Γράφει ο Καθηγούμενος της Μονής Καλλίπετρας Βεροίας - Αρχιμανδρίτης Παλαμάς - Λίγες σκέψεις για την άδικη συκοφαντία εναντίον του Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονα. Τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας στις 11-7-2018, μας δημιούργησαν ιδιαίτερα δυσάρεστες εντυπώσεις και θλίψη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι από Ρωσικής πλευράς, υπήρξε χρηματοδότηση Μητροπολιτών (με μομφή κατά του Μητροπολίτου Βεροίας κ.Παντελεήμονος) για την διεξαγωγή συλλαλητηρίων υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Στο άκουσμα αυτών των θέσεων, αισθάνθηκα πικρία. Θα ήθελα εγγράφως και δημόσια να την καταθέσω στους συμπολίτες μου Βεροιείς.

Όσοι γνωρίζουν την ταπεινότητά μου, γνωρίζουν καλά πως οι σχέσεις μου με τον Μητροπολίτη, είναι οι συνηθισμένες υπηρεσιακές. Ουδέποτε υπήρξα του στενού περιβάλλοντός του και πολλές φορές εξέθεσα διαφορετική άποψη από τη δική του. Αυτό το σημειώνω για να μην νομίσει κανείς, ότι είμαι εντεταλμένος να τον υποστηρίξω, ή διεκδικώ την εύνοιά του.

Ούτε καν τον ενημέρωσα για την δημοσίευση του παρόντος, ούτε ζήτησα την άδειά του, ούτε έχει ανάγκη την υποστήριξη ενός ευτελούς κληρικού. Νοήμονα και ελεύθερο με έπλασε ο Δημιουργός μου, εκμεταλλεύομαι την αυτοβουλία μου. Εκείνο που εμπνέει έναν ιδιαίτερο σεβασμό μου απέναντί του, είναι η ενεργητικότητά του και η δραστήρια προσωπικότητά του, με μια νεανική παρορμητικότητα, ασυνήθιστα σε άνθρωπο 72 ετών.

Επιπλέον να θυμίσω την Αγιογραφική ρήση που λέγει ότι εάν ανεχθείς αδικία εναντίον του αδελφού σου, τότε θα λάβεις εσύ ο ίδιος αν και δεν έκανες την αδικία, τον μισθό αυτού αδικεί! Θα έχει δηλαδή από το Θεό το κατάκριμα ότι δεν υποστήριξες κάποιον που συκοφαντείται άδικα (Σοφία Σειράχ στιχ.9. “ἐξελοῦ ἀδικούμενον ἐκ χειρὸς ἀδικοῦντος καὶ μὴ ὀλιγοψυχήσῃς ἐν τῷ κρίνειν σε. ….. ἀπὸ προσοχῆς καὶ σφιγγίας αὐτοῦ, καὶ αὕτη ἡ μερὶς τοῦ μισθοῦ αὐτοῦ”)!

Τα ενδόμυχα και τα εσωτερικά της Μητροπόλεως, ή της ιδιαίτερης κατοικίας του Επισκόπου στη Μονή Δοβρά, είναι φυσικά αδύνατο να τα γνωρίζω, όμως στα 24 έτη συνεργασίας μου, ουδέποτε θα μπορούσα να διανοηθώ ότι για τη δημιουργία συλλαλητηρίων θα μπορούσε να χρηματιστεί με οποιοδήποτε τίμημα! Το επιχείρημα αυτό είναι σαθρό και βρώμικο από όποια άποψη κι αν το ελέγξει κανείς.

Πρώτα από όλα, πόσο γελοίο θα ήταν για την υπερδύναμη της Ρωσίας, να χρηματίζει διοργανωτές, για να οργανώσουν ειρηνικές διαμαρτυρίες!!! Στα σενάρια των κατασκοπικών ταινιών, συνηθίσαμε να βλέπουμε άλλες εγκληματικές πράξεις κι όχι γιαγιάδες και παιδάκια, με τις σημαίες στα χέρια, να φωνάζουν αυτό που έμαθαν από το σχολείο και τους γονείς τους, το αυτονόητο ότι η Μακεδονία είναι ελληνική!!!

