Εξόχως σημαντικά είναι όσα ανέφερε για το επίκαιρο ζήτημα της αλλαγής του εκκλησιαστικού χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Ιερόθεος σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της τηλεόρασης του Αχελώου και στον δημοσιογράφο Παντελή Κούτσικο.

Μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων που εθίγησαν στη συνέντευξη, ο κ.Ιερόθεος αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις και επισήμανε πως αυτός δεν είχε καμια εμπλοκή στις διεργασίες παρά μόνο έδωσε την έγκριση του στην αλλαγή ορίων της Μητρόπολης Ναυπάκτου καθώς κλήθηκε σχετικά από την ΔΙΣ να απαντήσει εγγράφως.

Δεν έκρυψε την πικρία του για τις επικρίσεις που δέχτηκε από κάποιες πλευρές στο Μεσολόγγι αναφέροντας μάλιστα πως είναι «στεναχωρημένος» και ζήτησε τα επιχειρήματα να εκφράζονται με ευπρέπεια και χωρίς ύβρεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του πως μεγάλη σημασία έχουν τα χαρακτηριστικά των νέων Μητροπολιτών λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο Μητροπολίτης «πρέπει να είναι και άγιος και ευφυής. Η αγιότητα δεν αντικαθιστά την εξυπνάδα».

Επισήμανε πως ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ που έκανε την εισήγηση στη ΔΙΣ γνωριζε καλά το θέμα από το 2005 όταν ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της επι αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου. Ο κ.Ιερόθεος μάλιστα ξεκαθάρισε πως ο μακαριστός Χριστόδουλος ήταν υπέρ της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και της ίδρυσης Μητρόπολης στο Αγρίνιο αλλά προσέκρουσε της τότε υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου.

Η αναφορά αυτή Ιερόθεου έχει τη σημασία της καθώς χθες ο δήμαρχος Μεσολογγίου υποστήριξε ότι ο Χριστόδουλος είχε άλλη άποψη…

Αναφορικά με τις σημερινές εξελίξεις ο κ.Ιερόθεος επισήμανε πως το θέμα είναι πλέον στο Υπουργείο Παιδείας που θα καταρτίσει το Νομοσχέδιο και θα το φέρει προς συζήτηση στη Βουλή.

Σημείωσε μάλιστα με νόημα πως οι αλλαγές ορίων και οι ιδρύσεις των Μητροπόλεων εκ των πραγμάτων είναι «θέμα και εκκλησίας και πολιτείας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.