ΔΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ολοκληρώθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τον μήνα Απρίλιο. Μεταξύ άλλων ορίστηκε ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Τελετή αφής του Αγίου Φωτός κατά το Μεγάλο Σάββατο στα Ιεροσόλυμα. Παράλληλα, η ΔΙΣ ενημερώθηκε και για την μεταφορά της εικόνας Άξιον Εστί στην Αθήνα από 3 έως 15 Μαΐου.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:
Συνήλθε επί διήμερο, την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς:

α) Για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Λίβανο και τη Συρία, από την Τρίτη 21 έως και την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2023, με σκοπό την παράδοση στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη του ανθρωπιστικού υλικού, το οποίο συγκεντρώθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους σεισμόπληκτους της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης, ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας και λαϊκοί συνεργάτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

β) Για την τελετή επανενώσεως των τριών γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία η Εκκλησία της Ελλάδος παρέδωσε στο Μουσείο Ακροπόλεως, αφού τα παρέλαβε από τον Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκο. Η τελετή έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου 2023 στο Μουσείο Ακροπόλεως, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Κ. Τασούλα, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη, Εκπροσώπων του Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκου και του Γενικού Διευθυντή και του Δ.Σ. του Μουσείου Ακροπόλεως.

γ) Για την δωρεά της βιβλιοθήκης του Ομότιμου Καθηγητή Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Σπυρίδωνος Ν. Τρωιάνου και την δωρεά της βιβλιοθήκης της αφυπηρετήσασας Επικ. Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Βασιλικής Λεονταρίτου. Η Δ.Ι.Σ. ευγνωμόνως ευχαριστεί τους δωρητές κ.κ. Καθηγητές, καθώς με την σπουδαία χαριστική χειρονομία τους συμβάλλουν καίρια στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου.

Κατά τις Συνεδρίες της η Δ.Ι.Σ.:
– Ενημερώθηκε περί του εγγράφου της Διοικήσεως του Αγίου Όρους επί του θέματος της μεταφοράς στην Αθήνα της εφέστιας Εικόνας του «Άξιον Εστίν», από 3 έως 15 Μαΐου 2023.

– Όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο Εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Τελετή αφής του Αγίου Φωτός κατά το Μεγάλο Σάββατο στα Ιεροσόλυμα.

– Όρισε τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Μητροπολίτες Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο Εκπροσώπους Αυτής στις λατρευτικές συνάξεις και εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις Σέρρες από 6 έως 8 του μηνός Μαΐου 2023, με αφορμή: α) τα εγκαίνια του νεόδμητου Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Κάτω Λευκώνος, β) την επέτειο, κατά την 8η Μαΐου, της διάσωσης της πόλεως των Σερρών από την αποφασισθείσα από τους Οθωμανούς Τούρκους γενική σφαγή του χριστιανικού πληθυσμού και γ) την συμπλήρωση εικοσαετούς Ποιμαντορικής διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

– Όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο Εκπρόσωπο Αυτής στην 7η Διεθνή Συνάντηση Ορθοξόξου Νεότητος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας από την 31η Αυγούστου έως και την 3η Σεπτεμβρίου 2023, με θέμα: «Υμείς φίλοι μου εστέ”.

– Ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Συνοδικό Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο περί της παρουσιάσεως των Πρακτικών του Συνεδρίου υπό τον τίτλο: «Γυναίκες στην σκιά της βίας», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 στην Αλεξανδρούπολη.

– Όρισε, κατόπιν εισηγήσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 14 Μαΐου 2023, ως ημερομηνία λήξεως των Κατηχητικών Σχολείων.

– Ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος περί συμπεριλήψεως στις περιφερειακές επετειακές εκδηλώσεις της κινηματογραφικής ταινίας υπό τον τίτλο «Ο ΔΙΑΚΟΣ» του Πνευματικού Κέντρου «Ο ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και αποφάσισε να αποστείλει: α) συγχαρητήριο γράμμα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο και τους συνεργάτες αυτού για την εν λόγω εξαίρετη πρωτοβουλία, καθώς και για το ιδιαιτέρως ποιοτικό αποτέλεσμα και β) Εγκύκλιο Σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, με το οποίο θα συστήνει την προβολή της.

– Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου για την αποστολή από την Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: α) των στατιστικών στοιχείων των Εκκλησιαστικών Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023, β) του τελικού αριθμού των αιτήσεων εγγραφής σε κάθε Εκκλησιαστικό Σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και γ) περί της προόδου των διαδικασιών για την λειτουργία των νέων Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ).

– Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως για την διοργάνωση της Ζ’ Ημερίδας με σκοπό την ενημέρωση των υπευθύνων Γραφείων Τύπου, καθώς και άλλων προσώπων που ασχολούνται με την επικοινωνία των Ιερών Μητροπόλεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Λαμία, την Τρίτη 23 Μαΐου 2023.

– Ενέκρινε τον Απολογισμό εσόδων – εξόδων οικονομικής διαχειρίσεως 2022 του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

– Ενημερώθηκε για την υποβληθείσα Έκθεση του Τμήματος Εκκλησιαστικού Κατασταλτικού Ελέγχου (ΤΕΚΕ), σχετικά με τον διενεργηθέντα διαχειριστικό έλεγχο στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2009 έως 23.7.2020.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Κατά το διάλειμμα της χθεσινής Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί δέχθηκαν αντιπροσωπεία της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ» με επικεφαλής τον Προϊστάμενο αυτής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αστέριο Χατζηνικολάου, ο οποίος τούς παρέδωσε την άρτι κυκλοφορηθείσα, κατόπιν ευλογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δίτομη έκδοση υπό τον τίτλο: «Η Παλαιά Διαθήκη με σύντομη ερμηνεία».

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον π. Αστέριο και τους συνεργάτες του για το δίτομο έργο, το οποίο περιέχει την ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης στην κοινή νεοελληνική, και ευχήθηκε για την επ’ ωφελεία του πιστού λαού του Θεού κυκλοφορία του.

Μετά το πέρας της σημερινής Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος δέχθηκε τον Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Σίμο Ιωάννου και τους συνεργάτες του, με τους οποίους συζήτησε θέματα αφορώντα στο Κυπριακό ζήτημα και την προοπτική της επίλυσής του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.