ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : Σημαντική παρέμβαση από τον Άγιο Γέροντα Βαρθολομαίο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους με παρατηρήσεις και επισημάνσεις για την πρόσφατη συνέντευξη του εκδότη του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE Ανδρέα Καραγιάννη σε δελτίο ειδήσεων για το θέμα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

Ανδρέα,
με ενδιαφέρον παρακολούθησα παρέμβαση σου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΡΤ στις 27/3/2022.
Επέτρεψε μου να σου επισημάνω κάποια σημεία:

Το θέμα με την κατάληψη του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος δεν είναι αν οι ΓΟΧ που διαμένουν παρανόμως εκεί είναι “ακραίοι” ή “αιρετικοί”, ούτε γίνεται “δίωξη αιρετικών”, όπως επισημαίνεις.

Το θέμα είναι πως το Άγιο Όρος είναι έδαφος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν μπορεί να μένει στο Άγιο Όρος κανείς που δεν ανήκει στην Εκκλησία μας. Ούτε καθολικός, ούτε προτεστάντης, ούτε ΓΟΧ, ούτε οποιοσδήποτε λαϊκός φορέσει μαύρα ράσα.

Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αυτή στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Μέλη αυτής της Εκκλησίας είναι οι κατά τόπους Εκκλησίες (πχ της Ελλάδος, της Κύπρου, Πολωνίας κτλ) και, μαζί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα διάφορα κατά τόπους Πατριαρχεία (πχ Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Ρουμανίας κτλ).

Το Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο “Εκκλησία Γ.Ο.Χ. Ελλάδος” πρόκειται για ξεχωριστή θρησκευτική ομάδα, ή αλλιώς “θρησκεία” ας μου επιτραπεί για λόγους κατανόησης. Δεν είναι στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως εσύ και γω. Έχουν ξεχωριστή ιεραρχία στην Ελλάδα, στην Αμερική ίσως και σε κάποια άλλα μέρη.

Όπως εμείς έχουμε για Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος τον κ. Ιερώνυμο, αυτοί έχουν τον κ. Καλλίνικο Σαραντόπουλο. Όπως εμείς έχουμε για Μητροπολίτη Πειραιώς τον κ. Σεραφείμ, αυτοί έχουν τον κ. Γερόντιο Λουδάρο. Όπως εμείς έχουμε για Αρχιεπίσκοπο Αμερικής τον κ. Ελπιδοφόρο, αυτοί έχουν τον Μητροπολίτη Αµερικής κ. Δημήτριο Κυριάκου.

Μόνο Πατριάρχη δεν όρισαν, ίσως διότι βασικό εργαλείο στο μάρκετινγκ αυτής της θρησκευτικής ομάδας για προσέλκυση πιστών είναι οι ύβρεις για τον εκάστοτε δικό μας Πατριάρχη. Αν όριζαν κάποιον δικό τους Πατριάρχη, θα ήταν πιο ξεκάθαρο πως είναι διαφορετική “θρησκεία”. Το άφησαν έτσι, διότι τα “θολά νερά” και η αντίθεση είναι αυτά που τους ενισχύουν. Στα κηρύγματά τους ακούς λιγότερο για Χριστό και αγίους. Δεν υπάρχει κήρυγμα που να μην πουν κάτι ενάντια στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Οφείλουν την ύπαρξή τους στην αντίθεση με την Εκκλησία και πάνω σε αυτή συντηρούνται.

Για να επιστρέψω στο θέμα της κατάληψης, όπως για παράδειγμα, ο κ. Λουδάρος, ο “μητροπολίτης” των ΓΟΧ Πειραιώς, δεν έχει δικαίωμα να καταλάβει τον Μητροπολιτικό Ναό της ορθόδοξης Μητροπόλεως Πειραιώς, δηλ. τον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην οδό Καραΐσκου στον Πειραιά, αναλόγως δεν έχει δικαίωμα οποιοσδήποτε ΓΟΧ να έρθει να καταλάβει έδαφος του Αγίου Όρους.

Το Άγιο Όρος ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν είναι “θεματικό πάρκο θρησκευτικότητας” για να έρχεται ο καθένας να βάζει ένα ράσο και να “κάνει το εφέ” του και να πουλήσει την όποια πίστη του.

Ο Παπαλαμπρακόπουλος Ματθαίος (“Μεθόδιος”), ο αρχηγός των καταληψιών, ουδέποτε έκρυψε πως είναι ΓΟΧ. Άρθρα εφημερίδων από παλαιότερες δεκαετίες αναφέρουν πως ο Μεθόδιος είναι ΓΟΧ. Ο ίδιος το διατρανώνει πως είναι ΓΟΧ. Για το λόγο αυτό άλλωστε υβρίζει δημοσίως σε βίντεο του τον Άγιο Παϊσιο, τον Άγιο Πορφύριο και λοιπούς ορθόδοξους αγίους.

