Με κάθε τιμή, λαμπρότητα και τον απαιτούμενο σεβασμό η Ροδόπη «αγκάλιασε» τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που τίμησε με την παρουσία του την περιοχή. Πρώτος σταθμός του Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν η Κομοτηνή και ο καθεδρικός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου φιλοξενείται η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» από το Άγιο […]

Με κάθε τιμή, λαμπρότητα και τον απαιτούμενο σεβασμό η Ροδόπη «αγκάλιασε» τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που τίμησε με την παρουσία του την περιοχή.

Πρώτος σταθμός του Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν η Κομοτηνή και ο καθεδρικός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου φιλοξενείται η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» από το Άγιο Όρος. Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ως οικοδεσπότης, ήταν ο πρώτος που καλωσόρισε τον κ. Βαρθολομαίο. Παρών ήταν και ο αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν έλειπε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους που έφτασε στην πόλη μας συνοδεύοντας την εικόνα της Παναγίας.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ροδόπης με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και τα λάβαρά τους ήταν μπροστά στην είσοδο του καθεδρικού ναού και υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη, μαζί με άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η εικόνα «Άξιον Εστί» στην Κομοτηνή
Μόλις ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπήκε στο ναό και άναψε ένα κερί, αμέσως μετά προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί». Μετά άρχισε η επίσημη δοξολογία για την υποδοχή του. Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνή κ.κ. Παντελεήμων μεταξύ πολλών ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη: «Η παρουσία σας εδώ μας ενθαρρύνει και μας ενδυναμώνει για να αγωνιζόμαστε πάντα για να κρατάμε αναμμένα τα καντήλια των σεβασμάτων που μας εμπιστεύτηκαν οι πατέρες μας και να μην απογοητευόμαστε ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας, γιατί ο Θεός είναι παρών, οικονομών τις αστοχίες μας και θεραπεύων τις αδυναμίες μας».

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος ανέφερε: «Με βαθιά αισθήματα σεβασμού και τιμής σας υποδεχόμαστε στην Κομοτηνή στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ο ερχομό σας σε συνδυασμό με την εικόνα της Παναγίας “Άξιον Εστί” είναι ένα γεγονός χαράς για όλους μας. Όλους αυτούς του αιώνες οι πνευματικοί και εκκλησιαστικοί δεσμοί της Θράκης με τον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινούπολης υπήρξαν άρρηκτοι. Έτσι το 1922 η ελεύθερη Θράκη ως τμήμα πια του Εθνικού Κορμού της χώρας μας έγινε νέα πατρίδα για χιλιάδες πρόσφυγες. Αναγνωρίζουμε Παναγιότατε τον σημαντικό ρόλο σας και το σπουδαίο έργο σας και αποτελεί για όλους μας έμπνευση και οδηγό».

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης είπε: «Σας υποδεχόμαστε με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και ευγνωμοσύνης. Με την παρουσία σας αποδίδετε την μέγιστη τιμή στον τόπο μας που ευλογήθηκε να φιλοξενεί την ιστορική εικόνα του “Άξιον Εστί” κάτι που έγινε εφικτό με την προσπάθεια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας και την απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον ορθόδοξο λαό της περιοχής μας να προσκυνήσει αυτό το μοναδικής αξίας κειμήλιο της πίστης μας. Παναγιότατε η πόλη της Κομοτηνής σας καλωσορίζει και ζητάει την ευλογία σας. Μια ευλογία που έχουμε ανάγκη στους δύσκολους καιρούς για να κρατηθούμε όρθιοι».

Τόσο ο Μητροπολίτης, όσο και ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον λόγο του είπε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που η Παναγία “Άξιον Εστί” από το Άγιο Όρος φιλοξενείται και προσφέρει θάρρος, ανακούφιση, χαμόγελο εδώ στον ευλογημένο τόπο της Ροδόπης, ο οποίος ιδιαιτέρως και εξόχως τιμάει την Παναγία μας τόσο στο μεγάλο προσκύνημα της Ιεράς Μονής της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, όσο και με το γεγονός ότι ο ιστορικός Μητροπολιτικός ναός και ο καθεδρικός είναι αφιερωμένοι στην Θεοτόκο.

Ερχόμαστε σήμερα και ευλογούμε τον κλήρο και τον λαό της τοπικής εκκλησίας».

Σάπες: Το μήνυμα γα τη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων
Λίγο μετά τη 13:00, της Πέμπτης 08 Σεπτεμβρόιυ η κωμόπολη των Σαπών υποδέχθηκε με λαμπρό τρόπο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Ζέττα Μακρή και της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής Ντόρας Μπακογιάννη. Στον ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης έγινε επίσημη δοξολογία παρουσία πιστών Συλλόγων, αυτοδιοικητικών, πολιτικών, εκπροσώπων φορέων και φυσικά αρκετών πιστών. Και πάλι δεν έλειπε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Σύλλογοι από όλο τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών με τα λάβαρά τους υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ οι πιστοί τον χειροκροτούσαν. Στην είσοδο της εκκλησίας βρίσκονταν άνδρες του Ελληνικού Στρατού στη μία πλευρά, ενώ στην άλλη πλευρά βρίσκονταν παρατεταγμένοι μικροί και μεγάλοι τοπικών συλλόγων.

