Στον Εθνικό Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για την 105η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Και αυτό είχε το δικό του συμβολισμό, διότι ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου και οι Δίδυμοι Πύργοι την αποφράδα ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 βρέθηκαν αντιμέτωπη με το ειδεχθές έγκλημα που προκάλεσε ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία της Αλ Κάιντα και του Μπιν Λάντεν.

Αρχικά τελέστηκε Εσπερινός και το μνημόσυνο για τα 353.000 θύματα των Κεμαλιστών. Στη συνέχεια ακολούθησε φιλολογική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Λου Κάτσο.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Παμποντιακή Ομοσπονδία και τους Συλλόγους των Ποντίων σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης και την AHEPA και τελούσαν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο κεντρικός ομιλητής Λου Κάτσος

Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Γενικός Πρόξενος, Πρέσβης Ντίνος Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Γιώργος Γεωργόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης, Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Κώστας Τσιλφίδης και άλλοι εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας.

Την παράσταση έκλεψε η νέα γενιά των Ποντίων, η οποία έφερε με υπερηφάνεια τις παραδοσιακές στολές και τα λάβαρα του Πόντου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.