Πατριαρχική και Συνοδικοί Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής στον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος και Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι Κατά Τόπους Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ας μην ξεχνάμε ότι προήλθαν κυρίως εκ της πιεστικής εθνοφυλετικής ατμόσφαιρας των αποτόκων του φιλελευθερισμού, της κακής εκδοχής της διαφωτίσεως και της δογματικής ως μη όφειλε αρχής Έθνος-Κράτος, Κράτος-Εκκλησία.»

Σε άλλο σημείο ο Παναγιώτατος τόνισε: «Οι κρατικότροπες και κρατικοδίαιτες Εκκλησίες είναι καταδικασμένες στην φθορά και την εξαφάνιση, εάν δεν εγκαταλείψουν την ενδοκοσμικότητα και τον συσχηματισμό μετά των παρερχομένων συστημάτων. Οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες έχουν χρέος να υπηρετούν την σωτηρία των πιστών και να υπηρετούν μετά εσωτάτης θέρμης και παλλούσης καρδίας την ενότητα της πίστεως εν τοις πράγμασι και όχι εν τοις λόγοις.»

«Η ενδοορθόδοξη ενότητα δεν είναι πλειοψηφική αρχή αλλά πλεόνασμα αληθείας εν τη πίστη και τη πράξη. Ο Αρχειπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως δεν είναι μόνον ο εφάπαξ χειραφετών αλλά ο διαρκώς επιτηρών την ευστάθεια των Αγίων του Θεού Εκκλησιών» – συμπλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο τόνισε: «Προσέχετε εαυτοίς αδελφοί. Εισέλθετε εις τον θησαυρόν της Οικουμενικότητος. Ρωμιοσύνη δεν είναι δηλωτικόν εθνοτικής ταυτότητος αλλά της εκκλησιαστικής τοιαύτης. Είναι η ώρα να αναθεωρήσετε την εκκλησιολογία της αυταρκείας και της κακώς νοουμένης εσωστρεφείας. Καλλιεργήστε όσα σας εμπιστευόμαστε και επαυξήστε τα τάλαντά σας. Χρειάζεται σταθερότητα. Ο επαμφοτερισμός και η κακώς εισελθούσα ορολογία Σλαβοφώνου και Ελληνοφώνου Ορθοδοξίας δεν αποτελούν αληθή διλήμματα. Μία και ακαινοτόμητος είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία, δεν έχουμε την πολυτέλεια επιμερισμών και μικροτήτων».

Κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε: «Προτρεπόμεθα πατρικώς να εμπιστευθείτε καρδιακώς την Μητέρας Σας Εκκλησία, να αναθέσετε την μέριμνά σας εις την πρόνοιαν και την στοργήν Της. Η από τούδε πορεία σας εξαρτάται αποκλειστικώς εκ της ιδικής σας συμπεριφοράς και εκ των επιλογών σας».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.