Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς είναι ο τελευταίος επίσημος σταθμός της επίσκεψης του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Βόρειος Ελλάδα μετά την επιστροφή του από την τριήμερη παραμονή του για προσκύνημα στο Άγιον Όρος.

Η υποδοχή
Χθες το βράδυ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε πεζός στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς όπου τον υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Ιωάννης Δαρδαμανέλης, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γεώργιος Τσαμασλής, Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και των τοπικών αρχών, ο Ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος πιστών.

Χριστός και ελληνική παιδεία
«Όσο κρατάμε στην πορεία και στη ζωή μας τον Χριστό και την ελληνική παιδεία, τότε είμαστε ευλογημένοι και μακάριοι. Με τα δύο αυτά φτερά το γένος μας πετά διαρκώς προς τα άνω, προς τον τελικό προορισμό του που δεν είναι άλλος από τη βασιλεία του Θεού», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την άφιξή του.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καταλληλότερη συμβολή οδών, ώστε να υποδεχτείτε την ημών μετριότητα, τον Πατριάρχη σας. Κομνηνοί και Μεταμόρφωσης του Κυρίου, γένος και Εκκλησία μαζί, προσφυγική περιοχή, προσφυγική στις εσχατιές της Οικουμένης και η ευλογημένη Ρωμιοσύνη μας. Προσφυγική και προσφεύγουσα στη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πέρασε η σκέψη μου της ιστορίας τις οδούς, τότε που έφτασαν οι πατέρες σας και οι πατέρες όλων μας, τυφλωμένοι από το δάκρυ και από τον πόνο, από την στέρηση της θέας της πατρίδας, με μόνη συντροφιά τον Χριστό μας. Διέτρεξε η σκέψη μου όλη την ιστορία της περιοχής, από τότε που στη θάλασσα πιο κάτω, ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων, των ξεριζωμένων, των πονεμένων παιδιών, της καθ’ ημάς Ανατολής. Ποτάμια και ο τίμιος ιδρώτας τους, ώστε να οικοδομήσουμε από την αρχή πάνω στα θεμέλια της Ρωμιοσύνης, δηλαδή στην ορθόδοξη πίστη και στον ελληνικό πολιτισμό» πρόσθεσε.

Ακολούθησε η προσφώνηση του Δημάρχου Καλαμαριάς κ. Ιωάννη Δαρδαμανέλη και η αντιφώνηση του Παναγιωτάτου.

Τα αποκαλυπτήρια
Πριν την επίσημη δοξολογία, προηγήθηκαν τα αποκαλυπτήρια εικονογραφίας αφιερωμένης στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμαριά. Στην εικονογραφία, διαστάσεων περίπου τεσσάρων επί τρεισήμισι μέτρων, εικονίζεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και πλήθος αγίων, καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μαζί με τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο να κρατούν εικόνα της Παναγίας. Την εικονογραφία φιλοτέχνησε το Εργαστήριο Αγιογραφίας των αδερφών Χριστοδούλου.

Η Δοξολογία
Κατά την δοξολογία, τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης

ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας

και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Μετά την δοξολογία, ακολούθησε η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη και της συνοδείας του στο Δημαρχειακό Μέγαρο του Δήμου Καλαμαριάς από τον Δήμαρχο κ. Δαρδαμανέλη.

Το σημερινό πρόγραμμα της Πατριαρχικής επίσκεψης ολοκληρώθηκε με μουσική εκδήλωση στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού με τίτλο «Στού Γένους τον Πατριάρχη, καλωσόρισμα». Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «ΜΟΥΣΑ», πλαισιουμένη από παραδοσιακά μουσικά όργανα, και η Χορωδία Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Αφηγητής ήταν ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το σημερινό πρόγραμμα
Το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς περιλαμβάνει:

09:45 π.μ.

‣ Ἀναχώρησις ἀπό τοῦ Ξενοδοχείου.

10:00 – 11:00 π.μ. Διευρυμένη Σύναξις – Τέλεσις τρισαγίου.

– Κοινή Σύναξις (Ἱερέων, Πρεσβυτερῶν καί Κατηχητῶν/ριῶν) εἰς τόν Ἱερόν Καθεδρικόν Ναόν Ἁγίου Νικολάου Ἀρετσοῦς.

Προσφώνησις ὑπό:

*τοῦ Πανοσιολ/τάτου Ἀρχιμ. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου καί ἐπί τιμῇ Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως π. Χρυσοστόμου Τριπολίτου, ἐκπροσώπου τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου.

