Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι στις εκλογές του 2023, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εάν επανεκλεγεί, ενδεχομένως να τον αποπέμψει.

Μιλώντας στους Financial Times, μια από τις κορυφαίες εφημερίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ιμάμογλου είπε: «Μια νοοτροπία που ακυρώνει τις εκλογές μπορεί να κάνει τα πάντα».

Τονίζοντας ότι υπήρχαν «πολιτικοί λόγοι» πίσω από την υπόθεση, για την οποία διώχθηκε δικαστικά για φερόμενη προσβολή του πρώην προέδρου της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK), Σαντί Γκιουβέν, και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι θα μπορούσε ακόμη και να απολυθεί, εάν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές του 2023.

Ο Ιμάμογλου δήλωσε επίσης ότι ο επιχειρηματικός κόσμος φοβάται τον Ερντογάν, λέγοντας: «Φοβούνται μήπως διωχθούν άδικα ή υποστούν άλλες παρεμβάσεις».

«Εάν ο Ερντογάν χάσει και προσπαθήσει να επαναλάβει τις εκλογές, θα υποστεί μια μεγάλη ήττα, όπως στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Ιμάμογλου, προσθέτοντας ότι «86 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα καθορίζουν τον νικητή των εκλογών. Κανείς, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν, δεν μπορεί να το ανατρέψει αυτό», είπε.

Ο Μπαμπατζάν ζητά υποψήφιο που θα νικήσει εύκολα τον Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, και ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), ζήτησε η συμμαχία της αντιπολίτευσης, στην οποία μετέχει, να επιλέξει έναν υποψήφιο που θα μπορούσε εύκολα να κερδίσει τον Ερντογάν ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Μπαμπατζάν είπε ότι απαιτείται ξεκάθαρη νίκη στον πρώτο από τους δύο πιθανούς γύρους ψηφοφορίας για να διασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα αμφισβητηθεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συγκέντρωση του κόμματος στην περιοχή Γκέμπζε στη Νικομήδεια, είπε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία επιλογής κοινού υποψηφίου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στη συμμαχία, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να είναι υποψήφιος. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δήμαρχοι του CHP της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας θα κέρδιζαν τον Ερντογάν με πολύ μεγαλύτερη διαφορά. Ο Κιλιτσντάρογλου επιμένει όμως ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος πρέπει να έχει εμπειρία κρατικής διαχείρισης, την οποία κανένας από τους δημάρχους δεν διαθέτει.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής της Λαϊκής Συμμαχίας τον περασμένο μήνα.

«Το σχέδιο Α είναι να συμφωνήσουμε σε έναν κοινό υποψήφιο», είπε ο Μπαμπατζάν. «Ωστόσο, καθένα από τα έξι κόμματα θα κατέβει στις εκλογές με τον δικό του υποψήφιο, όπως έκαναν το 2018, σε περίπτωση που η συμμαχία αποτύχει να συμφωνήσει σε έναν κοινό υποψήφιο», πρόσθεσε.

Ο Μπαμπατζάν σχολίασε επίσης πώς πρέπει να συζητηθεί κι η «διαδικασία μετάβασης» του πολιτεύματος σε κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Η θητεία του Προέδρου θα πρέπει να είναι πενταετής.

Ο Πρόεδρος δεν πρέπει να λέει «εκλέχθηκα και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει».

Μετά τις εκλογές, η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί ως κοινοβουλευτικό σύστημα de facto, χωρίς να περιμένει συνταγματική τροποποίηση.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.