Με αναφορές στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, στην πανδημία και την ανάγκη για εμβολιασμό πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους Δημάρχους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων και Μυτιλήνης. Όπως τόνισε ο Παναγιώτατος “η Εκκλησία, συμπορεύεται με την Επιστήμη, δεν την βλέπει ως αντίπαλον, αλληλοσυμπληρώνονται πίστις και επιστήμη για το καλό της ανθρωπότητας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε χθες, Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021, το απόγευμα, τους Δημάρχους Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη και Μυτιλήνης κ. Στρατή Κύτελη, μαζί με στελέχη των Δήμων τους, οι οποίοι επισκέπτονται την Πόλη στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως κ. Ekrem İmamoğlu.

O Παναγιώτατος στη σύντομη ομιλία του εξέφρασε την χαρά του για τη συνάντηση με τους τέσσερις Δημάρχους, και μάλιστα κατά την ημέρα που το Οικουμενικό Πατριαρχείο εορτάζει τον ιδρυτή του, Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, και από τους οποίους ζήτησε να μεταφέρουν στους δημότες τους τις ευχές του και την αγάπη της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις πρωτοβουλίες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ενώ οι Δήμαρχοι, μεταξύ άλλων, εξήραν την στάση του Παναγιωτάτου και του Πατριαρχείου στο ζήτημα της Πανδημίας, αναφέροντας ότι και αυτοί προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους δημότες τους να εμβολιαστούν. “Να τους λέτε ότι εγώ έχω εμβολιαστεί τέσσερις φορές”, είπε ο Παναγιώτατος και υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή το Πατριαρχείο τοποθετήθηκε υπέρ της Επιστήμης, υπέρ του σεβασμού των συστάσεων και υποδείξεων των ιατρών, υπέρ της τηρήσεως των υγειονομικών μέτρων, τα οποία αποφασίζει και εξαγγέλλει η Πολιτεία. “Γενικά, η Θρησκεία, η Εκκλησία, συμπορεύεται με την Επιστήμη, δεν την βλέπει ως αντίπαλον, αλληλοσυμπληρώνονται πίστις και επιστήμη για το καλό της ανθρωπότητας. Έτσι ξεκινήσαμε από την αρχή και είπαμε ότι δεν κινδυνεύει η πίστις αλλά οι πιστοί”, πρόσθεσε ο Παναγιώτατος και ανέφερε ότι ενώ ο κορωνοϊός “θερίζει”, κάποιοι, και μάλιστα με φανατισμό, δεν θέλουν να ακούσουν καν ότι υπάρχει.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Οι Δήμαρχοι βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της ιδρυτικής Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων η πρώτη Σύνοδος του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το 2022.

Σκοπός του δικτύου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των μελών του στους τομείς του πολιτισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης, της οικονομίας και της καινοτομίας, καθώς και η ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Μια συντονισμένη προσπάθεια να καταστούν οι πόλεις και οι κοινωνίες ανθεκτικές έναντι της κλιματικής κρίσης και να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις όπως είναι η εφαρμογή των στόχων του ΟΗΕ για το κλίμα.

Το πρωί της Τρίτης η ελληνική αντιπροσωπεία παρέστη στη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.