Και μόνο αυτό το επιχείρημα με κάνει να γελώ, για το κατάντημα μιας τόσο αρρωστημένης σκέψης! Αν μια υπερδύναμη έχει τάχα πολιτικά συμφέροντα να αναγνωρίσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας έτσι θα κινηθεί; Ουδέ ο πιο ανώριμος έφηβος, δε θα μπορούσε να φανταστεί, τόσο τραγελαφικό σχέδιο!

Σίγουρα η αφορμή για τη στόχευση του επισκόπου, είναι οι καλές δημόσιες σχέσεις που διατηρεί με Ρώσους κι είναι γνωστές τόσο από την υποδοχή τους στη Μητρόπολη, όσο και από τις επισκέψεις του ιδίου στα θρησκευτικά κέντρα της Ρωσίας.

Αλλά, ας δούμε πως έχουν τα πράγματα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: Πρώτον ο προσωπικός χαρακτήρας του Μητροπολίτου, είναι να έχει καλές δημόσιες σχέσεις με όλο τον κόσμο, έως και με τη Μητρόπολη Κένυας στην Αφρική, όπου έκτισε ναό του Αποστόλου Παύλου, για τους νέγρους χριστιανούς! Δεν είναι λογικό να υποθέσει κανείς, ότι οι σχέσεις αυτές είναι καλές, γιατί οι νέγροι της Αφρικής αποσκοπούν να αναμιχθούν κατασκοπικώς, στα εσωτερικά της Ελλάδας; Όσο αστείο κι αν φαίνεται, κάπως έτσι είναι το σκεπτικό της συκοφαντίας!

Η Ρωσική Εκκλησία ως μια πλούσια και οργανωμένη Εκκλησία, εκτιμά δεόντως την προσωπικότητα του Μητροπολίτου. Μα μόνον η Ρωσία; Ομοίως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο κι όλες οι ομόδοξες Εκκλησίες έχουν χαρεί την φιλοξενία της Βέροιας!

Ακόμα και οι πιο υστερικά αντίθετοι θα πρέπει να παραδεχθούν την παγκόσμια προβολή της γενέτηράς μας, της αγαπημένης μας Βέροιας! Το διαπιστώνω κι εγώ ο ίδιος, αλλά σίγουρα και όλοι οι ταγοί, όταν βρίσκονται σε υπερόριες αποστολές και οι ξένοι μιλάνε με θαυμασμό και μας λένε: “Α! Είστε από τη Βέροια; από το μέρος που μίλησε ο Απόστολος Παύλος; Όπου οργανώνονται διεθνή συνέδρια”!

Η Ρωσική Εκκλησία, μια εκκλησία που πέρασε 70 χρόνια ανελέητου διωγμού, σήμερα χαίρει μεγάλου σεβασμού από τους πολιτικούς της χώρας της. Σέβονται το θεσμό, που αποδέχεται η πλειονότητα του ρωσικού λαού. Παρευρίσκονται στις πολύωρες ακολουθίες και σαφώς θαυμάζουν κάθε τι προκαλεί ιερό δέος. Δεν είναι περίεργο, να ενθουσιάζονται από την ιεροπρεπή παρουσία ενός Έλληνα κληρικού. Πριν το κατηγορήσει αυτό κανείς, ας αναλογιστεί ότι γίνεται με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, σε όλες τις χώρες που υπάρχει συνεργασία. Που το περίεργο; Επειδή θα προσκληθεί ο Μητροπολίτης Βεροίας για μια ομιλία στην Αγία Πετρούπολη, θα πάει να οργανώσει και σχέδια εναντίον της κυβέρνησης; Φαιδρά και αψυχολόγητα!

