Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, ιερέων και όλων των τοπικών αρχών έγινε η λιτάνευση της πάνσεπτης και χαριτόβρυτηςς Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Πλατεία Πάργης, στα Ιωάννινα.

Αποστολή Ιωάννινα: Ραφαήλ Γεωργιάδης, ope.gr
Η Τιμία Ζώνη θα παραμείνει στον Ναό του Πολιούχου των Ιωαννίνων για προσκύνημα.

Το Θεομητορικό κειμήλιο βρέθηκε στα Ιωάννινα από τις 2 Οκτωβρίου έτσι ώστε ο πιστός λαός να λάβει τη χάρη Της. Εκατοντάδες πιστοί κάθε ηλικίας προσκύνησαν το ιερό Θεομητορικό κειμήλιο, το μοναδικό το οποίο σώζεται από την επίγεια ζωή της Παναγίας μας.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παϊσίου στην Κιάφα Ιωαννίνων προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου. Ο Σεβασμιώτατος πλαισιώθηκε από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, Βατοπαιδινούς πατέρες και τον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Αρχιμ. Θωμά Ανδρέου. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Η πόλη των Ιωαννίνων υποδέχτηκε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα την Αγία Ζώνη, η οποία εξήλθε από το Άγιο Όρος την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου και παρέμεινε ως το πρωί της 2 Οκτωβρίου στην Κοζάνη.

Μητέρα και γιάτρισσα η Παναγία, στέκει στο πλευρό των Ελλήνων και της Πατρίδας μας. Έτσι και η Αγία Ζώνη Αυτής συνδέεται με αναρίθμητα θαύματα, ενώ οι πιστοί όπου και αν το ιερό κειμήλιο της Παναγίας μας εκτίθεται προς προσκύνηση συρρέουν κατά χιλιάδες για να προσκυνήσουν.

Κατά την ιερά παράδοση και ιστορία της Εκκλησίας μας η Υπεραγία Θεοτόκος τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της ανέστη και ανελήφθη εν σώματι στους ουρανούς. Κατά την διάρκεια της αναλήψεώς της, έδωσε στον Απόστολο Θωμά την Τιμία της Ζώνη. Και ο Θωμάς μαζί με τους άλλους Αποστόλους, αφού άνοιξαν τον τάφο «ουχ εύρον το σώμα» της Θεοτόκου.

Έτσι η Τιμία Ζώνη αποτελεί τεκμήριο για την Εκκλησία μας της αναστάσεως και αναλήψεως της Θεοτόκου με το σώμα στους ουρανούς και με μια λέξη της μεταστάσεώς της.

Εν τέλει ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης Στ’ Καντακουζηνός (1347-1355), ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη προς την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, όπως διαπιστώνεται από πολλές σχετικές μαρτυρίες, την δώρισε σε αυτή. Από τότε η Τιμία Ζώνη φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, σε ασημένια θήκη νεώτερης κατασκευής η οποία φέρει την παράσταση της Μονής. Στο κάτω δεξιό διάχωρο της παραστάσεως ο κατασκευαστής φιλοτέχνησε την μορφή του δωρητή Αυτοκράτορα Καντακουζηνού και επιγραφή η οποία αναφέρεται στη δωρεά του προς την Μονή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.