Mε την ευλογία της ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεοδώρου Β', και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάγκας, κ. Μελετίου, την Δυτέρα 18/7/2022, ξεκίνησε το Ιερατικό σεμινάριο της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάγκας.

Σκοπός του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι η θεολογική και πνευματική κατάρτιση των κληρικών, η επικοινωνία τους με τον Επίσκοπο και με τους άλλους Ιερείς, η αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά την ιερατική τους διακονία και η συμμετοχή τους σε θέματα λατρείας.

Έτσι, λοιπόν, την Κυριακή 17/7/2022, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάγκας, κ. Μελετίου, πλαισιωμένου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κωνσταντιανής, κ. Κοσμά, τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Βασίλειο Γιαννάκα, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης και προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Αμφιθέας, Ιερείς και Διακόνους της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, κ. Μελέτιος, παρουσίασε στο πυκνό εκκλησίασμα τον π. Βασίλειο ευχαριστώντας τον για την συμμετοχή του στο Ιερατικό Σεμινάριο και για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στην Ιερά μας Μητρόπολη.

Την Τρίτη, 19/7/20022, τελέστηκε ο αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Μελέτιο για την έναρξη του σεμιναρίου.

Στο τέλος της ακολουθίας του αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για την επιτυχία του σεμιναρίου και προέτρεψε τους Ιερείς και τους Διακόνους να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή όλες αυτές της ημέρες που θα διαρκέσει το σεμινάριο, για να φέρει αγλαούς καρπούς, ώστε η εμπειρία και η γνώση που θα αποκτήσουν να τους βοηθήσει στα ποιμαντικά τους καθήκοντα.

Την Τετάρτη, 20/7/2022, είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία να συμμετέχει στο σεμινάριο διαδικτυακά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. κ. Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος ανέπτυξε το θέμα: «Ο προφήτης Ηλίας και η εποχή μας».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ιδιαιτέρως την πίστη και τον ζήλο που είχε ο προφήτης Ηλίας και ότι η ζωή του Ιερέα θα πρέπει να διακατέχεται από τον ζήλο του προφήτη Ηλία και να εμπνέεται από το παράδειγμά του, τροφοδοτώντας συγχρόνως την πίστη του στο Θεό, για να μπορεί να έχει επιτυχία στην ποιμαντική του διακονία.

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ότι όλα τα χαρίσματα που έχει ο κάθε κληρικός είναι δοσμένα από τον Θεό και, όταν ο Ιερέας εγκαταλείπεται από τους ανθρώπους, εκείνος που θα στέκεται πάντοτε δίπλα του είναι μόνο ο Θεός. Στο τέλος της ομιλίας, υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο Σεβασμιώτατος, κ. Μελέτιος, ευχαρίστησε τον κ. Ιερώνυμο για την συμμετοχή του στο Ιερατικό σεμινάριο, το ρητορικό χάρισμα που τον χαρακτηρίζει, αλλά και για την καρποφόρα διακονία που προσφέρει στη Μητρόπολή του και στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Την Παρασκευή, 22/7/2022, συμμετείχε διαδικτυακά στο σεμινάριο, ο Πανοσιολογιώτατος, π. Λουκάς Γρηγοριάτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: Το μυστήριο της εξομολόγησης.

Μέσα από την εξαιρετική ομιλία του, ο π. Λουκάς ανέπτυξε την σημασία του μυστηρίου, το πνευματικό όφελος που προσφέρει, ποιος είναι ο ρόλος του πνευματικού, πώς μπορεί να βοηθήσει τον εξομολογούμενο, ποιος είναι ο σκοπός των επιτιμίων και πώς μπορούν να βοηθήσουν τον εξομολογούμενο.

Την Τρίτη, 23/7/2022, συνδεθήκαμε διαδικτυακά με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και είχαμε την ευκαιρία να έχουμε ομιλητή τον σεβαστό άγιο Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος με πολλή χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, κ. Μελετίου, να μιλήσει στο σεμινάριο.

Το θέμα της ομιλίας του Γέροντα Εφραίμ ήταν η προσευχή. Οι Ιερείς παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία. Στο τέλος της ομιλίας υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος και αρκετές ερωτήσεις από τους Ιερείς μας, στις οποίες απάντησε ο Γέροντας Εφραίμ.

Μετά το πέρας των ερωτήσεων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ευχαρίστησε τον σεβαστό Καθηγούμενο για την αποδοχή της πρόσκλησης και για την ομιλία που έκανε στους Ιερείς της Μητροπόλεώς μας, ευχόμενος η ομιλία αυτή να βοηθήσει τους Ιερείς στην προσωπική τους ζωή, αλλά και στα λειτουργικά τους καθήκοντα.

Είναι πολύ ελπιδοφόρο για την Ιερά μας Μητρόπολη το γεγονός ότι Ιερείς και καθηγητές θεολόγοι από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο Πρωτοπρ. Αθανάσιος Γκίκας, Καθηγητής Ποιμαντικής και Εξομολογητικής της Θεολογικής Σχολής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού.

Ο κ. Τρύφων Τσομπάνης, Λέκτορας Καθηγητής Λειτουργικής και Ιστορίας της Λατρείας, Αισθητικής της Λατρείας και των Λειτουργικών Τεχνών, Αισθητικής του λόγου, Ομιλητικής και Έρευνας στη σύγχρονη αγιογραφία, του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Καρατσιουμπάνης, Καθηγητής Θεολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με ειδίκευση στην Ιστορία, Ερμηνεία και Θεολογία της Καινής Διαθήκης και κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως.

Από την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, o κ. Γρηγόριος Λιάντας, Δρ. Θεολογίας και Αναπληρωτής Καθηγητής.

Όλοι αυτοί συμμετέχουν διαδικτυακά με πολύ ζήλο και αγάπη, ώστε να μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν στους Ιερείς μας την αλήθεια της πίστεως και του Ευαγγελίου σε τούτη την ταλαιπωρημένη και εγκαταλειμμένη Αφρικανική ήπειρος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.