«Στο ορατό μέλλον δεν προγραμματίζεται η διεξαγωγή της Πανορθοδόξου Συνόδου, διότι εντός της οικογένειας των Ορθοδόξων Εκκλησιών προέκυψαν σοβαρές διαφωνίες, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων και τα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με το ποιος και πώς μπορεί να συγκαλεί τις Συνόδους», ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεατή της εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας υπενθύμισε ότι οι Σύνοδοι, που είναι γνωστές στην εκκλησιαστική ιστορία ως Οικουμενικές, συνεκαλούντο από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες, οι οποίοι και προήδρευαν σε αυτές. Συνολικά, από τον 4ο έως τον 8ο αι. πραγματοποιήθηκαν επτά Οικουμενικές Σύνοδοι.

Αφότου τον 11ο αι. επήλθε ρήξη μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας, στη Δύση εξακολουθούσαν να συγκαλούν Συνόδους υπό την προεδρία του Πάπα της Ρώμης.

Στην Ορθόδοξη Ανατολή δεν υπήρξε αυτό. Προσπάθεια να συγκληθεί μια Πανορθόδοξη Σύνοδος καταβλήθηκε μόνον κατά το ήμισυ του 20ού αι. και η προετοιμασία σε αυτή γινόταν επί πενήντα και πλέον χρόνια.

Εντέλει το 2016 πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη η Σύνοδος δέκα Εκκλησιών, η οποία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί Πανορθόδοξη εξαιτίας της απουσίας τεσσάρων από τις δεκατέσσερις κοινώς αναγνωρισμένες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. Επιπλέον, οι αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης δεν υιοθετήθηκαν από όλες τις Εκκλησίες.

Όμως, κατά τη γνώμη του προέδρου του ΤΕΕΣ υπάρχει ανάγκη να διεξαχθεί Πανορθόδοξος Σύνοδος: «Αλλά, προτού διεξαχθεί αυτή η Σύνοδος, πρέπει να προετοιμασθεί επιμελώς. Εκείνα τα πενήντα και πλέον χρόνια τα οποία διατέθηκαν για την προετοιμασία της, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν αρκετά, διότι κυριολεκτικά τις τελευταίες εβδομάδες πριν τη Σύνοδο, η οποία προγραμματιζόταν ως Πανορθόδοξη, μερικές Εκκλησίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή, και η καθεμία εξ αυτών είχε δικούς της λόγους. Συνεπώς, για να προετοιμασθεί μια νέα Σύνοδος, χρειάζεται ώστε αυτή η προετοιμασία να είναι πιο επιμελής».

Παραλλήλως, ο Σεβασμιώτατος δεν νομίζει ότι η προετοιμασία πρέπει να είναι εξαιρετικά παρατεταμένη, προπαντός, αυτή «πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη τα πραγματικά συμφέρονται και τις πραγματικές ανάγκες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών», κάτι που δεν έγινε κατά την προετοιμασία της Συνόδου της Κρήτης το 2016.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.