Δημοσίευμα στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung για την υπόθεση Εσφιγμένου.

Ο Ηγ Βαρθολομαίος, στη συνομιλία, υποστηρίζει ότι το ελληνικό κράτος αρνείται να δώσει προστασία στην κοινότητα και να τερματίσει την κατοχή για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η Δημοκρατία του Μοναχού είναι αυτόνομη, αλλά η κυβέρνηση της Αθήνας είναι υπεύθυνη για θέματα ασφαλείας.
Ο Ηγούμενος Βαρθολομαίος εκτελεί κατά παραγγελία, κανείς δεν ξέρει σίγουρα ποιος κρύβεται στο κατεχόμενο κτίριο. Οι κατακτητές και οι υποστηρικτές τους κινήθηκαν παράνομα πέρα από τα εθνικά σύνορα ή με ταχύπλοο στη θάλασσα. Άγνωστο επίσης σε ποια κατάσταση ήταν τα κειμήλια, βιβλία και εικόνες του μοναστηριού και αν υπάρχουν ακόμα.

Ο ηγούμενος τονίζει ότι η σύγκρουση με τους κατακτητές δεν είναι πνευματικό ζήτημα, αλλά θέμα ιδιοκτησίας. Η υπόθεση Εσφιγμένου είναι συγκρίσιμη με το εάν οι Προτεστάντες είχαν απλώς καταλάβει ένα καθολικό μοναστήρι. Δεν θα είχε σημασία αν ήταν σκληροπυρηνικοί ή “μέτριοι” διαδηλωτές, το θέμα είναι ότι θα είχαν πάρει ξένη περιουσία.

Σύμφωνα με τον Άγιο Ηγούμενο, δεν υπάρχει τίποτα που να αντιτίθεται σε δωρεές που υποστηρίζουν το έργο μιας μονής και την αποκατάσταση της. «Μα η Αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου δεν παίρνει χρήματα από Ρώσους ολιγάρχες που συνεργάζονται με καθεστώς που απεικονίζει το Άγιο Όρος ως κληρονομιά και ιδιοκτησία των Ρώσων. «Υποψιάζεται ότι τα αρχαία ρωσικά σχέδια για την κατάκτηση του ιερού βουνού έχουν «αναβιώσει»». ”
Εάν ο Άθως επαινείται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως «Ρώσος κληρονόμος» ή ο πρώην Ρώσος πρωθυπουργός Stepashin 2018 πρότεινε ότι ο Άθως «δεν πρέπει να είναι θέμα Ελλάδας, αλλά ανεξάρτητου (κράτους)», δεν είναι σε εγρήγορση ο Ηγούμενος Βαρθολομαίος.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.