Οι οπαδοί του οι περισσότεροι είναι ΓΟΧ. Άλλους τους ξαναβαπτίζει, ώστε να τους μετατρέψει από ορθόδοξους σε ΓΟΧ. Στις συγκεντρώσεις υποστήριξης της κατάληψης πηγαίνουν και ομιλούν ΓΟΧ μητροπολίτες.

Οι πιο φανατικοί του πολιτικοί υποστηρικτές φιλούν το δεξί χέρι ΓΟΧ “μητροπολιτών”.

Συνεπώς το μεγαλύτερο ψευδοεπιχείρημα είναι πως διώκονται για την πίστη τους. Αντιθέτως, αυτοί διώκουν μανιωδώς εμάς τους ορθόδοξους χριστιανούς. Την ΓΟΧική τους θρησκευτική πίστη να την χαίρονται. Σεβόμαστε την ανεξιθρησκεία που υπάρχει. Σεβόμαστε το δικαίωμά τους να είναι ΓΟΧ. Μπορούν να μονάσουν σε όποιο ΓΟΧικό μοναστήρι θέλουν.

Υπάρχουν τόσα ανά την επικράτεια. Θα πρέπει όμως οι ΓΟΧ και η ελληνική πολιτεία να σεβαστούν και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να καταλαμβάνουν ορθόδοξα μοναστήρια, δηλαδή μοναστήρια που ανήκουν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και να κλέβουν περιουσία ορθοδόξων.

Η αλήθεια είναι πως οι ΓΟΧ εκδιώκουν εμάς τους ορθόδοξους χριστιανούς μοναχούς από το μοναστήρι μας. Πάμε να μείνουμε στο σπίτι μας και δεν μας το επιτρέπουν, μας διώκουν.

Η ονομασία της “θρησκείας” τους είναι “Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί”. Κατά αναλογία την κατάληψη την έχουν ονομάσει “Γνήσια Μονή Εσφιγμένου”. Ας ονομάζονται όπως θέλουν.

Ο καθείς έχει δικαίωμα να κάνει μια νέα θρησκεία. Ακόμα και συ, για παράδειγμα, αν μαζέψεις άτομα μπορείς να κάνεις μια νέα “θρησκεία-εκκλησία” και να κάνεις ένα νέο Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο και να την ονομάσεις “Εκκλησία ΣΟΧ Ελλάδος”, δηλαδή των “σούπερ ορθόδοξων χριστιανών”.

Όσο “σούπερ” όμως και να είσαι δεν έχεις δικαίωμα να καταλάβεις ναούς άλλων θρησκειών. Θα πρέπει να έχεις τους δικούς σου. Αν καταργήθηκε το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, να μας το πουν! Τότε οδηγούμαστε σε μια ζούγκλα, όπου θα επικρατεί όποιος πετά βόμβες μολότοφ ή απειλεί να ανατινάξει κτήρια, όπως απειλούν πως θα ανατινάξουν οι καταληψίες μια μονή αιώνων.

Πέρα από το ψευδές επιχείρημα της δίωξης για την πίστη, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί διώχνουν εμάς, ας μην αναφερθώ και στα επιχειρήματα που περνάνε από τα όρια του ψεύδους σε αυτά της γελοιότητας. Το μόνο που δεν μας έχουν κατηγορήσει ακόμα είναι πως τους κόψαμε το φυσικό αέριο!

Μιλάνε για κακουχίες και για κόψιμο ΔΕΗ, τη στιγμή που τρώνε “την μερέντα τους” και το “παντεσπάνι τους”, τη στιγμή που στις εκπομπές μεγαλοδημοσιογράφων με καμάρι και στο διαδίκτυο δείχνουν γραμμή παραγωγής γλυκών, λαδιού, συνεργείο αυτοκινήτων και ένα σωρό άλλα. Πήγαινε έξω από το κατειλημμένο κτήριο της Μονής να δεις και την συλλογή τζιπ που συντηρούν για τις βόλτες τους έως τα σύνορα του Αγίου Όρους, τα οποία πηδούν παρανόμως μέρα νύκτα.

Λες πως η λύση της κατάληψης φαντάζει “ουτοπική”. Τίποτα δεν είναι “ουτοπικό” όταν λάμπει η αλήθεια και όταν φανεί πως “ο βασιλιάς είναι γυμνός”. Η αλήθεια είναι πάρα πολύ απλή, όσο και αν τα ψεύδη και η πλάνη έχουν στήσει εμπόδια στο μυαλό πολλών να την δουν. Όταν φανεί η αλήθεια, τότε ο πύργος του ψεύδους καταρρέει παταγωδώς και απότομα.