Και τώρα στο προκείμενο: Στις χρηματοδοτήσεις. Ότι έχει σχέση με τα χρήματα καίει! Αρχικά ας αναλογιστεί κανείς, ότι αν υπήρχε μια καλή χρηματοδότηση από Ρωσικής πλευράς, σήμερα θα είχαμε την εκκλησία του Αγίου Λουκά ολοκληρωμένη κι όχι όπως τόσα χρόνια παραμένει γιαπί! Θα είχαμε κι όλες τις άλλες εκκλησίες, που μπάζουν οι σκεπές τους, που δεν έχουν κουφώματα ή θέρμανση το χειμώνα σε κατάσταση τέλεια!

Μακάρι να υπήρχαν τόσο γενναιόδωροι χορηγοί! Τότε μήπως τα χρήματα καταλήγουν στο λογαριασμό του Μητροπολίτη; Αν συνέβαινε αυτό από ετών θα το είχαν κάνει πρωτοσέλιδο! Απλά δεν έχει, γιατί είναι άνθρωπος των έργων. Αν δείτε άνθρωπο να κάνει έργα, δεν γεμίζει το πορτοφόλι του. Αδειάζει!

Ας δεχτούμε όμως, ότι ήρθαν κάποιες ρωσικές δωρεές! Αφενός το “σπασμένο τηλέφωνο” το ένα ευρώ θα το κάνει να ακούγεται εκατομμύρια!!! Αλλά όσα και να δόθηκαν, όσα και να έγιναν δωρεά (για μια εκκλησία που χτίζεται κι όχι βέβαια για να διοργανωθεί ένα συλλαλητήριο), δεν είναι ευλογία για τον τόπο μας; Δεν δούλεψαν στα έργα αυτά, τα άνεργα παιδιά μας; Δεν κινήθηκε το χρήμα αυτό, στην τοπική κοινωνία;

Δεν θρέψαν τα μαστόρια τις οικογένειες και τα παιδιά τους; Αλίμονο! Πόσο κοντόφθαλμοι πρέπει να είμαστε, για να μιλάμε με “φθόνο” και “μίσος”, γιατί κάποιος ενέπνευσε εμπιστοσύνη, του δόθησαν χρήματα κι αυτός τα έκανε έργα πολιτισμού και τιμής για την πόλη! Ξεχνάμε ότι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την πόλη, κανένα κτίσμα δεν ήταν αντάξιο της υψηλής επισκέψεως να τον υποδεχθεί, πλην του Μητροπολιτικού μεγάρου;

Ότι όταν τέθηκε θέμα για ένα αξιοπρεπές κτίριο να στεγάσει το Δημαρχείο της ονομαστής Βέροιας, μόνον το εκκλησιαστικό κτίσμα του Σχολείου ήταν ικανό; Πως μόνον η Εκκλησία προνοεί να μαγειρεύει σε αυτόν τον τόπο για όσους δεν έχουν να φάνε; Ας δείξει το αντίστοιχο έργο οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος ή τοπικός φορέας να του βγάλουμε το καπέλο!

Αυτές οι σκέψεις ήρθαν στην ταπεινή μου ψυχή, όταν πνευματικοπαίδια, μου υπέδειξαν το βίντεο της ντροπής. Μα έχουμε φασισμό σε αυτόν τον τόπο; Επειδή πάμε με μια σημαία στο χέρι να δηλώσουμε το πιστεύω μας είμαστε υποκινούμενοι και μάλιστα επί χρήμασι; Και μόνο να το πει αυτό κανείς πρέπει ο εισαγγελέας να κινήσει τα νόμιμα.

Ας σκεφτούμε όμως λίγο πιο ώριμα. Με τη λάσπη και την εκδικητικότητα δε βγάλαμε ποτέ ωφέλεια… Κι είναι μέρες πονηρές τώρα! Τώρα θέλει συνεργασία και αγώνα, να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε από τις αρχές και τα θέσμια της φυλής μας… Τώρα θέλει κάτι που η πολιτική δε το μετράει είναι όμως απαραίτητο: μεράκι κι αγάπη!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.