Σεβαστείας Θεοδόσιος: Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος: Οι κατηγορίες εναντίον του Πατριάρχη Κυρίλλου είναι ψευδείς και αβάσιμες – Ο Πατριάρχης Κύριλλος δε συμμετέχει σε καμία πολιτική σύγκρουση- Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε όλες τις προκλήσεις, που προέρχονται από ορισμένες δυτικές δυνάμεις.

Το ρόλο της υπεράσπισης του Πατριάρχη Μόσχα Κυρίλλου ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας κ. Θεοδόσιος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, μιλώντας σε Βρετανούς δημοσιογράφους. Ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας χαρακτήρισε «ψευδείς και αβάσιμες τις κατηγορίες που ακούγονται εναντίον του Πατριάρχη Κυρίλλου» καλώντας συγχρόνως «τους Δυτικούς που επιδίδονται σε υποκινήσεις κατά του Πατριάρχη Κυρίλλου να εγκαταλείψουν την επιθετική τους στάση όχι μόνο εναντίον Του, αλλά και ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αρχιπισκόπου Σεβαστείας Θεοδοσίου που είδαν το φως της δημοσιότητας:

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε όλες τις προκλήσεις, που προέρχονται από ορισμένες δυτικές δυνάμεις και βάλλουν κατά του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε σιωπηλά επιθέσεις αυτού του είδους, αν τις θεωρούμε παράνομες, ανάρμοστες ενέργειες εναντίον ενός θρησκευόμενου ανθρώπου τόσο υψηλού επιπέδου, που είναι πραγματικό πνευματικό σύμβολο της σύγχρονης Ορθοδοξίας.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Κύριλλος δεν συμμετέχει σε καμία πολιτική σύγκρουση. Αυτός, ως άνθρωπος της ειρήνης, τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου. Εμείς, ως μέρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με βάση τις ηθικές και θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, απορρίπτουμε επίσης κάθε είδους πολέμους, κάθε εκδήλωση βίας σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου.

Οι κατηγορίες εναντίον του Πατριάρχη Κυρίλλου είναι ψευδείς και αβάσιμες. Θέλω να τονίσω ξανά ότι ο Μακαριώτατος πάντα καλούσε τους πολιτικούς να συμφιλιωθούν, να απαρνηθούν τους πολέμους και τη βία.

Σήμερα καλούμε τους Δυτικούς που επιδίδονται σε υποκινήσεις κατά του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου να εγκαταλείψουν την επιθετική τους στάση όχι μόνο εναντίον της Αυτού Αγιότητας, αλλά και ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας με προσευχή, στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και στον Προκαθήμενό της, Πατριάρχη Κύριλλο. Ζητάμε από τον Θεό να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να υπάρξει δυνατότητα επίλυσης όλων των πολιτικών διαφορών μέσω διαλόγου και στοχαστικής λήψης αποφάσεων.

Οι προκλήσεις κατά του προκαθημένου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γίνονται αντιληπτές από εμάς ως εχθρικές ενέργειες εκ μέρους της Δύσης εναντίον ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Για άλλη μια φορά θα ήθελα να εκφράσω ένα αίσθημα βαθιάς αλληλεγγύης προς τη Ρωσική Εκκλησία και τη βεβαιότητα ότι αυτές οι κατηγορίες, που δεν έχουν βάση, δεν θα επηρεάσουν τη ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του επικεφαλής της, του κλήρου και των πιστών της.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Κύριλλος είναι Προκαθήμενος για περισσότερους από 100 εκατομμύρια πιστούς όχι μόνο από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και από πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Κηρύγματα για αγάπη, ειρήνη και έλεος, εκκλήσεις για συμφιλίωση όλων των αντιμαχόμενων πλευρών και απόρριψη κάθε μορφής βίας και τρομοκρατίας ακούγονταν πάντα από τα χείλη του».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.