Πριν από λίγο καιρό ήταν “ουτοπική” και η λύση των καταλήψεων των πανεπιστημίων. Αυτές οι καταλήψεις ήταν μια «διεθνής πατέντα» του νεοελληνικού κράτους.

Η τωρινή κυβέρνηση είπε πως θα λήξουν όλες οι παρανομίες και οι καταλήψεις. Στο Άγιο Όρος όμως ακόμα δεν έγινε η παραμικρή κίνηση. Κάποτε θα έκανε παρέμβαση ο εισαγγελέας για διασπορά ψευδών ειδήσεων για την πανδημία με ψευδή, μάλιστα, χρήση του ονόματος της Μονής μας. Ακόμα περιμένουνε.

Αυτό που φοβάσαι πως “ένας θα πάρει βίντεο” από την λύση της κατάληψης, να το έχεις δεδομένο. Ναι, θα πάρουν βίντεο. Εδώ και δεκαετίες παίρνουν βίντεο. Πάντα έχουν δημοσιογράφους που θα τους εξυπηρετήσουν. Έχουν στήσει και σύστημα με κάμερες παρακολούθησης.

Το θέμα είναι πόσο ενημερωμένο είναι το κοινό, πόσο πιστεύει στην αλήθεια και πόσο έχει καταδικαστεί από όλους το ψεύδος και η γελοιότητα των καταληψιών. Η ειδωλολατρία του ράσου και η πίστη με μαγικό τρόπο σίγουρα βοηθά τους καταληψίες παρά την αληθινή πίστη. Χρειάζεται και κάποιος βαθμός μετάνοιας σε αρκετούς χριστιανούς ώστε να “εκκλησιαστικοποιηθούν” και πάλι, διότι είχαν “προτεσταντικοποιηθεί” το τελευταίο διάστημα.

Οι καταληψίες εκμεταλλεύονται την γενική ακηδία (“βαρεμάρα”) που υπάρχει στην κοινωνία για μελέτη της αλήθειας. Για αυτό και το σύνθημα των φονταμενταλιστών πάντα είναι “Μην μελετάς. Μην διαβάζεις. Η μελέτη είναι της άθεης δύσης. Άκου μόνο εμάς. Εμείς θα σου πούμε την αλήθεια. Οι άλλοι είναι κακοί. Εμείς είμαστε οι καλοί και θα σε σώσουμε”.

Οι καταληψίες δημιουργούν φαντάσματα-μπαμπούλες. Λένε γελοία πράγματα, πως αν αυτά τα 30 άτομα που είναι εκεί μέσα φύγουν το Άγιο Όρος θα πέσει, πως θα διαλυθεί η ορθοδοξία, πως η ύπαρξή τους γλιτώνει την ανθρωπότητα και την χώρα από την επικράτηση του μπαμπούλα της υποτιθέμενης “Νέας Τάξης πραγμάτων”. Ας δώσουν αυτό τον “αγώνα” τους οι ΓΟΧ, μέσα από κάποιο ΓΟΧικό μοναστήρι και όχι να κλέβουν ορθόδοξα μοναστήρια.
Το αίτημα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Πατριάρχη μας για την λύση της κατάληψης δεν είναι νέο. Είναι τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Απλά που και που χρειάζεται μια τακτική υπενθύμιση για να μην νομίζουν κάποιοι πως το θέμα το έχουμε ξεχάσει. Η αστυνομία είχε δύο δεκαετίες να λύσει την κατάληψη. Προφανώς υπεύθυνη είναι η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας. Άλλαξαν τις τελευταίες 2 δεκαετίες κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, αλλά μέσα στο Άγιο Όρος “δεν κουνιέται φύλλο” για την λύση.

Τη στιγμή που θέλουμε οι Βρετανοί να μας επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα, από την άλλη το κράτος μας χάνει την αξιοπιστία του αφήνοντας ξέφραγο αμπέλι το μεγαλύτερο “βυζαντινό μουσείο” του κόσμου προς τέρψη κάθε είδους αρχαιοκάπηλου και λαθρεμπόρου για να “μην στενοχωρηθούν οι καταληψίες”. “Μην στάξει και μην βρέξει” δηλαδή. Αδιανόητα πράγματα.

