Ως απαράδεκτη, ακατανόητη και αντεθνική χαρακτήρισε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου η τρίτη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών να ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη αντί για τα Ιωάννινα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για το ζήτημα.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι κανένας από την Ιερά Σύνοδο δεν επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσει για την ενέργεια αυτή και κάλεσε να «μαζέψουν αυτή τη Συνοδική Απόφαση». «Παρακαλώ, λοιπόν, πάρα πολύ τους Αγίους Αρχιερείς επειδή είναι απαράδεκτο και σκανδαλώδες να υπάρχει μια τέτοια Συνοδική Απόφαση, να τη μαζέψουν. Δε φτάνει μια ανακοίνωση. Η πρώτη Συνοδική Απόφαση που είχε βγει για το θέμα ήταν να πάει το θέμα στην Ιεραρχία. Αυτή η Σύνοδος είπε όχι δεν θα πάει στην Ιεραρχία και προτείνουμε να κλείσουμε τα πάντα στη Βελλά και να πάμε ότι μένει στη Θεσσαλονίκη. Παρακαλώ, λοιπόν, σε αυτή την προδοτική για την Ήπειρο απόφαση να υπάρξει μια άλλη απόφαση που θα την αναιρεί».

«Το θέμα δυστυχώς αρνητικά μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας τις προηγούμενες ημέρες και δεν είναι άλλο αππό το μέλλον της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη Σχολή Βελλά», σημείωσε αρχικά στη μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε για το ζήτημα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους Δημάρχους Ιωαννίνων και Πωγωνίου.

«Δυστυχώς, δυστυχέστατα τις τελευταίες ημέρες, την περασμένη Παρασκευή η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να κλείσουν όλες οι Σχολές της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη Βελλά. Κάτι το οποίο μας πικραίνει ιδιαίτερα, μας πονάει ιδιαίτερα. Κάτι το οποίο με τον τρόπο που έγινε νομίζουμε ότι είναι εντελώς απαράδεκτο αλλά και ακατανόητο. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ο μακαριστός Σπυρίδων πριν από 110 ακριβώς χρόνια είχε αυτή τη μεγαλοφυή σύλληψη της δημιουργίας της Βελλάς, ενός εκπαιδευτικού χώρου όπου νέοι άνθρωποι από την Ήπειρο αλλά και από την Βόρειο Ήπειρο μπορούσαν να εκπαιδεύονται στα εκκλησιαστικά πράγματα αλλά και επίσης στα ζητήματα της παραγωγής, της πρωτογενούς παραγωγής, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τον τρόπο σε φτωχά παιδιά να μάθουν γράμματα. Να μάθουν τα εκκλησιαστικά γράμματα και πράγματα….. Σε μια εποχή που ακόμα εδώ ήταν τουρκοκρατία, σε μια Ελλάδα που δεν υπήρχε κανένα τέτοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Είναι το πρώτο λοιπόν στην Ελλάδα και με νόμο ένα ίδρυμα το οποίο, μάλιστα, ήταν βιώσιμο από μόνο του. Ένα ίδρυμα στο οποίο έγινε το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Βόρεια Ελλάδα, εκτός από εκείνο στο Άγιον Όρος που υπήρχε στη Μονή Βατοπαιδίου. Ένα ίδρυμα το οποίο εξελίχθηκε αργότερα στην πρώτη Ανώτερη Εκκλησιαστική Σχολή Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από το οποίο, ιεροδιδασκαλείο όπως λεγόταν έβγαιναν παπάδες, έβγαιναν δάσκαλοι αλλά και άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν την ιερατική κλίση, οι οποίοι εκόσμισαν τα γράμματα, τις επιστήμες, τον πολιτικό κόσμο και κάθε περιοχή του κοινωνικού, επιστημονικού και πολιτικού βίου της πατρίδας μας. Μιλάμε για εκατοντάδες, μην πω χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι ακόμη και σήμερα κοσμούν την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο».

