ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ: Ημέρα του παππού και της γιαγιάς σήμερα 1 Οκτωβρίου. Η παγκόσμια ημέρα προς τιμήν των μεγαλύτερων σε ηλικία συνανθρώπων μας θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 1990 με ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με τον εορτασμό της ξεκινά την επόμενη χρονιά (1 Οκτωβρίου 1991). Σκοπός του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση για ζητήματα που αφορούν την τρίτη ηλικία, αλλά και για εκτιμηθεί η συμβολή της στην κοινωνία.

Η συγκεκριμένη γιορτή, ημέρα του παππού και της γιαγιάς, είναι παρόμοια με την «Εθνική ημέρα παππού και γιαγιάς» που γιορτάζεται σε ΗΠΑ και Καναδά, καθώς και με το Double Ninth Festival της Κίνας (ημέρα κατά την οποία οι Κινέζοι, μεταξύ άλλων, επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων τους), αλλά και με την «Ημέρα σεβασμού των ηλικιωμένων η οποία γιορτάζεται στην Ιαπωνία.

Σε ανακοίνωσή της για τη σημερινή ημέρα, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (ΕΓΓΕ) προειδοποιεί πως τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης είναι δυσοίωνα και αρκετά ανησυχητικά.

Όπως τονίζει, τα συστηματικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μετασχηματίζουν τη σύνθεση της ηλικιακής πυραμίδας στην Ε.Ε.-28.

Η σημαντικότερη αλλαγή, συμπληρώνει η ΕΓΓΕ, θα είναι ίσως η μεγάλη μετάβαση προς έναν κατά πολύ γηραιότερο πληθυσμό, κάτι που είναι ήδη εμφανές σε αρκετά κράτη μέλη της Ε.Ε.

Παράλληλα, η ΕΓΓΕ παρατηρεί πως η υπογεννητικότητα είναι χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας, με τον μέσο όρο ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, να είναι 1,26, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 1,49.

Επισημαίνεται από την ΕΓΓΕ ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.