«Δεν υπήρξε διαμάχη. Ξέρετε, όμως, πως η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού φέρει τα ίσα της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής. Και βέβαια το τυπικό εκείνη την ημέρα στην εκκλησία είναι πολύ όμορφο και ιδιαίτερο, αφού στο τέλος του όρθρου, που ακούμε την τρίτη καμπάνα που χτυπάει στη δοξολογία, η δοξολογία τελειώνει με το «Άγιος ο Θεός», το ασματικό.

Τι σημαίνει αυτό; Είναι ένα αργό κείμενο κι ένα αργό μάθημα, το οποίο ψέλνουν οι ιεροψάλτες και εκείνη την ώρα σβήνουν τα φώτα του ναού, οι ψάλτες προηγούνται με τα βιβλία τους και φορώντας τα ράσα τους, ψάλλοντας το ασματικό, ακολουθούν τα παιδιά μας με τα κεριά τους και με τα εξαπτέρυγα. Στα δύο εξαπτέρυγα προστίθεται και ο Σταυρός. Ο Σταυρός εκείνη την ημέρα δεν λιτανεύεται. Γιατί; Γιατί ο Σταυρός βρίσκεται πάνω στο δίσκο, ευπρεπισμένος με τον βασιλικό. Βρίσκεται στα χέρια και στο κεφάλι του Ιερέως, ο οποίος τον λιτανεύει και μετά πρέπει να Τον υψώσει. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο τυπικό κατά το οποίο πρέπει να ψαλλούν 100 φορές σε κάθε ύψωση τα «Κύριε Ελέησον». Όλη αυτή η ακολουθία είναι πολύ συγκινητική, πολύ κατανυκτική και μετά αρχίζει η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Όπως καταλαβαίνετε, δεν γίνεται να τελειώνουν οι εκκλησίες νωρίτερα από τις 10.30 εκείνη την ημέρα. Θα πω στους ιερείς μας να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα, για να μη βιαστούν και να μην αγχωθούν στη Θεία Λειτουργία. Ένας παπάς όταν αγχώνεται στη Θεία Λειτουργία, δεν είναι ωραίο… Στη Θεία Λειτουργία πηγαίνουμε για να ηρεμήσουμε, όχι για να αγχωθούμε. Για να ζήσουμε τα της Βασιλείας του Θεού. Θα δω τους ιερείς μας και θα τους δώσω κατευθύνσεις τις επόμενες μέρες».

Ο Σεβασμιώτατος δήλωσε ότι δεν θα κάνει φέτος τους 13 αγιασμούς που πραγματοποιούσε άλλες χρονιές και θα πάει μόνο σε έναν στην Πρωτοβάθμια και σε έναν στη Δευτεροβάθμια, για να μην τον περιμένουν τα παιδιά μέχρι το μεσημέρι.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.