*τῆς πρεσβυτέρας κ. Εὐαγγελία Τσιπούρα – Μάγνη, Ἐκπαιδευτικοῦ καί Θεολόγου, ἐκπροσώπου τῶν πρεσβυτερῶν καί

* τοῦ κ. Βασιλείου Μαθᾶ καί δ. Μαρίας Στουγιάννη, ἐκπροσώπων τῆς νεότητος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Ἀντιφώνησις ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

– Τέλεσις Πατριαρχικοῦ τρισαγίου ἐπί τοῦ τάφου τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Νέας Κρήνης καί Καλαμαριᾶς κυροῦ Προκοπίου (Γεωργαντοπούλου), εἰς τό Ἱερόν Ταφικόν Παρεκκλήσιον Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου, κάτωθεν τοῦ Ἱεροῦ Καθεδρικοῦ Ναοῦ.

11:15 π.μ. – 12:15 μ.μ. Παρουσίασις Δομῶν Δήμου Καλαμαριᾶς – Θεμελίωσις Πάρκου.

– Παρουσίασις τῶν Δομῶν τοῦ Δήμου Καλαμαριᾶς: “Ἱστορικόν Ἀρχεῖον Προ-σφυγικοῦ Ἑλληνισμοῦ (ΙΑΠΕ)” καί “Μουσεῖον Φωτογραφίας Χρήστου Καλεμκερῆ” καί Ἐγκαίνια Ἐκθέσεως, μέ θέμα: “Καλαμαριά – 100 χρόνια προσφυγούπολη” εἰς τό Πολιτιστικόν Πολυλειτουργικόν Κέντρον τοῦ Δήμου Καλαμαριᾶς.

Χαιρετισμός ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

12:30 μ.μ.

– Θεμελίωσις πάρκου (sensory park) Δήμου Καλαμαριᾶς.

13:00 μ.μ.

– Ἐπίσημον γεῦμα ὑπό τοῦ Δημάρχου Καλαμαριᾶς κ. Ἰωάννου Δαρδαμανέλη, πρός τιμήν τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Πρόποσις ὑπό τοῦ Δημάρχου Καλαμαριᾶς κ. Ἰωάννου Δαρδαμανέλη.

Ἀντιπρόποσις ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

– Ἐπιστροφή εἰς τό Ξενοδοχεῖον.

18:45 μ.μ.

– Ἀναχώρησις ἀπό τοῦ Ξενοδοχείου.

18:30 μ.μ. – 20:15 μ.μ. Ἐγκαίνια Ἐκθέσεως Ζωγραφικῆς – Ἀπολυμαντήρια Καλαμαριᾶς – Ἐπιμνημόσυνος Δέησις – Συνάντησις μετά Συλλόγων.

– Ἐγκαίνια ἐπετειακῆς Ἐκθέσεως Ζωγραφικῆς, ἐξ ἀφορμῆς τῆς συμπληρώσεως 100 ἐτῶν ἀπό τή Μικρασιατική Καταστροφή καί τήν προσφυγιά, στόν πολυχῶρο τέχνης τοῦ Δήμου Καλαμαριᾶς “Remezzo”.

Ὑποδοχή, προσφώνησις καί παρουσίασις Ἐκθέσεως ὑπό τοῦ κ. Θεοδοσίου Κυριακίδου, Ὑπευθύνου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως τῶν Ἐπετειακῶν Ἐκδηλώσεων. Ἀντιφώνησις ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

– Ἐπίσκεψις εἰς τά “Ἀπολυμαντήρια” Καλαμαριᾶς, τόπον ἱστορικῆς μνήμης.

– Ἐπιμνημόσυνος Δέησις ὑπέρ τῶν κεκοιμημένων, πρώτων, προσφύγων τῆς Καλαμαριᾶς, ῥίψις δαφνίνου στεφάνου εἰς τήν θάλασσαν καί δενδροφύτευσις ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Προσφώνησις ὑπό τοῦ ἐκπροσώπου τῶν Προσφυγικῶν Συλλόγων Δήμων Καλαμαριᾶς καί Θερμαϊκοῦ κ. Πολυβίου Στράντζαλη, Προέδρου τῆς Ἑνώσεως Ὁμογενῶν ἐκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ἑλλάδος.

Ἀντιφώνησις ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

– Συνάντησις μέτ’ ἐκπροσώπων τῶν προσφυγικῶν Συλλόγων Δήμων Καλαμαριᾶς καί Θερμαϊκοῦ.

20:30 μ.μ. Κυβερνεῖον (Παλατάκι).

– Κεντρική πολιτιστική ἐκδήλωσις τοῦ Δήμου Καλαμαριᾶς, εἰς τόν αὔλειον χῶρον τοῦ Κυβερνείου (Παλατάκι), μέ θέμα: “Πάρθεν”.

22:00 μ.μ.

– Δεῖπνον εἰς τό Ἱερόν Ἐπισκοπεῖον. – Ἐπιστροφή εἰς τό Ξενοδοχεῖον.

Η επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.

OPE

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.