Βελιγράδι, 04/09/2020 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα)-Ιστορική σημασία αποδίδουν το Βελιγράδι και η Πρίστινα στην οικονομική συμφωνία Σερβίας και Κοσόβου που υπεγράφη στον Λευκό Οίκο παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η συμφωνία προβλέπει την πλήρη εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου και επετεύχθη με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Τραμπ για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Την συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι ενώ επικυρώθηκε και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ .
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στα σερβικά ΜΜΕ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ότι «έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι στο Σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας προβλέπεται η ελεύθερη διακίνηση πολιτών εμπορευμάτων και κεφαλαίων, η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ όπως και την διευθέτηση του ζητήματος έλεγχου των ενεργειακών πηγών στο βόρειο Κόσοβο με επιδιαιτησία των ΗΠΑ. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει μορατόριουμ ενός έτους στα αιτήματα του Κοσόβου για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε και στο θέμα της Χεσμπολάχ και του Ισραήλ που έθεσαν οι ΗΠΑ στις αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας. Πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ικανοποίησε το αίτημα των ΗΠΑ να καταδικάσει η Σερβία την Χεσμπολάχ ενώ απέρριψε το δεύτερο αίτημα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ ζητούσε από την Σερβία να καλέσει το Ισραήλ να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε «παρτίδα του σκάκι» τις συζητήσεις γύρω από το θέμα του Ισραήλ επισημαίνοντας ότι απέτρεψε να παγιδευτεί έτσι που έκανε αντιπρόταση βάση της οποίας «εάν το Ισραήλ συνεχίσει να σέβεται τις σερβικές θέσεις για το Κόσοβο τότε η Σερβία σε ένα χρόνο θα μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ».

Ικανοποίηση για την συμφωνία με την Σερβία εκφράζεται και στην Πρίστινα. Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι χαιρέτησε την συμφωνία και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Σερβία.

Η Αμερική εγγυάται την ιδιοκτησία των θρησκευτικών ναών και τη λειτουργία τους από Σέρβους ιερείς και πιστούς, όπως είναι η Μονή Βίσοκι Ντέτσανι, το Καθολικό της οποίας είναι αφιερωμένο στον Παντοκράτορα και την Ανάληψη του Κυρίου και ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ βρίσκεται στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου όπως και το Πατριαρχικό Μοναστήρι του Ιπεκίου (Πέτς).

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.