Κατά την πανήγυρη των Αγίων Αρχαγγέλων, των οποίων την Ιερά Σύναξη εορτάζει η Εκκλησία μας στις 8 Νοεμβρίου, η Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου απόλαυσε μεγάλη χαρά με την είσοδο στον Ιερό της Κλήρο ενός νέου αδελφού μας.

Πρόκειται για τον κ. Νικόλαο Τσολούφη, πτυχιούχο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαιδεύσεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και επίσης μεταπτυχιακό φοιτητή στην έδρα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Α.Π.Θ..

Έτσι την παραμονή της εορτής, Σάββατο 7η Νοεμβρίου τ.έ, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σανών ο οικείος Ιεράρχης κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τους Διακόνους του π. Αμφιλόχιο Χάϊτα και π. Νικόλαο Τσεπίση, έκειρε εις μοναχόν τον Αδελφό πλέον της Ιεράς Μονής Αγίου Χριστοφόρου Αρναίας, της οποίας Ηγούμενος είναι ο δραστήριος Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιος Σουλτανικάς. Μετά το πέρας της

Ακολουθίας του Εσπερινού, ενώπιον ικανού αριθμού Κληρικών και πλήθος Λαού ο π. Νικόλαος έδωκε τους μοναστικούς όρκους και ενεδύθη τον Μοναχικό Χιτώνα και το Επανωκαλύμμαυκο.

Ο φιλάγιος Λαός των Σανών και των πέριξ Κωμοπόλεων συγκινημένος μετείχε της Ακολουθίας, με επικεφαλής τους Προέδρους του Γεροπλατάνου κ. Δημήτριο Αντωνά, του Ζαγκλιβερίου κ. Νικόλαο Κοπαρανίδη, του Καλαμωτού κ. Ιωάννη Αποστολίδη και την Τοπική Πρόεδρο των Σανών κα Κωνσταντίνα Σιαρλή.

Ο Σεβασμιώτατος παραδίδοντας στον νέο Μοναχό τον Τίμιο Σταυρό, την αναμμένη Λαμπάδα του και το Κομποσκοίνι, απηύθηνε λόγο αγαθό. «Παιδί μου Νικόλαε, είπε ο Δεσπότης, είσαι πνευματικό παιδί του Πρωτοσυγκέλλου μας π. Ιγνατίου Ριγανά και επί τριακονταετία σχεδόν ζεις ως μέτοχος του κλίματος της Ιεράς Μονής που ηγείται ως Πνευματικός Πατέρας. Μέχρι τώρα όμως ήσουν απλός στρατιώτης της Εκκλησίας μας.

Τώρα Εκείνη σε στέλνει σε προκεχωρημένο φυλάκιο για να ηγηθής σε πόλεμο ιερό. Γιατί, Νικόλαε, έχεις τρεις εχθρούς να πολεμήσεις φορώντας το ράσο: πρώτο τον κόσμο! Κι’ όταν λέμε κόσμο εννοούμε τον πεσμένο κόσμο τον ανθρώπινο, κόσμο που βγήκε στολίδι όμως από τα χέρια του Θεού. Στον κόσμο αυτό της αμαρτίας περικεφαλαία είναι το Εγώ, σπαθί ο αφύλαχτος λογισμός και θώρακας το επάρατο θέλω. Πρόκειται για τον δρόμο που διάλεξε ο Αδάμ όταν γλίστρησε στον θάνατο, επιλέγοντας να ζήση χωριστά από το Δημιουργό του και να πράξη αντίθετα με τον Νόμο Του.

δεύτερο τον εαυτό σου! Ακούς τον Μέγα Παύλο στην προς Ρωμαίους του Επιστολή πως βλέπει έναν άλλο νόμο μέσα στα μέλη του να γεννιέται, που αντιστρατεύεται το νόμο του μυαλού του και τον αιχμαλωτίζει. Με αποτέλεσμα να μην πράττη ο άνθρωπος αυτό που θέλει, το καλό, αλλά εκείνο που δεν θέλει, το κακό! Αυτόν τον εαυτό οφείλεις να πολεμήσης και να τον περιβάλλης με την φυλακή των αισθήσεων! Και
τρίτο, παιδί μου, έχεις να πολεμήσης τον Διάβολο! Ο Διάβολος είναι προσωπική ύπαρξη, που θέλησε να υποκαταστήση και να αντικαταστήση τον Δημιουργό του στο Σύμπαν και να προχωρήση στην θέωση χωρίς τον Θεό!

Άραγε υπάρχει μεγαλύτερη ατοπία και φοβερότερο έγκλημα;

Όπλα σου θα είναι ο Σταυρός του Κυρίου, το Τίμιο Σώμα και Αίμα Του, ο αγώνας της υπακοής και της παρθενίας και κυρίως, αδελφέ μου, η ταπείνωση! Αυτά πετυχαίνονται μόνο αν γίνης Εκκλησία και πης μαζί με τον Θείο Παύλο “έπαψα να ζω εγώ και μέσα μου ζη ο Χριστός!”».

