ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Να θέσει το ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν – Καταρρέει ο τρούλλος της, απαιτείται άμεσος αποκατάστασις, υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του Μνημείου, ομολογούν οι Τούρκοι.

Όπως διαβάζουμε στο estianews.gr, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Έλλην που να μην αισθανθεί ότι ευρίσκετο παρά τω πλευρώ του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν έλεγε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνος πρέπει να επιστραφούν, διότι είναι κλεμμένα.

Αντιστοίχως σύσσωμο το Έθνος ησθάνθη προσβεβλημένο από την μικροψυχία του Πρωθυπουργού της Βρεταννίας, ο οποίος «οχυρώθηκε» πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ντάουνιγκ Στρήτ για να μην ευρεθεί στην δύσκολη θέση να αντιμετωπίσει τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος, είμεθα βέβαιοι, ότι θα του έθετε το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών με την δέουσα ευπρέπεια.

Προφανώς η λέξις ευπρέπεια είναι άγνωστη στον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος προέβη στην πρωτοφανή για τα δεδομένα των ελληνο-βρεταννικών σχέσεων απρέπεια, να ακυρώσει την συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Και μέχρι εδώ καλά. Θα πούμε μπράβο στην Κυβέρνηση για την στάση της, όσον αφορά στα Γλυπτά. Συντασσόμεθα και εμείς με την θέση, ότι είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστραφούν χωρίς όρους και χωρίς υποσημειώσεις.

Υπάρχουν όμως και άλλα ελληνικά μνημεία. Υπάρχει η Αγία Σοφία. Ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο οι Τούρκοι έκαναν τζαμί υπό την αιδήμονα σιωπή διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων.

Θα θέσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο κ. Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου που θα έλθει στην Αθήνα; Και αν θεωρήσει άκαιρο να θέσει το θέμα της βεβηλώσεως ενός μουσείου, θα θέσει το ζήτημα ότι οι Τούρκοι έχουν αφήσει αυτό το αρχιτεκτονικό μεγαλούργημα να καταρρέει; Ο,τι είναι Παρθενώνας για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, είναι η Αγία Σοφία για την μετεξέλιξή του, τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Και σε οποιοδήποτε σημείο της γης και αν ευρίσκονται τα μνημείά του, η διαφύλαξίς τους αποτελεί ιερά υποχρέωση της Ελλάδος.

Ξαναρωτάμε: Θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης το ζήτημα της εγκαταλείψεως της Αγίας Σοφίας που καταρρέει, στον Ταγίπ Ερντογάν, στις & Δεκεμβρίου που θα έλθει στην Αθήνα; Το πρόβλημα άλλως τε του ότι ο τρούλλος της Μεγάλης Εκκλησίας καταρρέει, δεν το αποκαλύπτουν κάποιοι «κακόπιστοι». Τα κομμάτια του τρούλου πέφτουν στα κεφάλια των επισκεπτών της. Σχετικό βίντεο ανήρτησε η τουρκική ιστοσελίς Birgün, η οποία φιλοξενεί και δηλώσεις αξιωματούχων που παραδέχονται: «Τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος, αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις».

Μάλιστα ο Σερίφ Γιασσάρ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ιστορίας της Τέχνης (STD), τόνισε ότι η Αγία Σοφία πρέπει να αποκατασταθεί το συντομώτερο δυνατόν.

Χαρακτηριστικά, εδήλωσε: «Εάν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν γίνει τζαμί, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία του συνεδρίαση, το συμβούλιο που καταργήθηκε είπε: “Η Αγία Σοφία είναι τώρα 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομώτερο δυνατό, θα καταστραφεί σε έναν σεισμό. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες των 25 ατόμων η καθεμία”. Ακόμα και εκατοντάδες άνθρωποι που αναπνέουν ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία, μειώνουν την διάρκεια ζωής του ιστορικού κτίσματος. “Αποκαταστήστε αυτό το μέρος για λίγο” είπε επίσης η επιστημονική επιτροπή».

Ακόμα, ο Σερίφ Γιασσάρ σημείωσε: «Εκείνη την εποχή, η Αγία Σοφία ήταν το μουσείο που έφερνε τα περισσότερα χρήματα και οι διαχειριστές εκείνης της περιόδου έλεγαν: “Αυτό το μέρος είναι η κότα που γεννάει χρυσά αυγά. Πως μπορούμε να το κλείσουμε; Τώρα χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εδώ κάθε ημέρα, και είναι πολύ επικίνδυνο. Πέφτουν κομμάτια και αυτό είναι, επίσης, γνωστό. Αν δεν αποκατασταθεί επειγόντως, ο τρούλος μπορεί να καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια των ανθρώπων. Κομμάτια πέφτουν από τα ακριβή σημεία συνδέσεως. Ο τρούλος πρέπει να αποκατασταθεί το συντομώτερο δυνατόν, και η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για λίγο».

Αναφέρει ακόμη ότι –σε αντίθεση με την κύρια πεποίθηση– η Αγία Σοφία είναι παλαιότερη: «Οι κολόνες που φέρουν τον κύριο τρούλο της Αγίας Σοφίας, είναι ηλικίας άνω των 1.500 ετών. Αυτές οι κολόνες μεταφέρθηκαν από πολλές αρχαίες πόλεις. Η τελευταία μεγάλη και ολοκληρωμένη αποκατάστασις έγινε από τον Μιμάρ Σινάν πριν από περίπου 500 χρόνια. Δυστυχώς, με αυτόν τον ρυθμό, κομμάτια θα συνεχίσουν να πέφτουν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Αν γίνει ο αναμενόμενος σεισμός της Κωνσταντινούπολης, θα καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια μας».

Αυτά τα λέγει ένας Τούρκος επιστήμων. Κανέναν Έλληνα πολιτικό δεν έχουμε ακούσει να ανησυχεί για την τύχη του πλέον σημαντικού μνημείου της Ορθοδοξίας!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.