από τη Γραμβούσα στο Μεραμβέλλο. Η αποτίμηση της εκστρατείας στην Ανατολική Κρήτη, το 1827».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.