Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση έλαβε χώρα στην εσπερίδα που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού “ΑΕΝΑΟΣ” στη Λέσχη Αξιωματικών, αναφορικά με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του, τόνισε πως ουδεμία σχέση, άμεση ή έμμεση έχει με γεωπολιτικά δεδομένα και με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Όπως σχολίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τον πόλεμο τον συνδέει τεχνηέντως η ΕΚκλησία της Ρωσίας με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο για να καλύψει τις ευθύνες της και τις μεγάλες φιλοδοξίες της. “Αυτή ήταν που βάθυνε το χάσμα μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και όχι το ουκρανικό αυτοκέφαλο που δόθηκε στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Η αντίδραση της Ρωσίας απορρέει από προσπάθεια επιβολής επί του ουκρανικού λαού και από την απουσία υγειούς εκκλησιαστικής συνείδησης”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε χαρακτηριστικά πως η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έδωσε χείρα βοηθείας στη Ρωσία για να λυθεί το ουκρανικό αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα, με υπαιτιότητα της ρωσικής πλευράς, η οποία ωστόσο δεν το παραδέχεται.

“Η ηγεσία της Εκκλησίας της Μόσχας προσπαθεί να επιβάλει μια νέα εκκλησιολογία η οποία ανατρέπει την εκκλησιαστική τάξη επί τη βάση νέων δεδομένων. Πρέπει όμως να κατανοήσει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μόνη εγγύηση για την ενότητα της Ορθοδοξίας. Χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ορθοδοξία θα περιπέσει στη δίνη των εθνικισμών, στην εσωστρέφεια της αυτάρκειας, στην περιφρόνηση του σύγχρονου κόσμου”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Εκκλησία της Ρωσίας εξακολουθεί να κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ευθύνεται για τις εντάσεις στις ορθόδοξες σχέσεις, ενώ “αυτή είναι που δημιουργεί τις εντάσεις, αυτή που εισπήδησε αντικανονικώς στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αμαυρώνοντας την εικόνα της ορθοδοξίας στα μάτια του χριστιανικού κόσμου”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του τονίζει πως η ηγεσία της Εκκλησίας της Ρωσίας θεωρεί ότι η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημιουργήσε σχίσμα στην ορθοδοξία. “Για εμάς αυτό δεν ευσταθεί. Η χορήγηση του Αυτοκεφάλου αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην ενότητα της ορθοδοξίας ως έμπρακτη έκφραση της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και της μακραίωνης εκκλησιαστικής πρακτικής.

Είναι οι πράξεις της Εκκλησίας της Ρωσίας που απειλούν την ενότητα της Ορθοδοξίας και όχι η ανταπόκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο αίτημα του ουκρανικού λαού”.

Υπογράμμισε ότι η Εκκλησία της Ρωσίας είναι αυτή που έχει παπικές αξιώσεις, όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. “Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Ουκρανούς να έχουν Αυτοκέφαλη εκκλησία, επειδή θέλει να τους καταδυναστεύει, εκείνη θέλει να μετατρέψει την Ορθοδοξία σε συνομοσπονδία Εκκλησιών για να έχει λόγο. Η απροκάλυπτη αλαζονική και ηγεμονική νοοτροπία της θα αναδείξει τον κομβικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ορθόδοξο λόγο.

Το Ουκρανικό αυτοκέφαλο είναι τετελεσμένο εκκλησιαστικό γεγονός και δεν μπορεί να το ακυρώσει καμία προπαγάνδα και κανένας πόλεμος. Η Εκκλησία της Ρωσίας επιδιώκει αδίστακτα τη μητροκτονία. Είμαστε όλοι μάρτυρες της καταστροφής που εκτυλίσσεται επί ουκρανικού εδάφους. Πρέπει να επιτευχθεί αμέσως η κατάπαυση του πυρός”.

Απευθύνει δε κάλεσμα σε όσες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν το έχουν ήδη πράξει, να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

“Καλούμε όσες ορθόδοξες αυτοκέφαλες εκκλησίες δεν το έχουν κάνει ακόμη, να προχωρήσουν στην αναγνώριση, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την στήριξη τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και η Εκκλησία της Ρωσίας να ζητήσει συγνώμη για όσα δεινά έχει προκαλέσει στην ορθοδοξία.

Οι υπαινιγμοί περί συνδέσεως του πολέμου με το χορηγηθεί αυτοκέφαλο, είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας για να συγκαλυφθεί το έγκλημα που διαπράττεται σήμερα στην Ουκρανία.

Ο Ορθοδοξος ουκρανικός λαός ποτέ δεν θα αποδεχθεί να συνεχίσει να υπάγεται η εκκλησία του στο Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο ευλόγησε την εισβολή στην πατρίδα του.

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Η Εκκλησία της Ρωσίας συμπεριφέρεται σαν εκκλησιαστικός υπόκοσμος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος από την πλευρά του, τόνισε πως “αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι οι συνέπειες μιας αρρωστημένης εκκλησιολογικής κατάστασης. Η οποία δεν είναι τωρινή, από το 1433 μέχρι και σήμερα, οι Ρώσοι προσπαθούν κάθε παρανομία που έχουν διαπράξει να την περιτυλίξουν με κάποια πνευματικότητα και με μία κανονικότητα.

Ο Πατριάρχης Μόσχας παρουσίασε το παράδειγμα του Θεού, ότι ο Θεός παρέδωσε τον Υιό του να θυσιαστεί. Και απευθυνόμενους στους Ρώσους τους κάλεσε να θυσιαστούν και αυτοί στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Εδώ μιλάμε για εκκλησιαστικό υπόκοσμο, και όλο αυτό προσπαθούν να το περιβάλλουν με μια πνευματικότητα ανύπαρκτη”.

Ο κ. Μακάριος τόνισε πως ό,τι συμβαίνει δεν είναι συνέπειες του Αυτοκεφάλου, αλλά οι συνέπειες μιας αρρωστημένης σκέψης, η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει. “Είμαι λίγο απογοητευμένος που ορισμένες Εκκλησίες δεν αντιδρούν. Είμαι σε προσωπικό επίπεδο προβληματισμένος γιατί οι Εκκλησίες δεν βλέπουν τι συμβαίνει στο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι. Η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει έναν παράλληλο ορθόδοξο κόσμο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό ορθόδοξο κόσμο.

Αν δείτε την ιστορία της Μόσχας, όταν για παράδειγμα ρωτάς τους Ρώσους ιεράρχες γιατί αποσπάστηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σου έχουν έτοιμη απάντηση. Διότι -ισχυρίζονται- το Πατριαρχείο εξέλεξε τον Ισίδωρο που είναι ενωτικός, που συμμετείχε στην Σύνοδο της Φερράρας, εμείς δεν θελουμε τέτοια πράγματα είμαστε καθαροί Ορθόδοξοι.

Αλλά οι ίδιοι δεν λένε την αλήθεια, είχαν δημιουργήσει μόνοι τους σχίσμα, είχαν αποκοπεί από το Πατριαρχείο, και όταν δεν είχε ανταπόκριση, το έβαλαν μέσα σε ένα εκκλησιαστικό πλαίσιο”.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.