Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου του Β΄ και πλειάδος Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών τελέσθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου ε.ε. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, το Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Ιερωνύμου του Α΄.

Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος υπεδέχθη εις το Επισκοπείο τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Αντιπρόεδρο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κατάνγκας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Μελέτιο.

Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας, οι Άγιοι Αρχιερείς με τις συνοδείες τους, μετέβησαν στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Ίδρυμα Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων Στυλίδος», όπου ο Σεβασμιώτατος τους ξενάγησε στους χώρους του και για αρκετή ώρα είχαν μία ευχάριστη επικοινωνία με τους τροφίμους, τον Διευθυντή και το προσωπικό.

Στην συνέχεια παρεκάθισαν στο Δείπνο κατά την διάρκεια του οποίου ευχήθηκαν εις τον Σεβασμιώτατο έτη πολλά και μακρά Αρχιερατεία, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 22 ετών από της Ενθρονίσεως του εις την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. (17 Νοεμβρίου 1996).

Το πρωί της Κυριακής στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος στην συνέχεια προηξήρχε και του λαμπρού πολυαρχιερατικού Συλλείτουργο, συνιεργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωροθέου, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Κατάγκας κ. Μελετίου, του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου. Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν Ιερείς και Διάκονοι από την Ιερά Μητρόπολή μας καθώς και από άλλες Μητροπόλεις.

Στο Ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β΄, ο οποίος έφθασε στην πόλη της Λαμίας συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών και τον Αρχιδιάκονό του π. Ιωάννη Μπούτση.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσαν θαυμάσια Βυζαντινοί χοροί, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου, Καθηγητού κ. Δημητρίου Μαντέ, εκ δεξιών και του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ εξ αριστερών, τη συμμετοχή των Καθηγητών και των μαθητών της Σχολής.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος πλαισιούμενος από τους ως άνω αγίους Αρχιερείς, τον Ιερό κλήρο της πόλεως και την παρουσία σύσσωμης της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθους πιστών ετέλεσε Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Προκατόχου, αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Ιερωνύμου του Α΄, επί τη συμπληρώσει 30 ετών από της κοιμήσεως του. (†15 Νοεμβρίου 1988.)

Επιμνημόσυνο λόγο εξεφώνησε εμφανώς συγκινημένος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος ως κατά σάρκα συγγενείς του, είχε και την πρωτοβουλία της διοργανώσεως και τελέσεως του Ιερού μνημοσύνου.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του ωμίλησε για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας πως: «υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία, η οποία άφησε έντονα τα ίχνη της διαβάσεώς της, ασχέτως αν οι οργανωμένοι εργάτες της ανομίας, από τότε που ζούσε μέχρι σήμερα, προσπαθούν να αμαυρώσουν το έργο του και την προσωπικότητά του». Επεσήμανε, μάλιστα, πως: «στα εξ χρόνια της Αρχιεπισκοπείας του παρήγαγε έργο όσο δεν είχε παραχθεί από της ιδρύσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε κάποια από τα έργα του μακαριστού, όπως η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου, ιδρύοντας τις Μόνιμες Συνοδικές Επιτροπές και μεταφέροντας αυτές από τα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής της οδού Αγίας Φιλοθέης, στην Ιερά Μονή Πετράκη. Υπήγαγε, επίσης, την Εκκλησιαστική εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας στην Ιερά Σύνοδο, ιδρύοντας Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και αναδιοργανώνοντας τις Εκκλησιαστικές Σχολές, ενώ ίδρυσε το νοσοκομείο κληρικών και το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Συνεκρότησε μεγάλο επιτελείο ειδικών διά την καταγραφή της Εκκλησιαστικής περιουσίας και οργάνωσε την αξιοποίησή της. Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα καθιστούσε αυτάρκη οικονομικά την Εκκλησία της Ελλάδος.

Δυστυχώς μετά την παραίτησή του το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε», αλλά και «κατωχύρωσε νομοθετικά την μισθολογική εξέλιξη του Ιερού Κλήρου και εξέδωκε ειδικό Νόμο διά την χειροτονία Ιερέων μειωμένων προσόντων για τις Ενορίες των παραμεθορίων περιοχών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Ποιμενάρχης μας εχαρακτήρισε την Αρχιεπισκοπική θητεία του μακαριστού ως περιπετειώδη και ταραχώδη και αναφέρθηκε στην παραίτηση αλλά και στην δικαίωσή του.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο δια την πρόσκληση ώστε να τελέσει το Ιερό μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του, κυρού Ιερωνύμου του Α’, τονίζοντας πως όσα παρουσίασε εις τον λόγο του αγγίζουν τις καρδιές πολλών ανθρώπων, όσων των γνώρισαν και διδάχθηκαν κοντά του, ενώ αναφέρθηκε στην δύναμη του μακαριστού να εμπνέει, να καθοδηγεί και να χαράζει γραμμές.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.