Την απόφαση την Oυκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχολίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “οι αποφάσεις της Ουκρανικής Εκκλησίας επιβεβαίωσαν το καθεστώς που έχει από το 1990, όταν έλαβε την ευλογημένη επιστολή από τον μακαριστό Πατριάρχη Μόσχας κυρό Αλέξιο Β΄.”

“Σήμερα, πολλές εχθρικές δυνάμεις θέλουν να καταστρέψουν την Εκκλησία: σχισματικοί προσπαθούν να αφαιρέσουν την περιουσία της, οι ουκρανικές αρχές έχουν οργανώσει διώξεις, έχει απαγορευτεί σε πολλές περιοχές, οι εκκλησίες της είναι κλειδωμένες, οι κατασχέσεις εκκλησιών συνεχίζονται. Προσπαθούν να στερήσουν από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία τη νομική της ονομασία και να τη μετονομάσουν σε Ρωσική Εκκλησία εν Ουκρανία” – πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος, συμπλήρωσε ότι “με τις αποφάσεις η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία για άλλη μια φορά κατέδειξε ότι είναι πλήρως αυτοδιοίκητη και ότι η εκκλησιαστική έδρα της δεν ευρίσκεται στη Μόσχα, αλλά στο Κίεβο, ότι δεν εξαρτάται από τη Μόσχα ούτε διοικητικά, ούτε οικονομικά, ούτε από κάποιες άλλες σχέσεις.

“Η ενότητα μεταξύ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας καθώς και μεταξύ των άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες δεν ακολούθησαν την οδό του σχίσματος, διατηρείται. Θα συνεχίσουμε και στο εξής να ενδυναμώνουμε αυτή την ενότητα. Θα συνεχίσουμε και στο εξής να προσευχόμαστε για τη Μία μας Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία” – πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Ιλαρίωνας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Ορθόδοξος Πιστός

Από όσα έχουν γραφεί για το θέμα διαβάσαμε ότι η Αυτόνομη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησια ανάμεσα στα άλλα διέκοψε και το μνημόσυνο του Πατριάρχη Κυρίλλου. Αυτό το γεγονός, εάν πράγματι αληθεύει ,πως συμβιβάζεται με την έννοια της Εκκλησιαστικής Ενότητος ;