ΤΕΕΣ: Για τα αποτελέσματα της τελευταίας του συνάντησης με τον Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκο, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, μίλησε στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Απαντώντας στην ερώτηση της τηλεπαρουσιάστριας εάν αξίζει να αναμένουμε την επόμενη συνάντηση μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο επικεφαλής του ΤΕΕΣ ανέφερε: «Διεξάγεται η προετοιμασία αυτής της συνάντησης. Μόλις συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, που αφορούν στον χρόνο και τον τόπο της συνάντησης, θα τα ανακοινώσουμε. Είναι νωρίς ακόμη να γίνουν ανακοινώσεις».

Η πρώτη στην ιστορία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συνάντηση των δύο Προκαθημένων πραγματοποιήθηκε πριν από πέντε χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2016.

«Εκείνη η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες», είπε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας και συνέχισε: «Φρονώ ότι ήταν όντως μια αδελφική επικοινωνία, αλλά εκεί δεν έγινε καθόλου λόγος περί προσεγγίσεως και ενώσεως. Πολλοί τώρα υποπτεύονται ότι διεξάγονται μυστικές συνομιλίες. Δεν γίνονται κανενός είδους μυστικές συνομιλίες και δεν προγραμματίζεται καμία ένωση. Αλλά το ότι οι δύο μεγαλύτερες χριστιανικές Εκκλησίες οφείλουν να συνεργάζονται, τώρα καθίσταται απολύτως προφανές».

Κατά τα λεγόμενα του προέδρου του ΤΕΕΣ, κύριο θέμα της συνάντησης του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Αβάνα ήταν η κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. «Αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, παραμένει πολύ περίπλοκη. Σε πάρα πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής ο χριστιανισμός όχι απλώς συρρικνώθηκε, αλλά εκ των πραγμάτων έπαυσε να υφίσταται και αυτό είναι μια τραγική κατάσταση για εκατομμύρια χριστιανούς. Οι κοινές προσπάθειες των δύο μεγαλύτερων χριστιανικών Εκκλησιών προκειμένου να διευκολύνουμε τη θέση τους, είναι η επιταγή των καιρών», υπογράμμισε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.