Μία εξαιρετική πρωτοβουλία του Γυμνασίου Σκιάθου, στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία μίας ταινίας μικρού μήκους, η οποία τιτλοφορείται «Η πρώτη μας σημαία» και αναδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Οι μαθητές του σχολείου στάθηκαν με δέος και θαυμασμό απέναντι στους ήρωες, οι οποίοι το μακρινό 1807 βρέθηκαν στο νησί της Σκιάθου και το χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο του στόλου που ηγήθηκε ο Γιάννης Σταθάς. Ο πατέρας Γεώργιος Σταματάς υποδύθηκε τον όσιο Νήφωνα, ηγούμενο της μονής Ευαγγελισμού, όπου συναντήθηκαν οι 1.400 αγωνιστές και πήραν την απόφαση να σηκώσουν στα κατάρτια τους την πρώτη γαλανόλευκη.

Ο τίτλος της ταινίας, που σκηνοθέτησε ο Παναγιώτης Κουντουράς, ενώ το σενάριο έγραψε ο Νίκος Ακτύπης βασιζόμενος σε κείμενα του Σκιαθίτη συγγραφέα Γιώργου Σανιδά, προδιαθέτει για το περιεχόμενό της, καθώς η υπόθεση εστιάζει στο πρώτο λάβαρο που σήκωσε ο στόλος των επαναστατών στη Σκιάθο. Στις άκρες ήταν γαλάζιο σαν τον ουρανό και είχε ραμμένο σταυρό λευκό στη μέση. Θρυλικές μορφές του Αγώνα του 1821εμφανίζονται στην ταινία, που έχει διάρκεια είκοσι επτά λεπτά περίπου, όπως οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Ανδρέας Μιαούλης, οι οποίοι ενώ μέχρι τότε πολεμούσαν στο πλευρό των Ρώσων ενάντια στους Οθωμανούς, μετά την ανακωχή μεταξύ τσάρου και σουλτάνου, βρέθηκαν εκτεθειμένοι απέναντι στους Τούρκους και προτίμησαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους στα νερά του Αιγαίου.
Η συμμετοχή του παπα-Γιώργη στην ταινία, η οποία μάλιστα θα προβληθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο σε ειδική εκδήλωση που θα παραστεί η πρόεδρος του φορέα «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, αν μη τι άλλο ξεχωρίζει. Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν τον 74χρονο εφημέριο του ναού των Τριών Ιεραρχών, ο ρόλος του στην «Πρώτη μας σημαία» μονάχα έκπληξη δεν είναι. Ο Σκιαθίτης πρωτοπρεσβύτερος, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης όλων στο νησί του, δέχθηκε με μεγάλη προθυμία να συνδράμει στο εγχείρημα των μαθητών του Γυμνασίου, ενώ μαζί με τη Ζωή Προύσαλη, πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, ήταν οι δύο ενήλικες του καστ.

Στο μεταξύ, χάρη στη σκηνοθετική ματιά του Παναγιώτη Κουντουρά, αλλά και τα προσεγμένα κείμενα, η ταινία σκορπίζει απλόχερα υπερηφάνεια σε όλους εκείνους που αγαπούν αβίαστα την πατρίδα και το έθνος, ενώ το πάθος όλων των συντελεστών μπροστά και πίσω από τις κάμερες, δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν θεατή, όπως παραδέχθηκε και ο π. Γεώργιος Σταματάς που μίλησε για τον ρόλο που υποδύθηκε.
«Δέχθηκα με χαρά μεγάλη την πρόταση των παιδιών, τα οποία θέλω να συγχαρώ, γιατί έδειξαν τρομερό επαγγελματισμό και αγάπη σ’ αυτό που έκαναν, όπως και τον σκηνοθέτη για την καθοδήγησή του», είπε ο ιερέας, για να προσθέσει: «Τα γυρίσματα έγιναν παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας. Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Θεία Λειτουργία, έγιναν οι τελευταίες λήψεις στις σκηνές που συμμετείχα υποδυόμενος τον Νήφωνα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην… κινηματογραφική εμπειρία που βίωσε. «Είχε δυσκολίες ο ρόλος, με την έννοια ότι έπρεπε να αποστηθίσω αρκετά κείμενα, αλλά το ευχαριστήθηκα. Άξιζε τον κόπο, γιατί πρόκειται για ένα έργο, το οποίο μιλάει κατ’ ευθείαν στην ψυχή του θεατή. Και μακάρι να ξαναγίνει κάτι ανάλογο, που να προβάλλει κατ’ αυτόν τον τρόπο την παράδοση του νησιού μας», ανέφερε ο πατέρας Γεώργιος, ο οποίος επισκεπτόμενος τη μονή Ευαγγελισμού, έφερε στη μνήμη του θύμησες παλιές, από το ξεκίνημα του ιερατικού του βίου: «Στο μοναστήρι πήγαινα από παιδί, πριν ακόμη χειροτονηθώ. Πιο παλιά, επειδή ακολουθούσε την τάξη του Αγίου Όρους, τηρούνταν και το καθεστώς του αβάτου (σ.σ. καταργήθηκε τη δεκαετία του 1970), στην πρώτη λειτουργία που έκανα εκεί μαζί με τον τότε ηγούμενο, θυμάμαι πως ήταν μόνο άντρες».

* Η ταινία είναι διαθέσιμη στο YouTube, στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=Wox9t4-Y96w και ήδη αριθμεί τετραψήφιο αριθμό προβολών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.