Η τηλεοπτική σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη παραγωγή θρησκευτικού περιεχομένου στην ιστορία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Ήταν ιταλοβρετανικής συμπαραγωγής, σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι και προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ιταλική τηλεόραση το 1977.

Η δημιουργία της σειράς

Η έμπνευση για τη δημιουργία της σειράς προέκυψε όταν ο Πάπας Παύλος Ε’ συνεχάρη τον παραγωγό Λιου Γκρέιντ για την τηλεοπτική μίνι σειρά «Μωυσής», το 1974. «Εύχομαι το επόμενο εγχείρημα σου στην τηλεόραση να σχετίζεται με τη ζωή του Ιησού», του είχε πει.

Στη συνέχεια ο Γκρέιντ βρήκε εταιρείες παραγωγής και χορηγούς και άρχισε τις προετοιμασίες για να γυρίσει τηλεταινία για τη ζωή και τα Πάθη του Χριστού. Προσέγγισε τον Φράνκο Τζεφιρέλι, του πρότεινε να αναλάβει τη σκηνοθεσία, αλλά εκείνος, αρχικά, αρνήθηκε.

Ο Γκρέιντ επέμεινε και κατάφερε να τον μεταπείσει. Η συγγραφή του σεναρίου βασίστηκε στα τέσσερα Ευαγγέλια και επιστρατεύτηκαν προσωπικότητες και υπάλληλοι από το Βατικανό, θεολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίου, ώστε να εξασφαλισθεί η ορθότητα και η ακρίβεια των γεγονότων.

Το καστ

Αρχικά, οι παραγωγοί είχαν τη σκέψη να δώσουν το ρόλο του Ιησού σε ηθοποιό διεθνούς φήμης, προκειμένου να προσελκύσουν το κοινό. Επικρατέστεροι υποψήφιοι ήταν ο Αλ Πατσίνο και ο Ντάστιν Χόφμαν.

Όταν όμως ο Βρετανός ηθοποιός Ρόμπερτ Πάουελ πέρασε από οντισιόν υποδυόμενος τον Ιούδα, ενθουσίασε τον Τζεφιρέλι με την ερμηνεία και το βλέμμα του και πήρε το ρόλο. «Σε κοίταζε με τα μεγάλα γαλανά του μάτια και νόμιζες ότι έβλεπες τον Χριστό, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στις εικόνες. Ήταν συναρπαστικό.

Ίσως να είναι ο μόνος ηθοποιός που έχει εντυπωθεί στο μυαλό του κοινού με αυτόν τον τρόπο», είχε πει η σύζυγος του Γκρέιντ σε συνέντευξή της. Ο ρόλος του Ιούδα δόθηκε στον Πήτερ Ο’ Τουλ, ο οποίος όμως αποσύρθηκε λόγω ασθένειας. Τελικά τον υποδύθηκε ο Ίαν Μακσέιν, με τεράστια επιτυχία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.