Αντεθνική ενέργεια το κλείσιμο της Βελλάς

«Μια τέτοια Σχολή, λοιπόν, η οποία φτιάχτηκε για εθνικούς λόγους δεν μπορεί να έρθει κανείς να την καταργήσει, ελαφρά τη καρδία, μάλιστα σε ένα έτος που τιμούμε την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης και της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Γι’ αυτό είπα ότι είναι ακατανόητη αυτή η ενέργεια και απόφαση και θα τολμήσω να πω ότι είναι και γελοία, είναι γελοίο να ισχυρίζεται η Σύνοδος ότι για εθνικούς λόγους κλείνουμε τη Βελλά, το εθνικό αυτό πνευματικό κέντρο και εκκλησιαστικών γραμμάτων για να πάρουμε από εκεί μια Σχολή και να την πάμε στην Θεσσαλονίκη. Και ασφαλώς αν ήθελαν άλλοι Αρχιερείς να διεκδικήσουν ακόμη μια Σχολή είχαν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Είναι όμως απαράδεκτο, είναι αντεθνικό να λεν για να έχουμε εμείς μια Σχολή θα κλείσουμε παντελώς αυτό το εκκλησιαστικό, εκπαιδευτικό και πνευματικό κέντρο που λέγεται Βελλά».

Δεν με ενημέρωσε ούτε ο Αρχιεπίσκοπος

Δυστυχώς, δυστυχέστατα από ότι πληροφορηθήκαμε και θα δούμε και τα Πρακτικά, όπως έχουμε δικαίωμα, της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν υποστήριξε την υπόθεση κανείς, ούτε αυτοί ακόμα οι Ηπειρώτες Αρχιερείς. Ούτε ο Κονίτσης, ούτε ο Άρτης, ούτε ο Κηφισίας που κατάγεται από τα Ιωάννινα. Δεν είπαν κουβέντα. Ο μόνος που είπε, απ’ όσο γνωρίζουμε ήταν ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας ο οποίος ρώτησε το αυτονόητο: «Μιλήσατε με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων;». Δυστυχώς θα πρέπει να σας πω ότι όλο αυτό το διάστημα, τα τελευταία χρόνια που συζητείται αυτό το θέμα, δεν μίλησε μαζί μου κανείς. Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο πνευματικός μου πατέρας, τον οποίο δύο φορές επισκέφθηκα και είδα την προηγούμενη εβδομάδα που είχε τη γιορτή του, ούτε κανείς από την επιτροπή που ασχολούταν με το θέμα, ούτε κανείς από τους Συνοδικούς Αρχιερείς. Δεν έκαναν τον κόπο να πάρουν ούτε ένα τηλέφωνο να πουν «σκεφτόμαστε αυτό, έχουμε αυτό το πρόβλημα, θα κάνουμε αυτόν τον προγραμματισμό, θέλουμε να κάνουμε κάποιες προτάσεις. Εσείς τι λέτε; Η κοινωνία τι λέει; Ο δήμαρχος τι λέει, Ο περιφερειάρχης τι λέει; Οι Βελλαϊτες που είναι εκατοντάδες χιλιάδες, τι λένε;

Να μαζέψουν τη σκανδαλώδη απόφαση

Δεν μπορώ να κάνω παράπονα για το υπουργείο γιατί η πρόταση του υπουργείου εξαρχής ήταν η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών να είναι στα Ιωάννινα. Δυστυχώς, η Εκκλησία έρχεται και λέει «όχι δεν θα είναι στα Ιωάννινα, αλλά για εθνικούς λόγους θα πάει και αυτό στη Θεσσαλονίκη».

Παρακαλώ, λοιπόν, πάρα πολύ τους Αγίους Αρχιερείς επειδή είναι απαράδεκτο και σκανδαλώδες να υπάρχει μια τέτοια Συνοδική Απόφαση, να τη μαζέψουν. Δε φτάνει μια ανακοίνωση. Η πρώτη Συνοδική Απόφαση που είχε βγει για το θέμα ήταν να πάει το θέμα στην Ιεραρχία. Αυτή η Σύνοδος είπε όχι δεν θα πάει στην Ιεραρχία και προτείνουμε να κλείσουμε τα πάντα στη Βελλά και να πάμε ότι μένει στη Θεσσαλονίκη. Παρακαλώ, λοιπόν, σε αυτή την προδοτική για την Ήπειρο απόφαση να υπάρξει μια άλλη απόφαση που θα την αναιρεί.

epiruspost- ope.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.