Με επιτυχία λειτουργεί το νέο πρόγραμμα της Ενοριακής Εστίας Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού με τον γενικό τίτλο «Εικόνες στα σχολεία». Πρόκειται για μια ουσιαστική δράση της ενορίας προκειμένου να αντικατασταθούν οι παλαιότερες -και φθαρμένες εξαιτίας του χρόνου- εικόνες των σχολείων με νέες χειροποίητες.

Η εν λόγω πρωτοβουλία άρχισε ύστερα από αίτημα του 1ου ΓΕ.Λ. Ν. Ψυχικού προς τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας να τοποθετηθούν νέες ιερές εικόνες στη θέση των παλιότερων και η Ενοριακή Εστία ανταποκρίθηκε άμεσα σε αυτήν την επιδίωξη.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Εικόνες στα σχολεία» της Νεανικής Εστίας του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού και αφορά μόνο τα σχολεία που εδρεύουν στα όρια της ενορίας.

Οι ιερές εικόνες επιλέχθηκαν με προσοχή ώστε να δημιουργούν στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς αισθήματα παρηγοριάς, ελπίδας και προσδοκιών για το μέλλον τους. Αλλωστε, η παρουσία της ορθόδοξης εικόνας στις σχολικές τάξεις νομιμοποιείται από το γεγονός ότι είναι μέρος της συλλογικής πολιτισμικής ταυτότητας και καλύπτεται ασφαλώς από τη συνταγματική επιταγή για την ανάπτυξη της εθνικής και της θρησκευτικής συνείδησης, στο πλαίσιο της ελληνικής εκπαίδευσης. Παρόμοια, μια σειρά από άλλες εθιμικές και πολιτισμικές εκφράσεις της θρησκευτικής μας παράδοσης έχουν επηρεάσει το κοινωνικό σώμα και τον ίδιο τον δημόσιο χώρο, όπως είναι οι εορτές, οι αργίες, οι διακοπές των μεγάλων χριστιανικών εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων κ.ά.

Εξάλλου, ήδη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους αναρτώνται θρησκευτικές εικόνες στις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά μακροχρόνια πρακτική, που ακολουθείται εθιμικά. Μάλιστα, τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία σε κάποια μαθήματα αποτέλεσαν και εποπτικό υλικό, αφού έγιναν αφορμή συζήτησης για τη βυζαντινή τέχνη και τις πρακτικές της. Ταυτόχρονα, τα πρόσωπα που εικονίζονται (κυρίως η Παναγία η Βρεφοκρατούσα) προβάλλουν ένα πρότυπο αγάπης και φροντίδας, το οποίο εκτιμούν ιδιαίτερα τα παιδιά και οι έφηβοι που βρίσκονται σε μια ηλικία με αναπτυγμένες τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες τους.

«Στα περισσότερα σχολεία οι ιερές εικόνες είναι είτε φθαρμένες είτε ανύπαρκτες. Εμείς ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της διευθύντριας του 1ου ΓΕ.Λ. της περιοχής μας για την αντικατάστασή τους» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο π. Γεώργιος Χριστοδούλου, υπεύθυνος της Ενοριακής Εστίας του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας. Επ’ αυτού τονίζει: «Σκεφτήκαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να προσφέρουμε στα σχολεία για τα παιδιά εικόνες εξαιρετικής ποιότητας. Θέλαμε να έχουμε πραγματικά ένα καλό αποτέλεσμα. Ζητήσαμε, λοιπόν, και χρηματοδοτήσαμε εικόνες που να αγγίζουν τις ψυχές των παιδιών. Παλαιότερα είχαμε μόνο την εικόνα του Χριστού στις αίθουσες, ο οποίος, βέβαια, είναι ο πρώτος διδάσκαλος στις καρδιές όλων των ανθρώπων. Σκεφτήκαμε, όμως, σήμερα να προσφέρουμε εικόνες της Παναγίας με τον Χριστό που αποπνέουν αγάπη. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουμε και την ψυχολογία των παιδιών». Υπογραμμίζει, άλλωστε, ότι πρόκειται για έναν πνευματικό θησαυρό, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα εκπαιδευτικό μέσο, δηλαδή το να κοιτούν τα παιδιά την εικόνα και να παίρνουν δύναμη και ελπίδα.

Είκοσι έξι ολοκαίνουργιες και χειροποίητες εικόνες κοσμούν πλέον τις αίθουσες του 1ου ΓΕ.Λ. Ν. Ψυχικού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία που αποτυπώνεται σε ξύλο πολύ καλής ποιότητας, όπου και ζωγραφίζεται το πλαίσιο. Συγχρόνως χειρόγραφα υπάρχει το όνομα της Παναγίας και του Κυρίου.

Ακόμη, ο π. Γεώργιος μας κάνει γνωστό ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα όχι μόνο για τις όμορφες εικόνες, αλλά και για την απεικόνιση των ιερών προσώπων της Παναγίας και του Χριστού. Στην περιοχή εδρεύουν επτά σχολεία και η Ενοριακή Εστία είναι έτοιμη και διαθέσιμη αν υποβάλουν αντίστοιχα αιτήματα να τα εκπληρώσει.

Από τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΣΠΥΡΟΥ*

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.