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος με τους Διακόνους του επισκέφθηκε την Ενορία Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου, της οποίας Προϊστάμενος είναι ο Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς. Στον καταστόλιστο με ευωδιαστά άνθη Ιερό Ναό τον ανέμεναν πλειάδα Κληρικών από τη Μητρόπολή μας και το Αγιώνυμο Όρος με επικεφαλής τον Ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου Παν. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίο. Κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ο Λαός του Θεού υπερεπλήρωσε τον ιστορικό Ναό με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Γιώργο, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στυλιανό Βαλιάνο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Γεώργιο Θαλασσινό, Νικόλαο Αυγερινό και Ευριπίδη Ατζαμή, τον Αντιδήμαρχο Πολυγύρου κ. Χρήστο Κομπόγιαννο, τους Προέδρους Παλαιοχωρίου κ. Γρηγόριο Κατσιαρμά και Μεγάλης Παναγίας κ. Κωνσταντίνο Πασχάλη, τον Πρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριο Τζιτζιρίκα, τις Δημοτικές Συμβούλους κα Μαριλένα Ζαμάνη και Ελένη Καραντώνα κ. ά.

Στην ομιλία του ο υποψήφιος Διάκονος π. Νικόλαος Τσολούφης άνοιξε την καρδιά του σε μια δημόσια αναγόρευση των στιγμών της ζωής του, ευχαρίστησε τους κατά σάρκα γονείς και συγγενείς του, τους πνευματικούς του Πατέρες και Αδελφούς, τον Γέροντά του π. Ιγνάτιο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ για την πατρική συμπαράστασή του μέχρι σήμερα και φυσικά τους συντοπίτες του που μαζικά ήλθαν να φωνάξουν το Άξιος.

Ανταπαντώντας ο Σεβασμιώτατος στον μέλλοντα να χειροτονηθή Διάκονο π. Νικόλαο μίλησε για δύο εικόνες που του γεννήθηκαν στον ψυχικό του κόσμο, σαν είδε το νέο αυτό μορφωμένο παιδί και Λαμπαδάριο Ιεροψάλτη επί έτη στον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Μεγάλης Παναγίας.

Η πρώτη εικόνα, είπε ο Δεσπότης, είναι η εικόνα της εποχής μας, που αληθινά δεν έχει την όμοιά της. Η παραδοξότητά της είναι το κύριο γνώρισμά της. Και ενώ ιδεολογίες, πρακτικές, μοντέλα ζωής και καθημερινότητα συγκρούονται στα σπλάχνα της, βλέπεις όλα τούτα να συνεργάζονται και να συναντώνται σε ένα σημείο. Στο ότι θεωρητικά ή πρακτικά, φανερά ή κρυφά η παγκόσμια παιδεία, το θέαμα στο μεγάλο του εύρος, οι ισχυροί κάλαμοι, η λεγομένη πνευματική ηγεσία συναγωνίζονται ποιος θα μεταφέρη στις ευρύτερες μάζες το νέο: «καταργείται ο Θεός»! Ποιος θα βροντοφωνάξη το σύνθημα «της εξώσεως» του Θεού από την ανθρώπινη ζωή!

Οργάνωσε η εποχή μας την «κηδεία του Θεού» και έριξε τα δίχτυα της αλαζονικά για την ψαριά της γλυκιάς ζωής, με σύνθημα το συμφέρον και βοηθητικό άνεμο τη δύναμη του άθεου ορθολογισμού. Καπετάνιος στο «καΐκι», που δίχως Θεό όλα επιτρέπονται, διόρισε τον άθεο ανθρωπισμό, τον χωρίς Θεό ουμανισμό. Και γέμισε ο κόσμος από δασκάλους της παραλογιάς, που φέρνει το «καΐκι» δυστυχώς στα βράχια της μελαγχολίας και της απελπισίας!

Η δεύτερη εικόνα έχει να κάνη με τον κόσμο της Εκκλησίας. Βάλθηκαν ωρισμένοι να γίνουν ορθοδοξαμύντορες και «καθαροί», μη λογαριάζοντας την Ιεραρχία της Εκκλησίας, τους Πατριάρχες, τις Ιερές Συνόδους, τους Αρχιεπισκόπους, τους Επισκόπους και τους νουνεχείς Κληρικούς. Και νομίζουν ότι αυτοί είναι οι σωτήρες της Εκκλησίας! Δεν κατανοούν ότι εμείς οι Κληρικοί και οι Λαϊκοί ως Σώμα της Εκκλησίας δεν σώζουμε την Εκκλησία, αλλά σωζόμαστε από την Εκκλησία! Δεν σώζουμε τον Χριστό και το Ευαγγέλιό Του με τις πράξεις μας και τα λόγια μας, αλλά ο Χριστός είναι ο Σωτήρας και της Εκκλησίας και του κόσμου! Και κατέληξε ο ομιλητής: «Αυτός ο κόσμος του άθεου ορθολογισμού και ουμανισμού, παιδί μου Νικόλαε, θα σε πολεμήση από τώρα, απλά γιατί φοράς το ράσο! Όσο εκείνοι που θέλουν να «σώσουν» την Εκκλησία, να ξέρης παιδί μου, πως εκείνοι θα σε πολεμήσουν περισσότερο! Γιατί; Γιατί κόπτωνται περί Τάξεως για να ευρίσκονται εν αταξία! Πορεύσου, παιδί μου, διακονώντας τον Χριστό και τιμώντας τον Λαό του Θεού. Και η Χάρις της Εσταυρωμένης Αγάπης θα σε επισκιάζη!».

Μετά το πέρας και της Χειροτονίας και της Θείας Λειτουργίας για όλο τον Λαό δόθηκε κουρμπάνι, σε συνεργασία Ενορίας και Τοπικής Κοινότητος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.