Ανδρέα, όταν καταλάβεις την έκταση της σήψης, θα καταλάβεις και για την αντιδραστικότητα πολλών λεγομένων “αθέων”. Θα καταλάβεις πως τους εχθρούς της πατρίδας και της πίστης θα τους βρεις μέσα σε αυτούς που φωνάζουν πιο έντονα για αυτά τα θέματα. Οι “άθεοι” πολλές φορές δικαίως καταδεικνύουν τα σφάλματα των χριστιανών, αυτά που εμείς οι ίδιοι οι χριστιανοί δεν θέλουμε να δούμε.

Ο Θεός να ξέρεις στην μέλλουσα κρίση θα δικαιώσει περισσότερο έναν δίκαιο “άθεο”, παρά έναν άδικο χριστιανό, που υποστηρίζει με οπαδικό τρόπο οτιδήποτε άδικο κάνει κάποιος, απλά επειδή φοράει μαύρα ράσα. Άλλωστε πολλοί στην Ελλάδα έγιναν άθεοι μην αντέχοντας την σήψη και το άδικο του εθνοφυλετισμού και λοιπών λαθών των “ανθρώπων της εκκλησίας”.

Στην παρέμβασή σου ζητάς να γίνει η λύση με τρόπο που να μην πληγωθεί η Ορθοδοξία μας και η πίστη του απλού ανθρώπου. Και τι να γίνει δηλαδή; Να τους πούμε “ΟΚ μπορείτε να μείνετε για πάντα εδώ διότι αν ρίξετε βόμβα θα πληγωθεί η πίστη των απλών πιστών”; Αυτό είναι από τα βασικά επιχειρήματα των καταληψιών εδώ και δεκαετίες. Λένε πως θα ανατινάξουν το μοναστήρι και πως θα δώσουν την εικόνα στα διεθνή ΜΜΕ κτλ.
Δηλαδή όταν οι “απλοί πιστοί” βλέπουν να βεβηλώνεται η Αγία Τράπεζα στην Μονή μας και να γίνεται όλη αυτή η βλασφημία, δεν πληγώνεται η Ορθοδοξία; Τι είναι η πίστη του “απλού ανθρώπου” που θα πληγωθεί. Αν έχει μαγική πίστη, μήπως θα πρέπει αρκετοί “απλοί άνθρωποι” να γίνουν όντως απλοί και αγνοί και να μην πιστεύουν τα περίπλοκα ψέματα των καταληψιών; Μήπως να το αφήσουμε έτσι το Άγιο Όρος και να αφήσουμε ξεκάθαρο μήνυμα “μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε”, που λέει και η παροιμία; Να αφήσουμε τον καθένα να φοράει ράσα και να κάνει από μια κατάληψη; Ε τότε είναι που θα διαλυθεί το Άγιο Όρος.

Αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούν την Ορθοδοξία μας μη τυχόν και ενωθεί με τους Καθολικούς (άλλο μεγάλο ψέμα), ενώ αυτοί αποσπούν ορθόδοξους από την εκκλησία και τους ενώνουν με το προτεσταντικό πνεύμα.

Τέλος, επέτρεψε μου να επαναλάβω πως δεν διώκονται οι ΓΟΧ για την πίστη τους. Απλά η αστυνομία πρέπει να εκκενώσει την κατάληψη ορθόδοξης μονής από ΓΟΧ καταληψίες που διώκουν τους ορθοδόξους.
Να είσαι ευλογημένος

+αρχιμ. Βαρθολομαίος
Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
 1. Αντρεας Δημας 2 χρόνια πριν

  “….Αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούν την Ορθοδοξία μας μη τυχόν και ενωθεί με τους Καθολικούς (άλλο μεγάλο ψέμα),…”

  Μα σεβαστε μου γεροντα, θεωρειτε ‘ψεμα’ οτι στο Φαναρι υπαρχει η ενωτικη ταση για πολλα χρονια?
  Πως αλλοιως να εξηγησουμε την επιμονη του Φαναριου στις συμπροσευχες, φιλοφρονησεις και κοινες λειτουργιες με τους αιρετικους παπικους, πραγμα αυστηρα απαγορευμενο απο τις Οικουμενικες Συνοδους των φωτισμενων προπατορων μας?

  Την συμμετοχη του οικουμενικου πατριαρχου σε συμβουλια, διαβουλια και αλλες ενεργειες με προτεσταντικες αιρεσεις, αλλα και αλλοθρησκους ως οι Ιουδαιοι, Βουδισται, Ινδουισται κλπ κλπ?
  Και τοσα αλλα που δεν ειναι της παρουσης να αναφερθουν.

  Ο Μεγας Θεος μας να μου συγχωρεσει αυτην μου την ‘αταξια’ αλλα επρεπε να σας ρωτησω για ολα αυτα το πραγματα που ειναι, τοσον φανερα στο πληρωμα, αλλα οχι σε σας!

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.