Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σχολίασε την στάση της Εκκλησίας της Ρωσίας να μην έχει ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του, λέγοντας την φράση: “σκασίλα μου” , κατηγορώντας την παράλληλα για «αγνώμονα συμπεριφορά».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εκκκλησιαστικών Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλάριωνας, απάντησε στην δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη μέσω του τηλεοπτικού δικτύου “Ρωσία24”.

«Ενθυμούμαστε κάλλιστα από πού λάβαμε την ορθόδοξη πίστη, από την Κωνσταντινούπολη, μόνο, που δεν συμμετείχε σε αυτό ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Δεν λάβαμε από εκείνον ούτε την ορθόδοξη πίστη, ούτε κάτι άλλο καλό, αλλά το σχίσμα, το οποίο δημιούργησε στο κανονικό έδαφος της Εκκλησίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλαρίωνας.

Επίσης, ο Ιεράρχης του Πατριαρχείου Μόσχας πρόσθεσε: «Μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, που οργανώθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής του Πατριαρχείου στις ΗΠΑ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χρησιμοποίησε τη φράση «σκασίλα μου», που προέρχεται από την αργκό. Αμέσεως προκάλεσε τον γέλωτα των μετεχόντων στην εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ήταν πολλά μέλη της ελληνικής Ομογένειας με υψηλό κύρος στις ΗΠΑ. Ακροατές του ήταν ακριβώς οι άνθρωποι εκείνοι, οι οποίοι επιχορηγούν τη δραστηριότητά του για την καταστροφή της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας. Το ότι “σκασίλα του” για τη Ρωσική Εκκλησία, θα έπρεπε και προηγουμένως να καταστεί φανερό, παλαιότερα το έκρυβε, ενώ τώρα ούτε καν το κρύβει».

«Υπό τον μανδύα της θεραπείας του σχίσματος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το νομιμοποίησε και τώρα προσπαθεί να εξαναγκάσει τους πάντες να αποδεχθούν την παράνομη και αντικανονική δράση του. Ούτε εμείς, αλλά ούτε και άλλες κατά τόπους Εκκλησίες δεν την αποδεχόμαστε, εκτός ορισμένων Εκκλησιών, οι οποίες την αποδέχθηκαν κάτω από την πίεσή του» – συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αυτοαποκαλείται μεγάλος αδελφός, ας είναι για εκείνες μεγάλος αδελφός, εμείς δεν χρειαζόμαστε “μεγάλο αδελφό”, για τον οποίο «σκασίλα» του για εμάς, τους ιερούς κανόνες και την ορθόδοξη ενότητα», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.