Αρχικά ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος υποδέχθηκε τον Πατριάρχη με τις τρεις κόρες του. Λουλούδια προσέφεραν μικρά παιδιά στον Πατριάρχη, τα οποία αποδέχθηκε.

Ο Μητροπολίτης προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον Πατριάρχη και στη συνέχεια ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών εμφανώς συγκινημένος και με τρεμάμενη φωνή ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη μεγάλη τιμή που έκανε στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών να βρεθεί στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος είπε: «Άξιον εστί το έργο σας. Σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας με ιεραποστολική αφοσίωση και αδιασάλευτη προσήλωση και υπομονή, υπηρετείτε για 60 χρόνια και συχνά υπό αντίξοες συνθήκες τις χριστιανικές αξίες».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στην αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη. Να σημειωθεί ότι παρών ήταν και ο Μουφτής Κομοτηνής δρ Τζιχάτ Χαλήλ. Έτσι ο Πατριάρχης σημείωσε: «[…] Η αληθινή αγάπη των χριστιανών προς τους συνανθρώπους τους εκφράζεται και στον ευλογημένο τόπο σας εδώ, όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζείτε αρμονικά και συνυπάρχετε ως μια οικογένεια, σεβόμενοι τα πιστεύω των άλλων. Λέτε συλλυπητήρια στις λύπες και συγχαρητήρια στις χαρές. Τα παιδιά σας πάνε μαζί σχολείο και μεγαλώνουν μαζί. Θεωρείτε τους εαυτούς σας συντοπίτες και όντως έτσι είναι».

Η έκκληση προς την Πολιτεία και η νέα σχολική χρονιά
Λίγο πριν το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ένα μήνυμα προς τους μαθητές, αλλά και μια έκκληση προς το ελληνικό κράτος παρουσία της υφυπουργού Παιδείας.

Για τη νέα σχολική χρονιά ανέφερε απευθυνόμενος προς τους μαθητές, «σας έχουμε εμπιστοσύνη και γνωρίζουμε τα άγχη σας. Είναι γεγονός ότι τα μαθητικά χρόνια απαιτούν μεγάλη προσπάθεια και εντατική μελέτη. Σας διαβεβαιώνω ότι αφού παρέλθουν τα έτη αυτά, όλοι τα επιζητούμε και τα αναπολούμε με νοσταλγία. Να ζήσετε και να χαρείτε τα μαθητικά σας χρόνια και να τα αξιοποιήστε όσο περισσότερο μπορείτε και να τα εμπλουτίστε με γνώση».

Έκανε έκκληση προς την Πολιτεία «να ενισχύσει με κάθε τρόπο την παιδεία και την πρόσβαση σε περισσότερες σύγχρονες δυνατότητες αναπτύξεως των δεξιοτήτων της νεολαίας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας».

Οι δηλώσεις Μακρή και Στυλιανίδη
Από τις Σάπες δηλώσεις πραγματοποίησαν η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η κα Μακρή εκπροσωπώντας την κυβέρνηση επισήμανε πως τα μηνύματα εδώ στη περιοχή μας είναι πολλαπλά. «Εκείνο που κράτησα με την ιδιότητά μου είναι οι πατρικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τους μαθητές, καθώς επίσης και η πολύ καινοτόμα ευχή του για ψηφιακή μεταρρύθμιση» υπογράμμισε η υφυπουργός.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε μεταξύ άλλων πως αυτές οι μέρες που βιώνει η Ροδόπη στέλνουν και το δικό τους μήνυμα σε «ξένα κέντρα». Όπως είπε «είχαμε την ευκαιρία να ακούσαμε τις πατρικές συμβουλές του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ως τοπική κοινωνία πρέπει να ευχαριστήσουμε την μητέρα Εκκλησία, την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες και τονώνουν και θωρακίζουν ψυχικά και πνευματικά τον ακριτικό ελληνισμό της Θράκης. Αυτή η επικοινωνία μας δίνει την ευκαιρία να δείξουμε τις αιρετές των κατοίκων της περιοχής και να στείλουμε μηνύματα προς ξένα κέντρα, ότι εδώ η πνευματική θωράκιση, η ψυχική θέληση και η εθνική ενότητα δεν φυλάσσουν μόνο τα ιερά και τα όσια του ελληνικού πολιτισμού, αλλά φυλάσσουν και τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.