Η 8η Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, και τελευταία για το τρέχον ιεραποστολικό έτος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Σταύρος Κοφινάς, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Υπεύθυνος του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον χώρο της Υγείας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ποιμαντική προσέγγισης και αντιμετώπισης των τάσεων αυτοκτονίας, κάτω από την δίνη της οικονομικής κρίσης».

Ο ομιλητής προσέγγισε το θέμα μέσα από την αληθινή ιστορία ενός ανθρώπου, που κάτω από το βάρος των ποικίλων προβλημάτων της ζωής, έφθασε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Επεσήμανε ότι όλοι, λίγο ως πολύ, είμαστε εκτεθειμένοι στην πιθανότητα της αυτοκτονίας, είτε πιστεύουμε στον Θεό, είτε όχι.

Η αυτοκτονία δεν έχει λογική. Ο αυτόχειρας θέλει να αυτοκτονήσει, επειδή δεν είναι αυτός που επιθυμεί να είναι ή για να εξιλεωθεί από την εαυτό του, λόγω των αποτυχιών του.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο π. Σταύρος παρατήρησε ότι στο υπόβαθρο των αυτοκτονιών βρίσκεται η έλλειψη νοήματος ζωής και η επικράτηση του απόλυτου ορθολογισμού.

Ως έλλειψη νοήματος ζωής, νοείται η απουσία αγαπητικών σχέσεων, με τις οποίες υπερβαίνεται η ατομικότητα. Ο αυτόχειρας θέλει να λυτρωθεί από την κόλαση ότι δεν μπορεί να αγαπήσει αληθινά.

Επικεντρώνοντας στην ποιμαντική αντιμετώπιση του φαινομένου, τόνισε ότι, ως Ποιμένες, έχουμε ευθύνη να συμπαρασταθούμε στις δυσκολίες των σύγχρονων ανθρώπων και προληπτικά να παρεμβαίνουμε και να βοηθούμε.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση. Ο Χριστός είναι πάνω από τις λύσεις, είναι βίωμα.

Ο ομιλητής αντέτεινε στην εύκολη επιλογή της ηθικολογίας την προσφορά ελπίδας στο έλεος του Θεού, μέσα από την ένταξη σε μια εκκλησιαστική κοινότητα αγάπης.

Ακολούθησε συζήτηση και η σύνοψη των συμπερασμάτων από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο.

Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Δημητριάδος με θέμα την ποιμαντική αντιμετώπιση των αυτοκτονιών

Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Δημητριάδος με θέμα την ποιμαντική αντιμετώπιση των αυτοκτονιών

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.