Με προσλήψεις και τηλεκπαίδευση θα καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, όπως τόνισε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στις 12:30 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Δήλωσε ακόμη ότι έγιναν τεστ σε 1, 6 εκατομμύρια ανθρώπους και εντοπίστηκαν 15547 υπό διερεύνηση κρούσματα. Τι ισχύει όμως στις άλλες χώρες;

Με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους άνοιξαν τα σχολεία στην Ελλάδα, όπως έγινε και στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου. Ανέφερε επίσης ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Υπογράμμισε ότι έγιναν τεστ σε 1, 6 εκατομμύρια ανθρώπους και εντοπίστηκαν 15547 υπό διερεύνηση κρούσματα. Αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τα σελφ τεστ είπε ότι ήταν θέμα διανομής στα φαρμακεία, καθώς απόθεμα υπήρχε.

Έχουν δοθεί οδηγίες για την αναπλήρωσή των εκπαιδευτικών κενών που θα προκύψουν, είτε εκ των έσω με μετακίνηση εκπαιδευτικών , είτε με νέες προσλήψεις. Ήδη σήμερα προχωρήσαμε σε 850 προσλήψεις εκπαιδευτικών πρόσθεσε. «Τα εκπαιδευτικά κενά θα καλυφθούν με αναδιάταξη δυναμικού στις εκπαιδευτικές μονάδες , νέες προσλήψεις αλλά και τη δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, όπου κριθεί απαραίτητο».

Η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη και όποτε κλείνει ένα τμήμα αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία, μεταφέρεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ανακοίνωσε.

Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση διενέργειας self test σε όλη την Ευρώπη καθώς έχουν διατεθεί πάνω από 320.000.000 ευρώ από την κυβέρνηση για self, rapid και PCR τεστ.

Αναφορικά με τα την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Όμικρον», είπε ότι την Τετάρτη (12/1) συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών σταθμίζονται τα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις με τις εισηγήσεις των ειδικών που θα γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, έχουν ήδη διαγνωστεί πάνω από 14.000 εν δυνάμει κρούσματα, μέσω των self test (συγκεκριμένα 15.547). Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που βγει θετικό το self test, θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση με εργαστηριακό τεστ, δηλαδή με rapid ή PCR (μοριακό).

Με βάση το νέο πρωτόκολλο, όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει σήμερα ένα νέο, δεύτερο self test για την προσέλευση στο σχολείο αύριο Τρίτη.

Σχολεία: Το πλαίσιο για τα self test
Οι οδηγίες του υπ. Παιδείας αναφέρουν ότι για την τρέχουσα εβδομάδα (10 με 15 Ιανουαρίου) θα πρέπει να γίνουν τρία self test. Ένα για τη Δευτέρα, ένα για την Τρίτη (11/01/2022) και ένα για την Παρασκευή (14/01/2022). Το self test πρέπει να γίνεται έως και είκοσι τέσσερις ώρες (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Για τις επόμενες εβδομάδες ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης θα διενεργείται δύο (2) φορές ανά σχολική εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, αντιστοίχως.

Οι μαθητές/τριες οφείλουν να φέρουν μαζί τους την εκτυπωμένη σχολική κάρτα μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για τους/τις μαθητές/τριες, αυτή μπορεί να συμπληρωθεί και να υπογραφεί και χειρόγραφα από τους γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών.

Για να διευκολύνεται ο έλεγχος των αποτελεσμάτων που δηλώνονται στην πλατφόρμα https://edupass.gov.gr/, καλό θα ήταν να δηλώνεται το αποτέλεσμα το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Όταν ένας μαθητής απουσιάζει κατά την ημέρα που πρέπει να επιδείξει το έντυπο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα πρέπει να το έχει μαζί του την ημέρα που θα επιστρέψει στο σχολείο.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία -Πόσο διαρκεί η καραντίνα
Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η καραντίνα θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες:

(α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και
(β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.
Επιπλέον, σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι (τεστ) κάθε ημέρα σε όλο τον πληθυσμό της τάξης για 5 ημέρες.
Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το υπ. Παιδείας διευκρινίζει για την περίπτωση κρούσματος:
Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων σελφ τεστ, δηλαδή συνολικά τρία σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.