Θετική αίσθηση προκάλεσε σε πάρα πολλούς η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου προς την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την λήξη της Συνοδικής θητείας του την 30ή Αυγούστου τ.έ.

 

Όντως η προσφώνηση αυτή αποτελεί ένα κείμενο κατά πάντα εκκλησιαστικό και θεολογικό μέσα από το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η αρμονία, η διάκριση και η υπευθυνότητα των Ιεραρχών που στελεχώνουν την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Και δεν θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν διαφορετικά δεδομένου ότι ο Μητροπολίτης Γερμανίας εκτός των άλλων χαρισμάτων που τον διακρίνουν, είναι και απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία έβγαλε εκκλησιαστικούς άνδρες μεγάλου διαμετρήματος, άρχοντες.
«Εμείς στη Χάλκη διδαχθήκαμε βιωματικά το βάθος της αρετής της εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας», είχε πει ο Μητροπολίτης Γερμανίας σε δήλωσή του, σχετικά με την αποχή της Ρωσικής Εκκλησίας από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη το έτος 2006.
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είχε τη μορφή μιας αδελφότητας με έντονη ακαδημαϊκή, εκκλησιαστική, λειτουργική και λατρευτική ζωή που είχε ως πρότυπα τις αρχαίες εκκλησιαστικές και θεολογικές σχολές της Ανατολής (Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Κωνσταντινούπολη), με προσήλωση και σεβασμό στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αγάπη προς τους Χριστιανούς, αλλά και προς όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους.

Δεν θα πρέπει επομένως να μας ξαφνιάζουν θέσεις όπως αυτές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου. Παρόμοιές τους θα ακούγονται πάντα, γιατί οι νεώτεροι Αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου μπορεί να μην είναι απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εμπνέονται όμως και διδάσκονται από τους παλαιότερους αδελφούς τους, που είχαν την τιμή και την μεγάλη ευλογία να ζήσουν και να σπουδάσουν σε αυτήν.

Του Αρχιμ. Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.