Στις 13 Δεκεμβρίου 2021 ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και άλλοι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ δημοσιοποίησαν δήλωση, στην οποία επέστησαν την προσοχή των πολιτειακών Αρχών και της κοινής γνώμης στην απειλή για τη χριστιανική παρουσία στην Αγία Γη, που προκαλεί η δραστηριότητα εξτρεμιστικών ομάδων και ειδικότερα στις προσπάθειες να παραβιασθεί η ακεραιότητα και η πολιτισμική ιδιομορφία της χριστιανικής συνοικίας της Παλαιάς Πόλεως με σκοπό να εκτοπισθεί εν τέλει η χριστιανική κοινότητα από την Ιερουσαλήμ.

Στην περίπλοκη κατάσταση στους Αγίους Τόπους, καθώς και στη δεινή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει αυτή τη στιγμή οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής, αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος», η οποία προβλήθηκε στις 7 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων με το παλαιό.

«Η θέση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή μπορεί εν γένει να χαρακτηρισθεί ως τραγική», διαπίστωσε ο ιεράρχης και πρόσθεσε: «Βλέπουμε ότι ο αριθμός των χριστιανών συρρικνώνεται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Κάπου αυτή η μείωση εξελίσσεται με γοργούς και ορατούς ρυθμούς, όπως λ.χ. στο Ιράκ, όπου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι χριστιανοί από ενάμισι εκατομμύριο μειώθηκαν στην καλύτερη περίπτωση στις εκατόν πενήντα χιλιάδες. Κάπου η μείωση εξελίσσεται λιγότερο ορατά, όπως λ.χ. στον Λίβανο, όπου βαθμηδόν απλώς αλλάζει η αναλογία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας επίσης επεσήμανε ότι στη Βηθλεέμ, την πόλη, όπου γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε σημαντικά ο αριθμός των χριστιανών.

«Βλέπουμε ότι στο Ισραήλ υπάρχουν εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να εκτοπίσουν τις χριστιανικές Εκκλησίες από την Αγία Γη», είπε ο ιεράρχης.

Αφού υπενθύμισε ότι η Ιερουσαλήμ είναι ιερά πόλη για τρεις παγκόσμιες θρησκείες, τον χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό και το ισλάμ, ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας διαπίστωσε ότι είναι ανάγκη να γίνει το παν, προκειμένου να διαφυλαχθεί η χριστιανική παρουσία στην Αγία Γη, «ώστε οι χριστιανοί να μην αισθάνονται ούτε στο Ισραήλ, ούτε στην Παλαιστίνη πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ώστε να διατηρηθούν και να προστατεύονται τα ιερά σεβάσματα των χριστιανών, ώστε να μην αφαιρούνται οι ιδιοκτησίες των χριστιανών και οι εξτρεμιστικές ομάδες να μην έχουν τη δυνατότητα να επιτίθενται σε χριστιανούς και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».

«Αυτή η προτροπή είναι ιδιαίτερα επίκαιρη τώρα, που εορτάζουμε τα Χριστούγεννα», υπογράμμισε ο ιεράρχης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.